Rutte: Kabinet is een heel normaal Nederlands kabinet
Het kabinet-Rutte III is volgens zijn naamgever, premier Mark Rutte, een heel gewoon Nederlands kabinet, zo stelde hij vanochtend bij het uitspreken van de regeringsverklaring.
Delen per e-mail
De deur van de Trêveszaal staat op een kier
Eerder kreeg Rutte kritiek toen hij bij de presentatie van het regeerakkoord vorige maand zei dat ‘gewone, normale Nederlanders’ erop vooruit zouden gaan. Nu benadrukte hij dat het woord ‘gewoon’ insluitend is. ,,Het maakt niet uit waar je woont, wat je wortels zijn en hoe je in het leven staat. Links en rechts worden in dit regeerakkoord met elkaar verbonden. Die samenhang is wezenlijk.”
Rutte benadrukte dat het regeringsbeleid er niet is voor de politiek en de polder. ,,Politiek moet er zijn voor de Nederlanders, alle Nederlanders. Juist óók voor de mensen die denken dat de politiek niet meer van hen is.” Hij zei daarbij ook te hopen op een constructieve rol van de Tweede Kamer. ,,De deur van de Trêveszaal staat op een kier.”
Lange formatie
We zijn er uitgekomen, we gaan aan de slag en we hebben er zin in
De premier wilde ook tekst en uitleg geven over de langste formatie ooit. Daarbij greep hij terug op de woorden van zijn ambtsvoorganger Dries van Agt, die in 1977 stelde dat het de langdurigste formatie was die het land ooit had gekend. ,,Ik maak die woorden graag tot de mijne.”
Volgens Rutte lag de reden voor de recordbrekende formatie in de verkiezingsuitslag van 15 maart. Volgens hem verenigt het regeerakkoord gezamenlijke ambities voor Nederland en het rechtdoen aan de reële verschillen tussen de partijen. ,,Een fusie is niet aanstaande, maar motto Vertrouwen in de toekomt slaat ook wel degelijk op onszelf. We zijn er uitgekomen, we gaan aan de slag en we hebben er zin in.”
Bij het begin van de regeringsverklaring stond Rutte ook stil bij de terreuraanslag in New York van gisteren. ,,Het is belangrijk dat alle goede krachten in de wereld blijven optrekken tegen terreur. Ook dáár gaat het vandaag over.”
Debat
Met het uitspreken van de regeringsverklaring begint het debat over de regeringsverklaring, waar twee dagen voor zijn uitgetrokken. Vandaag komt de Kamer aan het woord, morgen volgt het antwoord van premier Rutte. Bij het debat zijn alle 24 bewindspersonen aanwezig.
Te midden van die nieuwe ploeg bedankte Rutte ook de bewindspersonen van Rutte II ‘voor hun grote inzet en betrokkenheid’. ,,De teamgeest is steeds goed geweest”, aldus Rutte, hoewel het demissionaire kabinet in de laatste fase nog moeilijke momenten kende nadat PvdA-leider Lodewijk Asscher eiste dat er meer geld moest komen voor lerarensalarissen. Daar leek Rutte niets van te willen weten: ,,Ik denk dat niemand het me kwalijk neem als ik speciaal Lodewijk Asscher noem, die als vicepremier een belangrijke rol heeft gespeeld.”
Volg het debat over de regeringsverklaring in ons liveblog.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mercedes-Benz EQA: elektrisch ‘instapmodel’ kost 49.995 euro en haalt ‘straks meer dan 500 kilometer’
Ook Mercedes-Benz meldt zich op het strijdveld vol compacte elektrische auto’s. De nieuwe EQA is de ‘batterijbroer’ van de bestaande GLA: hij komt al in de lente, kost minimaal 49.995 euro en krijgt later ‘een speciale versie die meer dan 500 kilometer per laadbeurt haalt’. -
PREMIUM
INTERVIEW Ploumen wil PvdA behoeden voor nieuwe nederlaag: ‘Ik ga voor dubbele getallen’
In nog geen twee maanden tot de Tweede Kamerverkiezingen moet Lilianne Ploumen (58) de harten van PvdA-kiezers heroveren. Haar partij staat op een schamele tien zetels in de peilingen. ,,Ik ga voor dubbele getallen.’’ -
CDA verwerpt vuurwerkverbod, Hoekstra lijsttrekker
Het CDA blijft tegen een algeheel vuurwerkverbod. De leden stemden vanochtend tegen een voorstel om de verkoop van consumentenverkoop te verbieden. Tegelijkertijd werd Wopke Hoekstra door de leden bekrachtigd als nieuwe lijsttrekker. -
PREMIUM
Val kabinet geeft Pieter Omtzigt geen voldoening: ‘De staat functioneert niet meer’
Pieter Omtzigt is een hoofdrolspeler in het blootleggen van de toeslagenaffaire. Maar voldoening geeft het opstappen van kabinet-Rutte III het CDA-Kamerlid niet. „Ik wil dat er ook echt een keer iets verandert in de manier van politiek bedrijven.” -
PREMIUM
Nieuwe opleiding moet voor meer jonge truckers zorgen: ‘Muziek aan en knallen’
Waar zijn ze toch, die vrachtwagenchauffeurs? Omdat er veel vraag is naar nieuwe handjes aan het stuur in de cabine, start een mbo-school in Alphen aan den Rijn een nieuwe opleiding. Die moet jongeren die dromen van een leven op de weg al jong helpen aan een groot rijbewijs. ,,Je helpt mensen, rijdt rond. Muziek aan, lekker knallen.”
-
PREMIUM
column Gehersenspoelde dwazen op Museumplein zullen oprecht gaan geloven dat ze een punt hebben
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Horeca blij dat avondklok niet geldt voor maaltijdbezorgers
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden. -
PREMIUM
Kabinet betaalt letterlijk hoge prijs voor toeslagenrapport: 1,3 miljard euro erbij
Het demissionaire kabinet trekt vanwege de toeslagenaffaire nog even flink de portemonnee. Alleen al de compensatie voor slachtoffers kost dit jaar 900 miljoen euro extra. Door extra uitgaven aan royalere informatieverstrekking en betere dienstverlening bedraagt het totale prijskaartje voor dit jaar 1,3 miljard euro.