Rutte door links en rechts aangevallen in eerste tv-debat
VideoPremier Mark Rutte is tijdens het eerste lijsttrekkersdebat op televisie, dat door 1,8 miljoen mensen werd bekeken, hard aangevallen door de andere lijsttrekkers. CDA-voorman Wopke Hoekstra noemde hem ‘ongeloofwaardig’ en GroenLinks-leider Jesse Klaver maakte hem meermaals uit voor leugenaar.
Delen per e-mail
In het debat op RTL 4 gingen de lijsttrekkers Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66), Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP) met elkaar in debat over enkele thema's.
Een van de vragen die de lijsttrekkers moesten beantwoorden, was wie straks de kosten van de coronacrisis moeten betalen. Alle zes vinden dat de hoogste inkomens meer moeten gaan bijdragen om onder andere de hard opgelopen staatsschuld weer af te lossen.
Toen Rutte zei dat we van hogere inkomens meer mogen vragen, viel Hoekstra hem in de reden: ,,Het is ongeloofwaardig. U hebt het hardste gevochten voor de slechtste plannen. U wilde het leenstelsel behouden en niets doen aan de flexcontracten.’’ Rutte antwoordde dat hij dat verwijt niet snapte: ,,Al dat beleid hebben we de afgelopen jaren samen gedaan.’’
Bekijk hieronder een fragment uit de discussie tussen Hoekstra en Rutte.
Bij de stelling dat Nederland een nieuwe kerncentrale nodig heeft, opende Klaver de aanval. De VVD is voor de bouw van een nieuwe kerncentrale, GroenLinks niet. ,,Meneer Rutte, u bent niet eerlijk’’, zei Klaver. Daarna zei hij nog een keer, ook tegen Hoekstra, dat er ‘glashard werd gelogen door beiden’. ,,En dat is een premier en een minister van Financiën onwaardig.’’
Volgens Klaver kan een nieuwe kerncentrale helemaal geen oplossing zijn voor het klimaatprobleem, omdat het nog jaren zal duren voordat zo'n centrale gebouwd wordt. Volgens Rutte is dat echter onzin. Voor de komende tien jaar liggen er al veel klimaatplannen. Voor de periode daarna moet er echter nog meer gebeuren om de CO2-uitstoot te verminderen. En daarvoor is een kerncentrale volgens hem ‘onmisbaar’.
Onbetrouwbaar
Klaver was niet de enige die Rutte aanviel. Ook de andere lijsttrekkers probeerden hem weg te zetten als iemand die onbetrouwbaar is. Kaag verweet Rutte dat hij mensen met een donkere huidskleur achterstelt omdat hij weigert een quotum in te stellen voor het aantal bewindslieden van allochtone afkomst.
En Wilders verweet Rutte Nederlanders te discrimineren. ,,Zij wachten jaren op een huurhuis omdat Rutte zo veel asielzoekers binnenlaat.’’ Marijnissen betichtte Rutte ervan de ongelijkheid tussen arm en rijk te hebben vergroot in de tien jaar dat hij premier was.
De VVD van Rutte staat twee weken voor de verkiezingen ver voor op de andere partijen in de peilingen. Veel lijsttrekkers zien de debatten op televisie als laatste kans om nog iets te veranderen.
Toeslagouder
Een van de slachtoffers van de toeslagenaffaire verraste premier Rutte met een ongemakkelijke confrontatie tijdens het livedebat. ,,Waarom denkt u dat u wel kan blijven?” vroeg Kristie Rongen. ,,U heeft mij in de steek gelaten en allemaal voor eigen gewin”, beet ze hem toe. Rongen is een van de duizenden ouders die in de financiële problemen zijn gekomen door de ontspoorde fraudejacht van de Belastingdienst. Zij moest enorme bedragen aan kinderopvangtoeslag terugbetalen.
,,Wow”, zei Rutte op de introductie van Rongen. ,,Heel bijzonder dat we hier zo staan.” De premier legde uit dat Rongen een van de ouders is die hij eerder op het Catshuis heeft gesproken. Rongen wilde weten waarom voormalig minister Lodewijk Asscher vanwege de affaire is gestopt als lijsttrekker van de PvdA, maar Rutte wel aanbleef. De VVD-leider gaf aan te hebben ‘nagedacht’ over zijn politieke lot. ,,Dit is zo’n schandvlek.” Maar ‘per saldo’ is er onder zijn verantwoordelijkheid ook veel goeds gebeurd, vindt Rutte.
Waarom denkt u dat u wel kan blijven? U heeft mij in de steek gelaten en allemaal voor eigen gewin
Confrontatie met kiezers
,,Wat jullie hebben meegemaakt, is verschrikkelijk”, zei hij wel tegen Rongen. Hij benadrukte wat het kabinet naar aanleiding van het toeslagenrapport heeft gedaan om te voorkomen dat burgers in de toekomst zo in de problemen komen door het handelen van de overheid.
De lijsttrekkers stonden niet alleen tegenover elkaar, maar werden stuk voor stuk ook tegenover een kiezer gezet om te praten over een specifiek onderwerp. Kaag stond tegenover een boer, die zich verzet tegen het plan van D66 om de veestapel te halveren. Hoekstra sprak met ondernemers die bijna een jaar lang de deuren van hun restaurant hebben moeten sluiten.
Wilders trof een vrouw van Marokkaans-Nederlandse afkomst die hem aan de tand voelde over zijn immigratie- en integratiestandpunt, en Klaver sprak met een studente die haar onvrede uitte over het afschaffen van de basisbeurs. Een ondernemer die veel met zelfstandigen werkt, wilde van Marijnissen uitleg over SP-standpunten over zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).
Naar het debat keken 1,8 miljoen mensen, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Alleen Studio Sport en het NOS Journaal van 20.00 uur werden beter bekeken.
Heb jij hulp nodig bij je partijkeuze voor de verkiezingen? Vul de Kieswijzer in:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
VIDEO
Tjeenk Willink gooit het roer om: dunner regeerakkoord, niet praten over poppetjes
Het volgende kabinet moet een aanzienlijk dunner regeerakkoord schrijven, zodat de ‘oppositie niet buitenspel komt te staan’. Dat heeft de nieuwbakken informateur Herman Tjeenk Willink gezegd bij de start van zijn opdracht. Hij gooit duidelijk het roer om, bleek tijdens zijn persconferentie. -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’. -
Rekenkamer: Teruggedraaide verhuizing marinierskazerne kostte bijna 1 miljard euro
De voorgenomen verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen, die begin 2020 werd teruggedraaid, heeft een kleine 1 miljard euro méér gekost dan werd verwacht. De Algemene Rekenkamer noemt dat in een hard rapport over bezuinigingen bij Defensie ‘ontluisterend’. De extra kosten waren deels te voorzien geweest en ‘vermijdbaar’.
-
commentaar
Zelfbeheersing is niet onze sterkte eigenschap blijkt in deze pandemie
Terwijl bijvoorbeeld Frankrijk de coronamaatregelen aanscherpt, zwelt hier de roep aan om die juist te versoepelen. Burgemeesters willen dat het kabinet de horeca toestaat de terrassen weer te openen. Maar we zien op Curaçao dat er niet veel voor nodig is om de boel uit de hand te laten lopen. -
video
Rutte somber: Misschien eerste stap versoepelingen al uitstellen
Drie dagen na het lanceren van het ‘stappenplan’ van versoepelingen van de coronamaatregelen, toont demissionair premier Mark Rutte zich al somber. We lijken er ernstig rekening mee te moeten houden dat de eerste stap van versoepelingen al wordt uitgesteld. -
PREMIUM
Elke campagne is er wel een debat dat peilingen op z’n kop zet, neem nou ‘Roemer met een rietje’
Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: de meeste kiezers hebben nog geen idee wat ze gaan stemmen.