Rutte heerst, oppositie krijgt niets gedaan
Ze duwden, trokken en sleurden, maar na twee dagen debatteren gaf premier Mark Rutte geen millimeter toe op de oppositie in de discussie over de afschaffing van de dividendbelasting.
Delen per e-mail
Een kleine twee uur had Rutte nodig, maar droef overzag de oppositie in de Tweede Kamer de slotsom. Namelijk: de afschaffing van de dividendbelasting staat nog steeds op de agenda van het kabinet.
Rutte hield de Tweede Kamer voor–zoals hij al maandenlang doet- hoe ‘cruciaal’ de maatregel is voor de Nederlandse economie. Bedrijven zouden minder snel hierheen komen of misschien zelfs weggaan als de belasting niet wordt afgeschaft, aldus de premier. En nee, dat was ‘als bij alle belastingmaatregelen’ niet ‘100 procent te onderbouwen’, maar er zijn wel degelijk ‘deskundigen’ die het met hem eens zijn.
Rookgordijn
GroenLinks-leider Jesse Klaver, SP-voorvrouwe Lilian Marijnissen en PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher deden pogingen gaten in dat verhaal te vinden. Door op het gebrek aan bewijs voor zijn stelling te wijzen. Of hoezeer het geld op andere wijze besteed kan worden. Asscher: ,,U bent de voorman van dit land, niet van de grote bedrijven die u zich laat chanteren.’’ Hij sprak van een ‘Ruttiaans rookgordijn’.
Ook PVV-leider Geert Wilders deed verwoede pogingen. ,,U bent niet de premier van Nederland, maar van Rutte-land,’’ concludeerde hij echter bitter.
Herstelwet
Rutte hield de rug toch recht. Hij weet dat Klaver inmiddels een ‘herstelwet’ paraat zou hebben. Die moet dan de afschaffing weer terugdraaien bij de eerst mogelijke kans.
Saillant daarbij was dat GroenLinks misschien wel op de steun van de SGP kan rekenen, waarmee de oppositie geheel verenigd is. SGP-leider Kees van Staaij noemt de afschaffing ‘kwetsbaar’ en hekelt de argumentatie. ,,De argumenten zijn dunner geworden en de maatregel duurder.’’
Wankel
Het is wel erg mager wat het kabinet laat zien
Rutte weet zich mogelijk dus slechts gestut door de 76 zetels van de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Een wankele basis. Zeker omdat er begin volgend jaar Eerste Kamerverkiezingen zijn. Daar dreigen de coalitiepartners hun meerderheid in die senaat te verliezen, en daarmee de steun voor het afschaffingsplan. Nog los van de Eerste Kamerleden die op eigen houtje gaan muiten: van veel senatoren is onbekend of ze de maatregel wel steunen.
Hoewel het kabinet beloofde ‘een hand te reiken’ naar de oppositie leverden de Algemene Beschouwingen dus al met al weinig toenadering op. Sterker, Lodewijk Asscher (PvdA) was ronduit teleurgesteld. ,,Het is wel erg mager wat het kabinet laat zien. De uitgestoken hand is kennelijk in de zakken van gewone Nederlanders verdwenen.’’
Overbevolking
Niet dat het debat de oppositie niets opleverde. Zo komt er een nieuw onderzoek naar overbevolking in Nederland in 2060. Mogelijk telt ons land in dat jaar zo’n twintig miljoen inwoners, vooral door immigratie. Coalitiepartijen CDA en VVD hadden hierom gevraagd. Volgens premier Mark Rutte moeten het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dit gaan doen, is nu de afspraak.
Rutte stelde zich daarnaast ronduit kritisch op over het plan van partijgenoot Klaas Dijkhoff om criminaliteit in probleemwijken dubbel te straffen. Dijkhoff zag het als maatregel van een breder voorstel om de ‘mislukte integratie’ in achterstandswijken aan te pakken. Hij wil bijvoorbeeld ook dat kinderen in die buurten verplicht naar de opvang gaan, zodat zij niet met een taalachterstand aan de basisschool beginnen. Daarnaast wil Dijkhoff dat er verplichte lessen komen over 'democratische waarden en tradities’. Wie niet meewerkt, kan worden gekort op kinderbijslag of uitkering.
Rechtsstatelijk
We hebben volgens mij hetzelfde doel voor ogen, maar we moeten kijken welke route we willen bewandelen
Voor de dubbele straffen schoot een deel van de Kamer –en coalitiepartners VVD en CDA- in het verkeerde keelgat, maar Rutte wil wél aspecten van het bredere plan bekijken 'zolang dat rechtsstatelijk kan'. Hij zegde daarbij toe 'studie te doen' naar de situatie in Denemarken, waar wetten van kracht zijn die Dijkhoff inspireerde. Rutte: ,,Maar ik wil ook kijken naar andere landen, zoals Duitsland. We hebben volgens mij hetzelfde doel voor ogen, maar we moeten kijken welke route we willen bewandelen.’’
Zo wandelden de Kamerleden uiteindelijk weg met een beperkt aantal toezeggingen op zak. En met een standje van Kamervoorzitter Khadija Arib, overigens. Zij hekelde het taalgebruik tijdens het debat, dat ze ‘te hard’ en ‘te grof’ noemde. Woensdag kwam het eerst tot een confrontatie tussen PVV-leider Geert Wilders en Denk- fractieleider Tunahan Kuzu die elkaar zeiden ‘op te rotten’ uit het land. Wat later verwees Wilders naar een de recente affaire rond D66-leider Alexander Pechtold. Een D66-raadslid zei na verbroken relatie met Pechtold ook de partij vaarwel. Volgens Arib moet een debat ook kunnen ‘zonder persoonlijk’ te worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hiddema: Blij dat ik uit de politiek ben
Voormalig Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie Theo Hiddema is blij dat hij niet meer in de politiek actief is. Dat zegt hij tegen De Telegraaf. ,,Het was een geestelijke dwangbuis waar ik niet meer in verder kon na alle aantijgingen van antisemitische drek. Ik werd er politiek depressief van. Ik ben nu weer strafrechtadvocaat en dat bevalt me goed.’’ -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
PREMIUM
Nieuwe maatregelen tegen derde golf in de maak: ‘Variant is niet onder controle’
Nederland wacht een lange winter in een strengere lockdown. Onder druk van een derde golf broedt het kabinet op heftige ingrepen als een avondklok of extra bezoekrestricties. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor.
-
Update Gemeenten: ‘Belastingdienst moet afzien van vordering op gedupeerde ouders toeslagenaffaire’
De Belastingdienst moet afzien van alle vorderingen op gedupeerden van de kindertoeslagaffaire. Het is niet uit te leggen dat de fiscus nog steeds openstaande vorderingen incasseert. Dat zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vandaag. -
PREMIUM
column Gehersenspoelde dwazen op Museumplein zullen oprecht gaan geloven dat ze een punt hebben
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
reconstructie Het einde van Rutte III: een onvermijdelijke val in slow motion
Op kousenvoeten diende de val van het kabinet zich aan. Niemand wilde ruzie. Al was daar wel een draai van Rutte voor nodig.