Premier Mark Rutte (VVD).
Volledig scherm
Premier Mark Rutte (VVD). © ANP

Rutte hekelt ‘aso’s’: ‘Ik heb helemaal niets met Zwarte Piet-extremisten’

Premier Mark Rutte heeft geen goed woord over voor Zwarte Piet-extremisten, of ze nou voor of tegen Zwarte Piet zijn. Dat heeft hij vandaag laten weten in reactie op de ongeregeldheden bij verschillende sinterklaasintochten afgelopen weekend.

,,De aso's die zich afgelopen zaterdag hebben laten zien, verpesten het voor iedereen", zegt Rutte. ,,Als er kinderen bij zijn, moeten wij ons gedragen als volwassenen. Ik heb helemaal niets met Zwarte Piet-extremisten, noch voor noch tegen. Die discussie kun je voeren in praatprogramma’s of in ieder geval op een fatsoenlijke manier.”

GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt de reactie die Rutte nu geeft niet in de haak. ,,Rutte slaat de plank mis door vreedzame demonstranten en racistische hooligans over één kam te scheren”, zo laat hij via Twitter weten.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International deed zondag een oproep aan premier Rutte om de ongeregeldheden bij de demonstraties te veroordelen. ,,,Rutte moet zich fel uitspreken tegen het geweld. Hij blijft nu stil. Met niks zeggen, geef je ook een signaal af”, aldus Amnesty-woordvoerder Emile Affolter.

Belaagd

In verschillende steden verliep de sinterklaasintocht onrustig. Tientallen mensen werden opgepakt. Zo werden in Rotterdam betogers van Kick Out Zwarte Piet bij de Erasmusbrug belaagd door pro-Pietdemonstranten.

De 48 pro-Zwarte Piet-demonstranten die zondag bij de intocht in Tilburg waren opgepakt voor verstoring van de openbare orde zijn weer vrijgelaten. De politie meldt op Twitter dat ze vermoedelijk een boete krijgen. Alle 48 demonstranten zijn zondag voor 18.00 uur vrijgelaten, zo laat de politie weten.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid liet zondag weten dat alle overtreders op vervolging kunnen rekenen. ,,Dit hoort niet in onze samenleving”, zei hij. Grapperhaus zou liever zien dat de discussie rond het uiterlijk van Zwarte Piet niet op de dag van de intocht wordt gehouden.

Kijk hier wat je mening over Zwarte Piet over je zegt: 

,,Rutte slaat de plank mis door vreedzame demonstranten en racistische hooligans over één kam te scheren”, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver.
Volledig scherm
,,Rutte slaat de plank mis door vreedzame demonstranten en racistische hooligans over één kam te scheren”, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. © ANP