Rutte: ‘Ik snap het ongeduld, dit valt gewoon tegen’
VIDEOHet kabinet handhaaft de coronamaatregelen in ieder geval tot en met 20 april. Versoepelingen zitten er niet in. ,,Ik snap het ongeduld", zei demissionair premier Mark Rutte. ,,Dit valt gewoon tegen. Het is een enorme domper.”
Het kabinet besluit wel dat de avondklok vanaf 31 maart om 22.00 uur ingaat. Meer zit er niet in, stelt Rutte. Terrassen openen, winkels heropenen, scholen weer aan de slag: dat ‘kan niet’, aldus Rutte. ,,De zorgelijke cijfers staan het niet toe.”
Rutte vindt niet dat hij, kort voor de verkiezingen, onterecht de hoop heeft uitgesproken dat terrassen zouden kunnen heropenen. ,,We hebben toen een risico genomen met versoepelingen en de hoop uitgesproken dat er snel meer kon. Dat valt nu tegen, maar wij vertellen wat we weten. Als het meevalt zeggen we dat, als het tegenvalt ook.”
Studenten kunnen pas 26 april misschien weer fysiek onderwijs krijgen op de universiteit of hogeschool. Rutte: ,,Dit is een enorme domper, ook voor al die bedrijven en instellingen die open willen, aan het werk willen, klanten willen helpen. De zomer is dan heel ver weg. Ik zeg tegen de ondernemers: het kabinet houdt een vinger aan de pols met de steunpakketten. Daar gaan we niet ineens mee stoppen en zeggen: u zoekt het maar uit.”
Het besluit over de avondklok kwam deze week in een stroomversnelling, toen burgemeesters aandrongen op een later tijdstip, vanwege het ingaan van de zomertijd. Rutte zei eerder dat een avondklok na 21.00 uur ‘enorm veel minder effectief’ zou zijn. ,,Dat vind ik nog steeds, maar de burgemeesters en de politie geven aan dat dit, ook gezien de zomertijd, verstandiger is als het gaat om de handhaving. Als het gaat schemeren, is het gewoon moeilijker te handhaven.”
Reisadvies
Het kabinet besluit vandaag ook nog over de verlenging van het negatieve reisadvies voor het buitenland tot voorbij de meivakantie: tot 15 mei. Dat negatieve mondiale reisadvies geldt nu nog tot half april. Daardoor blijven alle landen op kleurcode oranje, waardoor alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. ,,De reisbranche staat klaar om ons een zorgeloze vakantie te geven", aldus Rutte. Het is echter ‘helaas onvermijdelijk’ dat die reizen nog even op zicht moeten laten wachten.
Alle andere coronamaatregelen blijven verder van kracht. Volgens minister Hugo de Jonge is de situatie ‘zorgelijk en onzeker'. De ruimte om een aantal regels los te laten is ‘buitengewoon beperkt’ omdat het met de cijfers ‘niet de goede kant op gaat’.
Volgens minister Hugo de Jonge hebben ‘we de derde golf besmettingen lang voor ons uitgeduwd'. ,,Maar we zien hem nu toch. In de teststraten, in de ziekenhuizen. Hoe hoog de golf gaat worden, weten we niet.”
Hij noemde het vaccinatieprogramma als de route uit de crisis. ,,Het tempo gaat ook omhoog.” Half april zouden er 4 miljoen prikken moeten zijn gezet, begin mei ruim 5 miljoen, zegt De Jonge. In juli moet iedereen in Nederland een eerste prik hebben gehad, tweederde van het land moet dan helemaal zijn gevaccineerd.
Zelftesten
De Jonge stelt dat bij bedrijven en scholen -vooral ook het hoger onderwijs- alleen door zelftesten heropeningen mogelijk zijn. Voordat studenten weer op locatie les kunnen krijgen, moeten er snel- en zelftesten zijn gedaan. De minister zegt dat het kabinet helpt bij het regelen van dat soort testen. Op dit moment worden hier proeven mee gedraaid. De Jonge schetst: ,,Na het tanden poetsen even sneltesten en dan naar college. Maar we hebben nog taaie weken voor de boeg.”
Vaccinatievoorraad
De Jonge verdedigde dat er momenteel ruim 600.000 vaccins in voorraad worden gehouden. Dat heeft volgens hem te maken met de problemen rond het AstraZeneca-vaccin. ,,Maar die voorraad gaan we versneld wegprikken.”
De aankondigingen op rij:
-Het kabinet wil de avondklok vanaf 31 maart om 22.00 uur laten ingaan.
Het negatieve reisadvies voor het buitenland gaat gelden tot en met de meivakantie, namelijk tot 15 mei, in plaats van half april.
-Studenten kunnen pas 26 april weer een dag in de week fysiek onderwijs krijgen, mits er zelf- en sneltesten kunnen worden gedaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de avondklok:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Ook PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil fractie leiden
PvdA-Kamerlid Attje Kuiken stelt zich kandidaat om fractievoorzitter te worden van de PvdA. Eerder deed haar collega Henk Nijboer dat ook al. De negen Tweede Kamerleden van de partij bepalen vrijdag wie het wordt. -
PREMIUMLedenraadpleging67
Kaag en kritische leden kruisen de degens: 'Als je glas wijn met haar drinkt is ze heel anders’
Sigrid Kaag beloofde nieuw leiderschap, maar partijzaken lijkt ze liever aan anderen over te laten. Vanmiddag wacht de D66-aanvoerder een cruciale sessie met leden. Hoe gaat Kaag zich revancheren na de kwestie-Van Drimmelen? ,,Ze is minister in oorlogstijd.” -
Details uitkoopregeling bekend: stoppende veehouder krijgt 100 procent vergoed
Het kabinet heeft bekendgemaakt hoe de eerste twee vrijwillige uitkoopregelingen voor veehouders eruit gaan zien. Daar is in eerste instantie een half miljard euro voor beschikbaar. -
Tweede Kamer wil snelle herziening lopende uithuisplaatsingen toeslagenkinderen
Het kabinet moet lopende uithuisplaatsingen van kinderen uit gezinnen die slachtoffer waren in het toeslagenschandaal herzien. Een voorstel van Kamerlid Pieter Omtzigt en SP-leider Lilian Marijnissen hiertoe is met algemene stemmen aangenomen, hoewel het kabinet het voorstel had ontraden.
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUMMet video
In veel Europese landen is 9 mei een feestdag: waarom niet in Nederland?
Vandaag is het 9 mei, de Dag van de Overwinning in Rusland. Er wordt uitgekeken naar de toespraak van president Poetin. Maar hé, 9 mei is ook Europadag! -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten.