Volledig scherm
Mark Rutte © ANP

Rutte is nog lang niet van dividendspook af

DividendbelastingVoor de oppositie is de afschaffing van de dividendbelasting een waar godsgeschenk. Mark Rutte slaagt er maar niet in de ‘belastingverlaging voor het buitenland’ ter waarde van 1,4 miljard euro trefzeker te verdedigen. Het lastigst voor de premier: dit steentje in de schoen blijft nog wel even zitten.

Quote

Als je ervoor openstaat deze maatregel aan te passen, heeft het juist niet het effect wat je beoogt, namelijk banen

Alexander Pechtold, D66

,,We kunnen er gelukkig goed over nadenken”, schertste SGP-leider Kees van der Staaij gisteren in alwéér het derde debat waarin de afschaffing van de dividendbelasting centraal stond. En dan te bedenken dat er nog helemaal geen wetsvoorstel is, laat staan een stemming erover in de Kamer.

Zijn fractie twijfelt als enige nog over nut en noodzaak van de maatregel, waardoor aandeelhouders geen belasting meer hoeven te betalen over aan hen uitgekeerde winsten door bedrijven. Voor de rest is het tableau tamelijk eenduidig. De voltallige oppositie minus de SGP vond en vindt het ‘cadeau aan bedrijven’ he-le-maal niks. Tegelijkertijd beschouwt ze het kabinetsvoornemen als de gedroomde maatregel waarmee ze het derde kabinet van Mark Rutte kan geselen, als een kat die nog een tijdje speelt met een pas gevangen muis.

Want omdat de afschaffing pas is voorzien in 2020, is er nog alle tijd om de regeringspartijen om de oren te blijven slaan met een maatregel die volgens alle peilingen immens impopulair is. En laten er voor 2020 nou net nog twee verkiezingen aankomen, waarbij die vooral voor de Provinciale Staten (en dus voor de Eerste Kamer) in 2019 cruciaal is.

Volledig scherm
(VLNR) Lodewijk Asscher (PVDA), Emile Roemer (SP) en Jesse Klaver (Groenlinks) © ANP

Campagnemateriaal

Quote

Dit debat is nog niet klaar

Jesse Klaver, GroenLinks
Volledig scherm
Jesse Klaver (Groenlinks) © ANP

Voor PVV-leider Geert Wilders of GroenLinks-voorman Jesse Klaver is er straks geen fijner argument denkbaar: ‘Waarom laat dit kabinet verpleegkundigen/leraren/agenten in de kou staan terwijl er voor multinationals 1,4 miljard over de balk wordt gesmeten?’ Het is ideaal campagnemateriaal. ,,Dit debat is nog niet klaar”, concludeerde Klaver gisteravond bijna verlekkerd.

Aanvankelijk hadden de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie grote moeite om de maatregel te verdedigen die in geen enkel verkiezingsprogramma stond, maar toch in het regeerakkoord belandde. Opmerkelijk is wel dat de argumentatie in drie weken tijd meer hout is gaan snijden.

Noodzaak

Quote

Ik heb geen bereidheid om op dit onderdeel nieuwe onderhande­lin­gen te starten

Klaas Dijkhoff, VVD

Bij de presentatie van het regeerakkoord waren CDA, D66 en ChristenUnie er nog als de kippen bij te melden dat de maatregel toch zeker niet hun idee was. En VVD-premier Mark Rutte verwees slechts naar zijn ‘internationale contacten’. Maar inmiddels hebben de coalitierijen zich gesloten. Wat eerst nog een ‘gok’ of ‘inschatting’ was, is inmiddels noodzaak geworden. Afschaffing van de dividendbelasting is volgens hen nodig om Nederland aantrekkelijk te houden als vestigingsland voor multinationals. Daar zijn ‘2 miljoen banen’ van afhankelijk.

Alleen al de suggestie dat dit kabinet zou kunnen overwegen deze maatregel in te ruilen voor iets anders zou gevaarlijke twijfel kunnen zaaien, waarschuwde D66-Leider Alexander Pechtold. ,,Als je ervoor openstaat deze maatregel aan te passen, heeft het juist niet het effect wat je beoogt, namelijk banen”, stelt hij, daarmee subtiel verwijzend naar Unilever, die binnenkort moet kiezen waar zijn hoofdkantoor komt. VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff maakte aan alle illusies een eind. ,,Ik heb geen bereidheid om op dit onderdeel nieuwe onderhandelingen te starten.”

Dovemansoren

Volledig scherm
Klaas Dijkhoff (VVD) © ANP

Daarmee was wel duidelijk dat er voor de oppositie gisteren niks te halen viel. De regeringspartijen betogen dat tegenover de afschaffing van de dividendbelasting andere maatregelen staan die bedrijven juist helemaal niet prettig vinden. Zo wordt de renteaftrek beperkt. Het ‘totaalpakket’ wordt door het viertal verdedigbaar geacht. Ze roepen de oppositie daarom op niet telkens ‘één onderdeeltje eruit te halen’, maar die oproep is duidelijk aan dovemansoren gericht.

Oppositiepartijen hameren op hun beurt op de massale afkeuring van economen, de schimmige lobby die heeft plaatsgevonden en de bepaald niet trefzekere verdediging door regeringspartijen. Dan kan Rutte nog zo vaak beweren dat ’onze bedrijven onder toenemende druk van hun aandeelhouders staan’, dit godsgeschenk gaan zij voorlopig niet uit handen geven.

Lees alle ontwikkelingen in het debat hieronder terug in ons blog. Het kan even duren voordat het blog volledig is geladen.