Volledig scherm
In 2013 reisden Willem-Alexander en zijn gezin per Koninklijke trein naar hun wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech. © ANP

Rutte: geen extra regels voor vliegende koning

UPDATEPremier Mark Rutte peinst er niet over om het vlieggedrag van koning Willem-Alexander aan banden te leggen. ,,Ik ben tegen nadere regels'', zei Rutte vandaag toen in de Tweede Kamer de begroting van het koningshuis werd behandeld.

D66 en GroenLinks willen dat de koning en zijn gezin vaker de trein pakken in plaats van het vliegtuig. Het stuit de partijen tegen de borst dat Willem-Alexander en Máxima in mei per chartervliegtuig naar Luxemburg gingen. 

Over krap twee weken legt het koningspaar een staatsbezoek in het Verenigd Koninkrijk af. D66 en GroenLinks wilden graag weten hoe de reis naar Londen wordt afgelegd. ,,Ik hoop per Eurostar'', zei D66-Kamerlid Joost Sneller vanochtend in deze krant.

Artikel gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander. © Pim Ras

Niet per se met de trein

Rutte wilde daar vandaag tijdens de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer niet op ingaan. ,,Ik ga niet zeggen dat de koning en koningin per se met de trein naar Londen moeten reizen. Er wordt voor iedere reis een integrale afweging gemaakt. Daarbij wordt gekeken naar de bestemming, naar de doelmatigheid van het vervoersmiddel, en ook naar het milieu. We bekijken het van geval tot geval. Dat wijkt niet af van de afweging die we maken bij reizen van andere leden van de regering.''

Rutte is dan ook tegen het vastleggen van een minimale afstand voor vliegreizen die de koning maakt. ,,Ik ben tegen nadere regels.''

Kroondomein

Rutte maakte ook opnieuw duidelijk dat kroondomein Het Loo een deel van het jaar dicht blijft voor het publiek. Een meerderheid van de Kamer wil dat het landgoed het hele jaar opengaat, maar het besluit is volgens de premier aan de koning.

Het gebied telt zo'n 6700 hectare, waarvan 5400 drie maanden per jaar dicht gaat voor faunabeheer. Prinses Wilhelmina schonk het bos- en heidegebied in 1959 aan de Staat. Voorwaarde was wel dat toekomstige vorsten en vorstinnen het volledige gebruik van het landgoed zouden behouden.

De koning kan 'vrij over het goed beschikken', aldus de premier tijdens de behandeling van de begroting van het minister van Algemene Zaken. Daar valt het koningshuis onder. 

Ook kan er niet aan de voorwaarden voor de subsidie worden getornd die de koning krijgt voor het faunabeheer. De subsidie loopt tot eind 2021. Pas bij het toekennen van een nieuwe subsidie kan eventueel gesproken worden over wijziging van de voorwaarden.

Volledig scherm
Foto ter illustratie.