Rutte ‘liegt niet’, maar hij moet toch nog eens zijn sms-archief in
met videoPremier Mark Rutte koos de tegenaanval in het debat over de sms’jes die hij jarenlang wiste. Hij ‘liegt niet’, aldus de premier en nee: belangrijke sms’jes op die ‘gekke’ Nokia van hem gingen heus niet verloren. Toch rammelt de archivering, blijkt tegelijk.
Uiteindelijk, zegt Rutte halverwege de middag tegen de Tweede Kamer, komt het op één vraag neer: vertrouwt u mij? ,,Als er geen vertrouwen is, hoor ik het wel. Dan ga ik iets anders doen.”
Het is de premier-in-aanvalsmodus. Een rol die Rutte, sinds hij wankelde in het functie elders-debat over de formatie vorig jaar, niet meer aandurfde. Maar daar is hij weer: borst vooruit, uitdagen, meteen in de hoogste versnelling, met comfortabele steun van coalitiepartijen in de rug.
Onvoldoende opslagcapaciteit
Nadat de Volkskrant woensdag onthulde dat Rutte jarenlang sms’jes van zijn oude (inmiddels vervangen) Nokia 301 had gewist, zagen zijn tegenstanders juist munitie. Zie je wel, de premier houdt weer eens informatie achter.
Ruttes uitleg: het verouderde toestel had niet zoveel opslagcapaciteit, maar belangrijke smsjes sloegen ambtenaren voor mij op. Als het van belang was voor de bestuurlijke besluitvorming, was het criterium. Maar de scheidsrechter was Rutte zelf dus. Híj bepaalde zélf wat relevant was en wat niet, zoals een ‘richtlijn’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken momenteel ook toelaat.
Maar Jesse Klaver (GroenLinks) ziet een ‘patroon van het weghouden van informatie’. Voor een deel van de Kamer is deze affaire al het zoveelste ‘gesjacher’ in een ‘serie’ van ‘vergeetachtigheid’ waarbij de waarheid - o zo handig - wordt achtergehouden.
Patroon
Oppositiepartijen somden het nog eens fijntjes op. Dat Rutte in het verleden ook weleens ‘geen herinneringen had’. In de bonnetjesaffaire, bij het aftreden van minister Zijlstra, bij de dividendmemo’s, rond het bombardement in Hawija. En laatst nog, in de formatie toen hij over Pieter Omtzigt bleek te hebben gesproken. Eerst had Rutte geen geheugen, nu zijn telefoon ook al niet. Eén voor één spoeden ze zich naar de interruptiemicrofoon, als politieagenten die vermanend een veelpleger toespreken.
Maar ditmaal schoot het oppositierepertoire de premier in het verkeerde keelgat. ,,Een gebeurtenis wordt steeds weer verpakt als een ‘zie je wel’”, zei Rutte. ,,En het optellen van die ‘zie je wels’ leiden dan tot een ‘patroon’. Ik accepteer dat het zo werkt als je elf jaar een functie doet, maar als we ze zouden langslopen kan ik ze allemaal uitleggen.”
Bovendien, haalde Rutte uit, is ook de Tweede Kamer debet aan het voeden van dat wantrouwen in de politiek. Hijzelf heeft een dikke huid, hij kan er wel tegen, maar ook in zijn kabinet wordt gemopperd: ,,Het begint te knagen. Collega’s zeggen het ook: de baan is mooi, maar over debatten zeggen ze: het is onaangenaam, wat gaan ze tekeer. Alles begint met wantrouwen, het fundamentele gevoel dat de boel geflest wordt. Dat is de basale toon in de Kamer. Ik ga er vandaag echt eens een keer flink tegenin.” Ook over de verwijten aan zijn adres: ,,Ik heb van a tot z gehandeld naar de wet en naar de geest van de wet.”
Archief
Maar daar blijkt toch nog genoeg op af te dingen. Zo werd gedurende het debat nog duidelijk dat Rutte tussen eind 2019 en juni 2020 slechts 41 verstuurde sms’jes over de coronacrisis liet archiveren. Voor een premier van wie wordt gezegd dat hij het land per sms bestuurt, gek als hij is op dat middel, lijkt dat bitter weinig. In de hoogtijdagen van het virus zou hij niet één relevant smsje naar RIVM-baas Jaap van Dissel of coronaminister Hugo de Jonge hebben verstuurd. Liet Rutte dan niet toch wat weinig archiveren? De premier meent van niet. ,,We hadden op dat moment permanent crisisoverleg. Telefonisch, in persoon. Dat gaat allemaal niet per sms.”
Tegenover Rutte staat ook een legertje hoogleraren staatsrecht, Wim Voermans voorop, die meent dat de richtlijn die Rutte volgde, botst met de Archiefwet uit 1995. Die schrijft voor dat gegevens ‘in goede, geordende en toegankelijke staat’ moeten worden opgeslagen. Al blijft het probleem: de bestuurder in kwestie bepaalt wat relevant is. En dat blijft een kwestie van vertrouwen. Controleren achteraf lukt amper, weg is weg.
Alles begint met wantrouwen, het fundamentele gevoel dat de boel geflest wordt. Dat is de basale toon in de Kamer.
Gemopper
De Tweede Kamer komt er zelf ook niet helemaal uit. Aan het einde van het debat ligt er slechts een opdracht aan het kabinet om de richtlijn ‘aan te scherpen’. En dat tekstberichten gewoon wel ‘integraal’ gearchiveerd moeten worden. Doorbellen aan een ambtenaar, zoals Rutte wel deed, volstaat niet meer als die motie wordt aangenomen.
Ook gaat de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed nog onderzoek doen naar het archiefbeheer van het ministerie van Algemene Zaken, kondigde de toezichthouder al aan tijdens het spoeddebat. En Rutte stuurt komende week nog extra informatie over zijn sms-gedrag aan de Kamer, zo moest hij beloven.
De premier is ondertussen overgestapt op een moderne telefoon. De berichten worden nu automatisch langer opgeslagen. Met gemopper toetst hij nu zijn berichten in, want zijn ‘dikke duimen’ pasten beter bij de Nokia. ,,Ik pruts nu al een week op de smartphone, ik vind het een hel. En ik vind hem ook lelijk.”
Lees hieronder ons liveblog terug over het debat
Luister hier naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Experts kritisch over wissen sms’jes: ‘Redenen om te twijfelen aan Ruttes omgang met richtlijnen’
In één klap is premier Ruttes allergie voor moderne technologie een politiek probleem. Rutte verwijderde jarenlang zelf de sms’jes uit zijn Nokia 301, zo bleek vandaag. Experts zijn kritisch, donderdag volgt een Kamerdebat. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
PREMIUMAnalyse/met video63
Oorlogstaal in stikstofdebat, maar juist subtiele teksten waren waarschuwing voor de boer
De oorlogstaal van het boerenprotest sijpelt door naar het parlement. Daar reppen partijen van boerenhaat, euthanasie, burgeroorlog en propagandatactieken. Maar juist de subtielere teksten bevatten zorgwekkende signalen voor de boeren. -
Wetsvoorstel om in te grijpen op malafide scholen splijt coalitie
Coalitiepartijen CDA en de ChristenUnie lijken nog niet overtuigd van een nieuwe wet die de minister van Onderwijs meer bevoegdheden geeft om in te grijpen bij misstanden op onderwijsinstellingen. Donderdag werd gedebatteerd over een wetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.
-
Premier Rutte wiste jarenlang elke dag sms’jes van zijn telefoon
Premier Mark Rutte heeft jarenlang iedere dag sms’jes van zijn telefoon gewist. De tekstberichten die de premier zelf van belang vond voor archivering stuurde hij door naar ambtenaren, de rest verwijderde hij op eigen houtje, meldt de Volkskrant. Dat zou Rutte hebben gedaan omdat zijn telefoon te weinig opslagruimte had. -
College Almere stapt op om ‘financieel drama’ rond Floriade
Alle wethouders van Almere stappen op naar aanleiding van de problemen op de Floriade. Dat heeft verantwoordelijk wethouder Jan Hoek (GroenLinks) voorafgaand aan het raadsdebat over de kwestie laten weten. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.