Rutte: Kinderen helft van de tijd naar basisschool, geen evenementen tot 1 september

Premier Mark Rutte en RIVM-directeur Jaap van Dissel hebben vanavond nieuwe maatregelen aangekondigd die gaan gelden in de drie weken na 28 april. Uit de persconferentie werd onder meer duidelijk dat leerlingen van basisscholen vanaf 11 mei de helft van de tijd naar school gaan. Ook werd bekend dat alle evenementen, waaronder ook het betaald voetbal, tot 1 september niet doorgaan. 

Quote

We staan aan het prille begin van de weg terug

Mark Rutte

Middelbare scholen volgen, als het goed gaat op de lagere scholen, in juni. Zij moeten zich nu voorbereiden op onderwijs in een ‘anderhalvemeter-school’. 

Premier Rutte zei bewust veel andere maatregelen niet los te laten. Hij begrijpt het ‘ongeduld’ over de coronamaatregelen. ,,Maar ik zeg het maar ronduit: we staan voor duivelse dilemma’s’’, aldus de premier. ,,De spagaat is dat iedere versoepeling van maatregelen risico's met zich meebrengt.”

Volgens hem kunnen we ‘alleen geleidelijk terug’. De druk op de zorg is nog steeds gigantisch hoog, hield hij voor. In de verpleeghuizen is de situatie nog steeds ‘zeer zorgwekkend’. ,,Mensen vragen zich af wanneer de economie weer van het slot kan. Of wanneer we weer naar opa en oma kunnen. Maar als we te snel gaan, komt het virus als een tweede golf over ons heen. Dat willen we per se voorkomen. Het vraagt zelfbeheersing. Maar dat is beter dan spijt achteraf.’’

Rutte snapt de zorgen over bijvoorbeeld de economie, maar zei: ,,Dit is echt de volgorde: eerst de volksgezondheid en dan de rest. We staan aan het prille begin van de weg terug. We beginnen met maatregelen die het minste risico in zich dragen. Als je iets verruimt, leidt dat ook tot meer verkeer en meer mensen op straat. Een bioscoop kan wel zeggen: wij kunnen open, maar de druk op de zorg moet dat wel toestaan. Je zou dolgraag willen versoepelen, maar het kan simpelweg niet.’’

In de podcast Achter het Verhaal reageren politiek verslaggever Peter Winterman en adjunct-hoofdredacteur Frank Poorthuis op de persconferentie van premier Rutte:

Premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over het coronavirus.
Volledig scherm
Premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over het coronavirus. © ANP

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.

Scholen en sport

Het kabinet verlengt daarom het gros van de maatregelen tot 19 mei. Op 11 mei mogen wel weer alle basisscholen open, juist omdat dit volgens het Outbreak Management Team niet zal leiden tot een verdere ‘belasting’ op de zorg. Klassen gaan dan steeds voor de helft gevuld zijn, dus kinderen gaan om de dag naar school. Leerkrachten worden getest op het virus. De zomervakantie blijft op dezelfde datums staan. Ook worden de regels om te sporten voor kinderen en jongeren versoepeld.

Ouderen die nog zelfstandig thuis wonen, mogen vanaf weer enig bezoek gaan ontvangen. Het RIVM schrijft nu nog voor om niet bij 70-plussers langs te gaan. Straks mogen zij toch bezoek krijgen, mits dat van een of twee vaste familieleden of vrienden is. Premier Mark Rutte zei wel dat bijvoorbeeld knuffelen met kleinkinderen wordt afgeraden.

Andere maatregelen, zoals de sluiting van cafés en restaurants, worden juist verlengd tot en met dinsdag 19 mei. Ook veel bedrijven blijven dicht, omdat het advies om zoveel mogelijk thuis te werken niet wordt opgeheven.

Evenementen waar een vergunning voor nodig is, zoals festivals en braderieën, kunnen de hele zomer niet worden gehouden.

Voor meer versoepelingen vindt het OMT het nog te vroeg. Het risico dat de epidemie weer oplaait, is nog te groot.

Quote

Knuffelen met kleinkinde­ren wordt nog steeds afgeraden

Mark Rutte

Een overzicht van de vernieuwde maatregelen:

Scholen:
Basisscholen kunnen vanaf 11 mei weer open. Net als kinderopvang, de bso en het speciaal onderwijs. Scholen moeten zelf plannen maken over hoe dat kan. Als dat goed gaat, kan het voortgezet onderwijs een maand later volgen.
Ouders en kinderen moeten het openbaar vervoer op weg naar scholen waar het kan mijden.

Sporten:
Kinderen tot 12 jaar mogen buiten sporten in groepjes.
Kinderen tussen 12 en 18 jaar alleen met 1,5 meter afstand.
Voor volwassenen blijven de huidige regels van kracht.

Ouderen:
In verzorgingstehuizen blijft bezoek verboden.
Thuiswonende 70-plussers mogen één of twee vaste bezoekers ontvangen.

Werk:
Van alle contactberoepen mogen alleen tandartsen en mondhygiënisten aan het werk.
Tot zeker 19 mei blijft de horeca gesloten, net als pretparken, musea en dierentuinen.
Ook het advies zoveel mogelijk thuis te blijven én te werken, blijft tot 19 mei van kracht. 

Evenementen:
Blijven verboden tot 1 september, dus geen festivals of voetbal met publiek.

Bekijk al onze video’s over het coronavirus: