Volledig scherm
Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit spreken op het Catshuis met het Landbouw Collectief over de stikstofproblematiek. © ANP

Rutte: Holocaust-vergelijking indringend besproken tijdens boerenoverleg Catshuis

De vergelijking tussen de behandeling van boeren en de Jodenvervolging heeft premier Mark Rutte maandag ‘indringend aan de orde gesteld’ tijdens een ontbijt met boeren en landbouwminister Carola Schouten op het Catshuis. 

Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force, kreeg veel kritiek vanwege zijn opmerking. FDF maakt deel uit van het Landbouw Collectief, waarmee Rutte maandagochtend ontbeet. Er was aanleiding dit te benoemen aan het begin van het gesprek, zeggen de partijen. Volgens minister Schout gaat elke vergelijking met de Holocaust mank. ,,Wat we precies tegen elkaar hebben gezegd over deze opmerking, maken we niet openbaar’’, aldus Schouten. Mark van den Oever was zelf niet aanwezig bij het ontbijt, mede-bestuurslid Jeroen van Maanen voerde namens FDF het woord. ,,We hebben het er inderdaad over gehad, maar wij willen het er verder niet meer over hebben. We moeten verder.’’ 

Zowel Rutte, Schouten als de afvaardiging van het Landbouw Collectief (naast Van Maanen waren ook Aalt Dijkhuizen en Trienke Elshof namens het Collectief aanwezig) spraken na afloop van een ‘constructief overleg’. Of de uitkomst van het ruim 2,5 uur durende gesprek gevolgen heeft voor de aard van de landelijke actiedag op 18 december, kan Van Maanen nog niet zeggen. ,,Ik ga nu eerst met onze achterban overleggen hoe nu verder.’’ De boeren gaan, zo bleek vanochtend tijdens het kort geding dat supermarktkoepel CBL tegen FDF had aangespannen, woensdag in ieder geval geen distributiecentra van supermarkten blokkeren. 

3 miljard euro

Aanleiding van het Catshuis-overleg is de stikstofcrisis. Het Landbouw Collectief overhandigde eind vorige maand een eigen plan van aanpak aan Schouten om uit die crisis te komen. Dit pakket maatregelen, zoals ander manier van bemesten, voeding en nieuwe stalsystemen, kost de overheid bijna 3 miljard euro. 

,,We hebben alle punten van het Landbouw Collectief doorgelopen en bekeken wat de de mogelijkheden zijn’’, aldus Schouten. Aalt Dijkhuizen stelde dat er tijdens het ontbijt een basis is gelegd voor een overeenkomst. Wat er concreet is afgesproken is nog niet bekendgemaakt. De maatregelen die het kabinet wil nemen om op langere termijn de stikstofuitstoot terug te dringen, worden zeer waarschijnlijk pas in januari duidelijk. De noodwet om de eerste stikstofmaatregelen in te voeren, (zoals het terugbrengen van de maximale snelheid naar 100 km per uur op snelwegen) zal morgen zo goed als zeker door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. 

RIVM

Als het gaat om de rekenmodellen voor stikstof, heeft de rechtbank Den Haag maandag bekendgemaakt dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)  tot 7 januari de tijd heeft om de manier van berekenen en  alle onderliggende emissiegegevens vrij te geven. Wil het RIVM niet tegemoet komen aan die eis van het Mesdag Zuivelfonds en de organisatie Stikstofclaim, dan moet duidelijk worden gemotiveerd waarom afgifte achterwege blijft.

Het Mesdag Zuivelfonds, een soort denktank voor de melkveehouderij, had vrijdag samen met de stichting Stikstofclaim een kort geding aangespannen. Ze willen duidelijkheid over alle meetgegevens waarop het toekomstige stikstofbeleid wordt gebaseerd. Stikstofclaim wil schadevergoedingen eisen namens bedrijven die vinden dat ze gedupeerd zijn door het stikstofbeleid.

Volgens beide organisaties is het van groot belang dat ze de cijfers snel kunnen controleren, omdat ze de basis vormen voor nieuw overheidsbeleid. Ze verwijzen naar provinciale regels en de spoedwet over stikstof, die de Eerste Kamer voor kerst wil behandelen.

Volledig scherm
Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force komt aan bij het Catshuis. © ANP
Volledig scherm
Jeroen van Maanen van FDF. © ANP
Volledig scherm
Aalt Dijkhuizen, Trienke Elshof en Jeroen van Maanen van het Landbouw Collectief verlaten het Catshuis na afloop van het gesprek. © ANP
Volledig scherm
Premier Mark Rutte verlaat het Catshuis na afloop van het gesprek met het Landbouw Collectief over de stikstofproblematiek. © ANP