Volledig scherm
Premier Mark Rutte dreigt bedrijven met hogere belasting maar volgens staatssecretaris Menno Snel van Financiën ligt er geen concreet voorstel. © ANP

Rutte dreigt bedrijven maar concreet plan ontbreekt

winstbelastingHet dreigement van minister-president Mark Rutte aan multinationals wordt vooralsnog niet hard gemaakt. Volgens staatssecretaris Menno Snel (Financiën) heeft het kabinet geen concrete plannen om de winstbelasting toch niet te verlagen als bedrijven de lonen niet verder verhogen.

Quote

Het is niet zo dat ik mijn wetgevings­pro­ces aanpas aan uitspraken op een VVD-con­gres

Saatssecretaris Menno Snel

Rutte dreigde twee weken geleden op het congres van de VVD dat als grote bedrijven niet ‘aanzienlijk’ betere cao’s afsluiten, lastenverlaging voor werkgevers niet doorgaan. „Op dit moment klotsen de winsten tegen de plinten, maar het enige wat stijgt is het salaris van de topmannen.’’

De premier wees erop dat er een ‘fundamentele naoorlogse afspraak’ ligt dat wanneer het goed gaat met de economie, en met de bedrijven, ook werknemers daarvan profiteren. Maar hij ziet ook dat salarissen momenteel minder hard stijgen dan de inflatie. Als dat zo blijft, dan zal hij namens de VVD ‘inbrengen of je zou moeten kijken of we door moeten gaan met de verlaging van de vennootschapsbelasting’.

Snel zegt het eens te zijn met Rutte dat de lonen verder omhoog moeten, maar het is volgens hem niet zo dat er concrete wetgevende plannen voorliggen om die oproep kracht bij te zetten. ,,Het is niet zo dat ik mijn wetgevingsproces aanpas aan uitspraken op een VVD-congres’’, zei Snel vanmorgen in de Tweede Kamer.

Toch sluit hij niet uit dat het kabinet op Prinsjesdag alsnog met voorstellen komt. In augustus buigt het kabinet zich nog over de verdeling van de lasten voor burgers en bedrijven. Dan kunnen concrete maatregelen alsnog op tafel komen, aldus Snel.

‘Ketelmuziek’

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vindt dat Rutte zijn uitspraken niet waarmaakt en spreekt van ‘ketelmuziek’. Hij komt daarom met een voorstel om de geplande verlaging van de winstbelasting te annuleren.