Volledig scherm
Mark Rutte in vak K tijdens het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring © ANP

Rutte: Kabinet is een heel normaal Nederlands kabinet

Het kabinet-Rutte III is volgens zijn naamgever, premier Mark Rutte, een heel gewoon Nederlands kabinet, zo stelde hij vanochtend bij het uitspreken van de regeringsverklaring. 

Quote

De deur van de Trêveszaal staat op een kier

Eerder kreeg Rutte kritiek toen hij bij de presentatie van het regeerakkoord vorige maand zei dat ‘gewone, normale Nederlanders’ erop vooruit zouden gaan. Nu benadrukte hij dat het woord ‘gewoon’ insluitend is. ,,Het maakt niet uit waar je woont, wat je wortels zijn en hoe je in het leven staat. Links en rechts worden in dit regeerakkoord met elkaar verbonden. Die samenhang is wezenlijk.”

Rutte benadrukte dat het regeringsbeleid er niet is voor de politiek en de polder. ,,Politiek moet er zijn voor de Nederlanders, alle Nederlanders. Juist óók voor de mensen die denken dat de politiek niet meer van hen is.” Hij zei daarbij ook te hopen op een constructieve rol van de Tweede Kamer. ,,De deur van de Trêveszaal staat op een kier.”

Lange formatie

Quote

We zijn er uitgekomen, we gaan aan de slag en we hebben er zin in

De premier wilde ook tekst en uitleg geven over de langste formatie ooit. Daarbij greep hij terug op de woorden van zijn ambtsvoorganger Dries van Agt, die in 1977 stelde dat het de langdurigste formatie was die het land ooit had gekend. ,,Ik maak die woorden graag tot de mijne.”

Volgens Rutte lag de reden voor de recordbrekende formatie in de verkiezingsuitslag van 15 maart. Volgens hem verenigt het regeerakkoord gezamenlijke ambities voor Nederland en het rechtdoen aan de reële verschillen tussen de partijen. ,,Een fusie is niet aanstaande, maar motto Vertrouwen in de toekomt slaat ook wel degelijk op onszelf. We zijn er uitgekomen, we gaan aan de slag en we hebben er zin in.”

Bij het begin van de regeringsverklaring stond Rutte ook stil bij de terreuraanslag in New York van gisteren. ,,Het is belangrijk dat alle goede krachten in de wereld blijven optrekken tegen terreur. Ook dáár gaat het vandaag over.”

Debat

Met het uitspreken van de regeringsverklaring begint het debat over de regeringsverklaring, waar twee dagen voor zijn uitgetrokken. Vandaag komt de Kamer aan het woord, morgen volgt het antwoord van premier Rutte. Bij het debat zijn alle 24 bewindspersonen aanwezig.

Te midden van die nieuwe ploeg bedankte Rutte ook de bewindspersonen van Rutte II ‘voor hun grote inzet en betrokkenheid’. ,,De teamgeest is steeds goed geweest”, aldus Rutte, hoewel het demissionaire kabinet in de laatste fase nog moeilijke momenten kende nadat PvdA-leider Lodewijk Asscher eiste dat er meer geld moest komen voor lerarensalarissen. Daar leek Rutte niets van te willen weten: ,,Ik denk dat niemand het me kwalijk neem als ik speciaal Lodewijk Asscher noem, die als vicepremier een belangrijke rol heeft gespeeld.”

Volg het debat over de regeringsverklaring in ons liveblog