Volledig scherm
Mark Rutte © ANP

Rutte III heeft maar dikke drie jaar regeertijd

SpoorboekjeHet nieuwe kabinet, dat over een paar weken op het bordes staat, krijgt maar weinig tijd om echt te regeren. De komende ploeg zal maximaal 3,4 jaar aanblijven, blijkt uit de regels van de Kiesraad. Ter vergelijking: de vertrekkende bewindslieden zaten er bijna 4,4 jaar, de demissionaire periode niet meegeteld.

De volgende Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op woensdag 17 maart 2021, vier jaar na de laatste stembusgang. Mocht het kabinet Rutte III zijn regeerperiode helemaal afmaken, dan zal de premier op de dinsdag daarvoor het ontslag van de ministers en staatssecretarissen aanbieden aan de Koning; na ongeveer 41 maanden.

Waarom heeft het kabinet Rutte III niet de volledige vier jaar tot zijn beschikking? De lange formatie heeft tijd afgesnoept van de regeerperiode die beoogd premier Mark Rutte en zijn ploeg wacht. Daarnaast pakten de vervroegde verkiezingen en snelle formatie na de val van Rutte I in 2012 gunstig uit voor de toenmalige opvolgers (Rutte II).

Die rekensom zit als volgt in elkaar: op 12 september 2012 waren er verkiezingen. Normaal gesproken na vier jaar weer, maar Kamerverkiezingen vinden in principe in maart plaats; dus werd woensdag 15 maart 2017 geprikt door de Kiesraad. Rutte II werd op 5 november 2012 beëdigd, zat de rit uit en eindigde bijna 53 maanden later.

Spoorboekje

Morgen wordt het regeerakkoord gepresenteerd, waarna de Tweede Kamer in dezelfde week met de eigen informateur – Gerrit Zalm – spreekt over de uitkomst van de formatie. Tijdens dat debat wordt Mark Rutte waarschijnlijk tot formateur benoemd. Hij probeert alle ministersposten in te vullen, zodat het kabinet eind deze maand op het bordes kan staan. 

Na de beëdiging door de Koning debatteert de Kamer met het voltallige kabinet over de inhoud van het regeerakkoord. Elke minister en het kabinet als geheel moeten het vertrouwen krijgen van een Kamermeerderheid. Tot nu toe is het maar één keer gebeurd dat een kabinet direct na zijn aantreden viel. Dat was het vijfde kabinet-Colijn in 1939.