Volledig scherm
Mark Rutte en Henry Keizer in 2014. © ANP

Rutte: Keizer hoefde van mij niet weg

VVD-partijvoorzitter Henry Keizer hoefde van partijleider Mark Rutte niet weg. ,,Dat is zijn besluit. Ik vond niet dat hij weg hoefde. Keizer wil dat de VVD een voorzitter krijgt die zich weer fulltime op zijn taken kan richten.''

Hij respecteert de stap van Keizer om het partijvoorzitterschap van de VVD op te geven. Hij spreekt van een ,,moedig besluit'' om het voorzitterschap ,,mede in het belang van de partij neer te leggen''.

Rutte zei dat ,,zijn enorme inzet'' van grote waarde is geweest voor de VVD. ,,Daarvoor ben ik hem ontzettend dankbaar. Ook persoonlijk heb ik de afgelopen jaren met veel plezier met Henry samengewerkt. Ik wens hem veel sterkte in deze heftige tijd.''

Keizer lag onder vuur vanwege mogelijke malversaties bij de overname van het uitvaartbedrijf De Facultatieve. Hij kan zich nu volledig richten op zijn eigen verdediging, aldus Rutte. Hij benadrukte dat Keizer de aantijgingen onterecht vindt.

Integer

Quote

Henry heeft zijn beslissing genomen in het belang van onze partij

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra

Rutte liet eerder al weten Keizer te kennen als een integere man. ,,Bij de VVD steunen we mensen zolang niet bewezen is dat er niet integer is gehandeld. Wij laten mensen niet zomaar vallen onder druk van beeldvorming.''

Ook fractievoorzitter Halbe Zijlstra ,,respecteert'' het besluit van Keizer. Volgens Zijlstra betekent het niet dat Keizer nu ,,schuld bekent'', maar heeft hij nu wel zijn handen vrij om zich te verdedigen. ,,Henry heeft zijn beslissing genomen in het belang van onze partij'', aldus Zijlstra.

Vrijdag en zaterdag is er een congres van de VVD. Keizer had eigenlijk dan herbenoemd moeten worden als voorzitter. Begin deze maand legde hij al tijdelijk alle taken neer die bij het voorzitterschap van de partij horen in verband met een integriteitsonderzoek van de partij naar zijn doen en laten bij het crematoriumbedrijf.

Het is niet de eerste keer dat een VVD'er in opspraak komt. De laatste jaren kampt de partij met allerlei affaires. Juist Henry Keizer maakte een speerpunt van integriteit.