Rutte, De Jonge en Van Dissel geven vanavond persconferentie over harde lockdown
UPDATENederland wacht opnieuw een harde lockdown. Vanavond om 19.00 uur geven premier Mark Rutte, minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en OMT-voorzitter Jaap van Dissel samen een persconferentie waarin wordt aangekondigd dat de boel tot 14 januari op slot gaat.
De persconferentie is live te volgen op onze website en via NPO1.
Vanmiddag vergaderde het kabinet over een nog strenger coronamaatregelenpakket, na een alarmerend OMT-spoedadvies. Daar kwam uit dat horeca, cultuur, sport, pretparken, scholen en niet-essentiële winkels moeten de komende weken ook overdag dicht. Supermarkten, drogisterijen en apotheken blijven open. De details volgen vanavond.
Het is voor het eerst sinds maart 2020 dat Van Dissel weer aansluit bij een coronapersconferentie, een teken dat het epidemiologisch alarmfase één is. Een avondklok zou ditmaal niet in de planning zitten, die kost ook veel tijd om weer in te voeren. Het aantal bezoekers thuis blijft gelijk, met vier per dag. Een zelftest wordt aanbevolen.
Golf plat slaan
Rond de snel opkomende omikronvariant heerst wereldwijd alarmstemming. In Nederland golden al wat meer restricties toen de nieuwe mutant opkwam, daardoor lijkt de omikrongolf hier later te landen. Maar de verspreiding gaat razendsnel: in Amsterdam is het aandeel omikrongevallen in ruim een week tijd vertienvoudigd. Vorige week maandag was 2,5 procent van de infecties een omikronvariant, nu is dat al meer dan een kwart.
Met de harde lockdown beoogt het kabinet de snelle nieuwe golf platter te slaan, zodat er niet te veel mensen ernstig ziek worden en in het ziekenhuis belanden. Tegelijkertijd wordt de boosterprikronde versneld, zodat de antistoffen weer op peil komen tegen de nieuwe mutant. Brits onderzoek toont aan dat de bescherming na een derde (booster)prik nog altijd stevig is. De derde vaccinatie beschermt volgens voorlopige data voor 80 procent tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname, dat was bij delta 95 procent.
Tekst gaat verder na de foto.
Zorgen
Het Outbreak Management Team boog zich vrijdag over de nieuwste gegevens rond de omikronvariant die landen als Engeland en Denemarken teistert. ,,We maken ons zorgen, de verspreiding gaat heel erg snel”, zei minister De Jonge na afloop van de ministerraad gisteren al. ,,We zullen bekijken of extra maatregelen nodig zijn om de golf te verlagen en te vertragen.”
Voorlopig lijkt de mutant niet ziekmakender. Maar als de omikronvariant in korte tijd veel meer mensen besmet dan de oude virusversie, stromen ziekenhuizen alsnog sneller vol dan voorheen. En dat kunnen de Nederlandse ziekenhuizen er niet bij hebben, met momenteel ruim 2472 opgenomen coronapatiënten (van wie 638 op de ic).
Vroegtijdig op de rem
OMT-voorzitter Jaap van Dissel neigt nu wellicht meer naar vroegtijdig op de rem trappen. In gesprek met Nieuwsuur erkende de RIVM-baas donderdagavond dat de situatie ‘te vaak optimistisch’ werd ingeschat. ,,Je hoopt dat het dubbeltje toch de goede kant op valt maar we hebben te vaak gezien dat het tegenvalt.”
In een interview met deze nieuwssite in oktober was hij ook te positief, gaf de OMT-voorzitter toe. Van Dissel voorspelde toen dat harde lockdownregels niet meer nodig zouden zijn komende winter. Dat pakt nu anders uit. ,,Natuurlijk dachten we toen: tegen die tijd hebben we al zo lang delta, die gaan we eindelijk opruimen. Omikron is iets wat dat feestje verpest.”
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvideo
Massa's boosters in de Jan Massinkhal: alles gericht op zoveel mogelijk prikken in korte tijd
NIJMEGEN - 4.000 prikken per dag. Zoveel hoopt GGD Gelderland-Zuid vanaf volgende week minimaal te kunnen zetten in de Jan Massinkhal in Nijmegen. Of dat lukt, hangt af van de medewerking van de mensen die zich willen laten vaccineren. ,,We willen de snelheid erin houden en elke vertraging zien te voorkomen.” -
Menno Snel niet meer in de race voor Europese topbaan in: ‘Jammer dat ik het niet geworden ben’
Oud-staatssecretaris van financiën Menno Snel (D66) heeft zich formeel teruggetrokken als kandidaat voor de topfunctie bij het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) in Luxemburg. Dat melden bronnen in Brussel. ,,Jammer dat ik het niet geworden ben”, verklaart Snel. -
1
Kabinet kan niet zeggen: wij zaten fout, jammer dan
De Hoge Raad heeft bepaald dat spaarders die geen bezwaar maakten niet hoeven te worden gecompenseerd voor te veel betaalde belasting de afgelopen jaren. Maar hoewel dat juridisch niet moet, kan het kabinet het domweg niet maken om het hierbij te laten, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
spoedberaad
Coronatsunami overspoelt Engeland, restaurants en kroegen sluiten zélf de deuren
Het Verenigd Koninkrijk wordt de afgelopen dagen ongenadig hard getroffen door het coronavirus. Voor de derde dag op rij is het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen geteld sinds het begin van de uitbraak vorig jaar. Diverse restaurants en kroegen wachten niet op instructies van de overheid en sluiten zelf de deuren, onder meer vanwege een stroom aan annuleringen en zorgen over de gezondheid van het personeel.
-
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
Update/Met video
Vanaf 2026 minstens hybride warmtepomp verplicht bij vervanging cv
Vanaf 2026 worden huiseigenaren verplicht om bij vervanging van hun cv-installatie ten minste een hybride warmtepomp te laten installeren. Liever nog een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Het kabinet wil huiseigenaren zo dwingen sneller over te stappen op ‘groenere’ manieren om hun huis te verwarmen.