Volledig scherm
Premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad © ANP

Rutte krijgt zwarte piet van Kamer: ‘Premier moet leiderschap tonen’

Premier Mark Rutte moet opstaan als leider van ons land en de dialoog aanvoeren over de toekomst van het sinterklaasfeest. Na de rellen rondom de intocht, afgelopen weekend, is voor politieke partijen van links tot rechts glashelder dat de minister-president niet langer langs de zijlijn kan blijven.

Quote

De premier bagatelli­seert de kwestie

Kathalijne Buitenwe, GroenLinks

,,Ik heb helemaal niets met zwarte piet-extremisten, voor noch tegen. Die discussie kun je voeren in praatprogramma’s of in ieder geval op een fatsoenlijke manier”, zei de premier gisteren in reactie op de demonstraties waar voor- en tegenstanders elkaar racistisch bejegenden en bekogelden.

Toch blijft Rutte van mening dat de discussie over de toekomst van het sinterklaas-feest, en de rol van pieten daarin, door de maatschappij moet worden gevoerd. En dat kan niet langer, vinden Tweede Kamerleden.

,,De premier bagatelliseert de kwestie”, meent Kathalijne Buitenweg (GroenLinks). ,,Hij gooit het erop dat het hier ging om extremisten en aso’s, maar in werkelijkheid was er sprake van bedreiging en racisme. Dat is onaanvaardbaar en daar moet Rutte zich over uitspreken.”

Sluimeren

Quote

Rutte moet dat tonen door dialoog te organise­ren. Wegkijken is geen optie

Lodewijk Asscher, PvdA

Buitenweg begrijpt wel dat de vlam in de pan is geslagen. ,,Als het kabinet elf maanden niets onderneemt terwijl deze sentimenten sluimeren, dan gaat het die ene maand natuurlijk mis.” Volgens haar moet Rutte leiderschap tonen door aan te geven dat verandering normaal is. En gedurende het jaar moeten burgemeesters in gesprek gaan met hun inwoners om wederzijds begrip en consensus te creëren.

PvdA-leider Lodewijk Asscher is de afgelopen jaren veel beter gaan begrijpen wat de gevoelens van de tegenstanders zijn, zegt hij. ,,In die gedachte moet je proberen mensen mee te nemen. Er is pijn, maar daaruit vloeit voort dat leiderschap nodig is. Rutte moet dat tonen door dialoog te organiseren. Wegkijken is geen optie.”

Tunahan Kuzu (Denk) vindt dat de premier moet stoppen met steeds te zeggen dat dit een zaak voor de samenleving is en dat hij er ook niets aan kan doen doen dat Piet nu eenmaal zwart is. ,,Het komt allemaal schouderophalend over, terwijl Rutte in zijn rol als premier het maatschappelijke en politieke debat juist niet moet schuwen.”

Alleen op die manier kan het kabinet de heftige emoties kanaliseren naar we ze horen, aldus Kuzu. Voor een dialoog met het volk, zoals Asscher voorstelt, is Mark Rutte volgens hem niet de juiste persoon. ,,Hij heeft eerder zijn geloofwaardigheid al te grabbel gegooid, die is hij kwijt.”

Juist omarmen

Ook PVV’er Martin Bosma vindt meer leiderschap van de premier broodnodig, maar om heel andere redenen. ,,Rutte moet iets doen wat hij al jaren nalaat: zwarte piet omarmen. En hij moet de politiek correcte burgemeesters aanpakken die deze lui van Kick Out Zwarte Piet op strategische plaatsen hebben neergezet, zodat het zaterdag mis ging. Toen kon de linkse elite weer zeggen: ,,Kijk, er is rottigheid met die voorstanders!”. Het is überhaupt bizar dat er gedemonstreerd mag worden bij een intocht, dat mag toch ook niet tijdens dodenherdenking.”

De PVV probeerde als oplossing voor het vraagstuk eerder tevergeefs een wet door het parlement te krijgen waarin is vastgelegd dat Zwarte Piet zwart is. Bosma: ,,Als Rutte mijn wet alsnog wil adopteren, kan hij die gratis krijgen. Dat zit bij mijn salaris inbegrepen.”

Demonstratieverbod

Opvallend was dat deze week ook twee coalitiepartijen van zich lieten horen in de discussie. VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff stelde dat actievoerders zich echt bescheidener moet opstellen, omdat anders een demonstratieverbod vanaf het moment van de intocht tot het feest zelf voor de hand ligt. En ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers schreef op Facebook dat de oprukkende roetveeg-piet ‘de triomf is van de polder’, waardoor we nu afscheid kunnen nemen van ‘de zwarte piet die lang voor pijn en verdriet heeft gezorgd’.

Ook Segers laat aan deze krant weten dat iemand in Den Haag nu de teugels stevig in handen moet nemen. ,,De rol van politici is er vooral een van management by speech. Hier gaan we geen wet voor maken. Maar in een tijd van rauwe polarisatie komt het nu wel aan op moreel leiderschap en moeten we kleur bekennen. Politici kunnen er zo aan bijdragen dat we weer tot elkaar komen en dat sinterklaas weer wordt wat het is: een fijn familiefeest voor ons allemaal.”

Kijk hier wat je mening over Zwarte Piet over je zegt: