Volledig scherm
Mark Rutte © ANP

Rutte III: Geen toeslagen voor nieuwe vluchtelingen met verblijfstatus

Het integratiebeleid gaat onder Rutte III flink op de schop. Vluchtelingen met een verblijfstatus krijgen de eerste twee jaar geen zorgtoeslag, huurtoeslag en bijstand meer. 

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn overeengekomen dat voorzieningen als huisvesting, een zorgverzekering en begeleiding bij het integratietraject voortaan 'in natura' worden geregeld door gemeenten, bevestigen bronnen na berichtgeving van de Volkskrant. Daarnaast hebben de nieuwkomers alleen nog recht op enkele honderden euro 'leefgeld'.

Het besluit is een politiek compromis. De vluchtelingen met verblijfstatus krijgen zo meer hulp bij de integratie, maar niet zomaar toegang tot de verzorgingsstaat. Daarmee wordt afgeweken van de lijn van de eerdere Rutte-kabinetten, waarin gesteld werd dat de vluchtelingen zelf verantwoordelijk zijn voor hun inburgering. 

Na twee jaar wordt bekeken of de statushouders helemaal hebben voldaan aan de integratiedoelstellingen. Zo ja, dan krijgen ze alsnog volledig toegang tot de verzorgingsstaat.