Rutte: Concert of evenement weer mogelijk, ook kermis mag van start
PersconferentieEvenementen en concerten mogen in principe weer vanaf 1 juli. Dat zei premier Rutte vanavond op een persconferentie over de coronacrisis. Maar grote evenementen zullen voor half augustus niet plaatsvinden.
Rutte: ,,Vandaag hebben we de ergste loopings en scherpste bochten van de achtbaan gehad, voor nu. Dat hebben we samen bereikt. Het grote gevaar is nu dat we denken: Mooi, dat was de coronatijd, terug naar normaal."
Er zijn meer versoepelingen mogelijk dan eerder gedacht, aldus de premier. ,,Door afstand te houden geven we ruimte aan elkaar. Dat wil ik het liefst van de daken schreeuwen. De 1,5 meter en andere basisregels blijven cruciaal. Dat verandert niet. 1 juli wordt een heel spannend moment. Als we verslappen, is de kans reëel op nieuwe maatregelen.”
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Geen bovengrens meer
De afgelopen dagen kwam al naar buiten dat er straks geen bovengrens meer geldt voor het aantal personen dat binnen of buiten bij elkaar komt. Wél moeten zij 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Een uitzondering geldt voor onderling contact tussen jonge mensen onder de 18 jaar en voor contactberoepen.
Straks komt er meer ruimte voor theaters, kerken, begrafenissen en bruiloften. Ook buurtbarbecues, braderieën en kermissen mogen weer. En in de horeca hoeft er geen afstand meer te zijn tussen de tafeltjes, als er kuchschermen staan.
Evenementen zijn in principe weer mogelijk vanaf 1 juli, maar de uitvoering en vergunningverlening is aan de gemeenten. In de praktijk zullen grote evenementen pas in de tweede helft van augustus kunnen plaatsvinden, zei Rutte vanavond. En op een festival moet je straks zitten terwijl je naar een bandje kijkt.
Verder mogen de seksclubs en de sekswerkers weer van start. Maar discotheken en nachtclubs blijven voorlopig, in ieder geval tot 1 september, gesloten. Ook meezingen in stadions blijft verboden. Voor zangkoren en zangensembles wordt repeteren en optreden wél weer mogelijk.
Ov weer toegankelijk
Eerder vandaag lekte ook al uit dat het openbaar vervoer weer toegankelijk wordt voor iedereen per 1 juli en dat mensen weer samen in de auto mogen, ook als ze niet uit één huishouden komen. Verder mogen touringcarbedrijven hun bussen weer vullen. Thuiswerken blijft nog wel de norm.
Daarnaast gaan de casino's, sportscholen en sauna’s definitief weer open. Hier geldt onverkort 1,5 meter afstand tussen personen in een zaal of ruimte. Ook zijn er plannen in de maak om dit najaar weer publiek toe te laten bij het betaalde voetbal. Vanaf september zou een deel van de stadions gevuld kunnen worden, mits ook hier steeds 1,5 meter afstand wordt gehouden.
Aan zowel bezoek in het verpleeghuis als aan het maken van een wandeling buiten worden momenteel nog wel voorwaarden gesteld. Zo is de duur van het bezoek, het aantal bezoekers of de frequentie meestal nog beperkt. Aankomende weken zullen deze beperkingen, zodra dat kan en in goed overleg, steeds vaker worden weggenomen.
Na de zomervakantie gaan ook de middelbare scholen weer helemaal open. Het hoger onderwijs kan eveneens weer van start tegen die tijd.
Intensive care
Rutte benadrukte nog dat zonder de coronamaatregelen van de afgelopen tijd Nederland te maken zou hebben gekregen met 135.000 ziekenhuisopnamen en 35.000 mensen op de intensive care.
Volgens zorgminister De Jonge wordt half juli een besluit genomen over het gebruik van een nieuw ontwikkelde app om corona te traceren. Verder komen de artsen van ziekenhuizen snel met een plan om de capaciteit op ic’s zo nodig flexibel te verhogen van 1150 plekken naar 1700 bedden. Zo wil Nederland klaar zijn voor een eventuele tweede coronagolf.
De Jonge kon vanavond nog niets zeggen over de hoogte van een bonus voor zorgmedewerkers, die het kabinet de sector al heeft beloofd.
Vanavond vond de laatste crisisvergadering plaats van het kabinet. In de toekomst zullen coronabesluiten rond de wekelijkse ministerraad of ad hoc worden meegedeeld. Alleen bij een nieuwe uitbraak zal het kabinet weer in crisisstand gaan.
Algemene regels voor activiteiten binnen
We houden 1,5 meter afstand van anderen;
Maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen (exclusief personeel);
Geen maximum aantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf.
In winkels, musea, bibliotheken en andere locaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen.
Sekswerkers mogen weer aan de slag. Zij vallen onder de contactberoepen en er gelden dus dezelfde maatregelen als voor bijvoorbeeld kappers.
Algemene regels voor activiteiten buiten
We houden 1,5 meter afstand van anderen;
Maximaal 250 personen (exclusief personeel);
In de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats;
Geen maximum aantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, een reservering en een gezondheidscheck vooraf.
In dierentuinen, pretparken, op kermissen en braderieën en bij andere buitenlocaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen per ruimte.
Vervoer
In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro zijn beschikbaar. Wel blijft het belangrijk de spits te mijden.
Voor overig vervoer van A naar B (zoals taxi’s, personenbusjes en touringcars) geldt: een reservering en gezondheidscheck vooraf en een niet-medisch mondkapje is verplicht.
In de auto (en ander privévervoer) geldt: een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen in één auto reizen en zij niet tot hetzelfde huishouden behoren.
In overig vervoer is de regel voorlopig: houd 1,5 meter afstand.
Kinderen en jongeren
Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling én tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt ook op de kinderopvang en het basisonderwijs.
Jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt voor alle leerlingen (ongeacht leeftijd) op de middelbare scholen die na de zomervakantie weer volledig open gaan; de 1,5 meter tussen leerling en onderwijspersoneel blijft wel van kracht.
Met ingang van het nieuwe studiejaar mogen er weer meer onderwijsactiviteiten plaatsvinden op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten. Hier houden studenten 1,5 meter afstand tot anderen.
Uitzonderingen
De regel is dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. Maar in sommige situaties is dat niet mogelijk en mag de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten. Het gaat om:
Contact tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders;
Mensen met contactberoepen (zoals kappers, masseurs en rij-instructeurs);
Sporters (binnen en buiten), acteurs en dansers.
Spreekkoren, hard meezingen of schreeuwen in groepsverband is niet toegestaan.
Voor zangkoren en zangensembles wordt repeteren en optreden weer mogelijk. Onder welke voorwaarden, daarover komt het RIVM op zeer korte termijn met een advies.
Discotheken en nachtclubs blijven tot 1 september gesloten.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten? -
Groen licht voor versoepelingen vanaf 1 juli, middelbare scholen na de zomer weer helemaal open
Het kabinet lijkt de geplande versoepeling van de corona-maatregelen vanaf 1 juli door te kunnen laten gaan. Na de zomervakantie gaan middelbare scholen weer helemaal open. Dat zeggen Haagse bronnen. -
PREMIUM
Een kink in de kabel: de boeren willen niet met Mark Rutte in gesprek
De tactiek van premier Mark Rutte is dat hij zijn critici tegen zich aandrukt. Maar dat wil met de boze boeren nog niet vlotten. -
Versoepeling coronamaatregelen: 100 mensen niet overal meer de grens
Het kabinet versoepelt de coronaregels per 1 juli verder dan eerder was aangekondigd. Dat bevestigen bronnen rond het kabinet. Op de persconferentie die premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) woensdagavond houden, kondigen ze aan dat er straks geen bovengrens meer geldt voor het aantal personen dat binnen of buiten bij elkaar komt. Wél moeten zij anderhalve meter afstand tot elkaar houden. -
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers.
-
PREMIUM
China ‘straft’ Taiwan voor verwelkomen Pelosi: ‘Je weet hoe gevoelig dit bezoek ligt’
Aan alle kanten van Taiwan toont China met militaire oefeningen de spierballen en er zijn economische sancties ingesteld. Maar nu de Amerikaanse politicus Nancy Pelosi Taiwan verlaten heeft, lijkt de druk van de ketel. ,,China heeft geen belang bij een militair conflict.” -
PREMIUM
Ministers proberen op afstand de geest weer in de fles te krijgen: ‘Er is heel veel overleg’
Terwijl boeren barbecueën op de snelweg, probeert de ene na de andere minister de geest weer in de fles te krijgen. Vooral van afstand dan, want Den Haag is massaal met reces. Al belt Rutte gewoon door. -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren?