Rutte: Ik zou raddraaiers oud en nieuw liefst zelf in elkaar slaan

Update, videoPremier Mark Rutte zou raddraaiers die met oud en nieuw hulpverleners aanvallen ‘het liefst allemaal persoonlijk in elkaar slaan’. 

De aanpak van het kabinet van wangedrag rond de jaarwisseling heeft in ieder geval onvoldoende gewerkt, gaf hij vanmiddag toe tijdens zijn eerste persconferentie na het Kamerreces. 

Rutte vindt het ‘frustrerend’ dat de samenleving er niet in slaagt om mensen te weerhouden van zulk wangedrag en zijn ‘handen jeuken’ om voor eigen rechter te spelen. Maar dat kan natuurlijk niet, beseft hij. Het is volgens hem uitermate lastig om een aanpak te vinden die werkt.

Aan een landelijk vuurwerkverbod, waarvoor onder andere de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), de politie, de gemeenten en regeringspartij ChristenUnie pleiten, wil hij nog niet. Eerst moet het kabinet de jaarwisseling bespreken met alle betrokkenen, vindt hij.

Lees door onder de foto.

Volledig scherm
Premier Mark Rutte tijdens de eerste persconferentie na de ministerraad van 2019 © ANP

De opmerkelijke uitspraak van Rutte leidt tot de nodige verontwaardiging bij andere partijleiders. CDA-leider Sybrand Buma vindt dat Rutte als premier van Nederland ‘ervoor moet zorgen dat politie en hulpverleners worden beschermd. ,,En niet de suggestie wekken dat je er zelf op los kunt slaan.’’

Gert-Jan Segers van regeringspartner ChristenUnie noemt het ‘niet helemaal premierwaardig’. ,,Soms moet je emotie onderdrukken en het juiste doen.’’ Segers vindt het opmerkelijk dat Rutte ‘stoere taal’ gebruikt maar niet de maatregel neemt waar de politie om vraagt: een verbod op knalvuurwerk. Het kabinet weigert dat. ,,Als je er echt wat aan wilt doen, laat het dan niet bij woorden maar ga een stap verder.’’

Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat: ,,De veiligheid van onze hulpverleners verdient meer dan loze woorden. Een vuurwerkverbod vindt misschien niet iedereen de leukste maatregel, maar is wel nodig om onze mensen te beschermen.’’

PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt het ‘sneue praatjes’ van de premier. ,,Politiemensen verdienen een premier die wat doet aan de enorme werkdruk en die maatregelen neemt zoals verbod op zwaar vuurwerk in plaats van dit soort domme praatjes.”

Volgens SP-leider Lilian Marijnissen ‘kun je merken dat het weer verkiezingstijd wordt. ,,Rutte gaat stoere taal uitslaan. Maar waar was hij toen agenten om meer collega's en een fatsoenlijke waardering vroegen?’’

PVV-leider Geert Wilders sneert: In elkaar slaan? ,,Met zijn handtasje zeker.’’

Kritisch

Ook politievakbond ACP is kritisch. ,,Dit soort bijzondere uitspraken helpen niet, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. ,,Het probleem wordt er niet kleiner van. Wat wel zou helpen, is als hij besluit tot een landelijk verbod van vuurwerk. Dus het zijn slechts woorden, die bovendien over twee dagen alweer vergeten zijn. Geen daden.’’

Het is niet voor het eerst dat Rutte kritiek krijgt om zijn ‘straattaal’. Opvallend genoeg gebeurt dat telkens in campagnetijd. Over twee maanden zijn er voor Rutte belangrijke verkiezingen voor de Provinciale Staten, waarbij het kabinet zijn meerderheid in de Eerste Kamer dreigt te verliezen.

Wangedrag

Het aantal incidenten rond de jaarwisseling nam opnieuw toe, met 10 tot 12 procent. Politieagenten werden vaker bestookt met zwaar vuurwerk of kregen te maken met ander geweld.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaat de komende maanden nog eens met alle betrokkenen kijken wat ze kunnen doen om het toenemende wangedrag met oud en nieuw te stoppen. Zoals het nu gaat in de nieuwjaarsnacht, ‘dat kan gewoon echt niet’, herhaalt hij.

Toch wil Grapperhaus knalvuurwerk en vuurpijlen vooralsnog niet verbieden. Hij ziet meer heil in een meldplicht voor raddraaiers. De burgemeester kan wie zich met de jaarwisseling misdraagt, opdragen zich bij de volgende editie bij de politie te melden. De politie zou graag zien dat burgemeesters die bevoegdheid vaker gebruiken. Grapperhaus zal de mogelijkheid aan de orde stellen in het overleg met de burgemeesters.

Ook minister Grapperhaus sprak zich uit over het geweld tegen hulpverleners op oudejaarsavond. Bekijk hieronder de beelden: