Rutte moet een list verzinnen
FormatieAlle meerderheidscoalities die Mark Rutte graag zou willen vormen, zijn nu door anderen geblokkeerd. Welke list kan de immer flexibele VVD-leider verzinnen om de formatie uit het slop te trekken? Drie lessen uit het verleden.
List 1: Vraag Dijsselbloem en Ploumen of ze weer minister willen worden
Rutte zou de demissionaire ministers Dijsselbloem en Ploumen, die straks veroordeeld zijn tot de oppositiebankjes, kunnen vragen op het pluche te blijven. Op die manier kwam in 1973 het kabinet-Den Uyl tot stand. Tijdens een moeizame formatie benaderde informateur Jaap Burger enkele ARP’ers en KVP’ers om in het kabinet te komen. Omdat de ARP- en KVP-fractie (later opgegaan in het CDA) moeilijk tegen hun eigen mensen konden stemmen, was er voldoende steun voor het kabinet.
Het nadeel is alleen wel dat deze zet de stabiliteit niet bepaald ten goede komt. Het is nooit helemaal zeker of de PvdA-fractie in dit scenario mee stemt, omdat ze niet voor het regeerakkoord tekenen. Bovendien is het een risico voor de toch al gedecimeerde sociaaldemocraten; bij de ARP leidde de actie destijds tot interne ruzies.
List 2: Schrijf een concept-regeerakkoord waarop andere partijen mogen intekenen
Rutte kan het voorbeeld van Wim Kok in 1994 volgen, toen de onderhandelingen tussen PvdA, VVD en D66 waren misgelopen. De latere PvdA-premier schreef een concept-regeerakkoord, waaraan VVD en D66 uiteindelijk meededen.
Maar voordat Rutte de pen ter hand neemt: er is een groot afbreukrisico. Met een concept-stuk geeft hij een groot deel van zijn onderhandelingspositie prijs en zien de anderen welke concessies hij wil doen. Dat maakt hem kwetsbaar. Bovendien: als het niet lukt de anderen achter het akkoord te scharen, is hij een beschadigd leider.
List 3: Ga voor een minderheidskabinet van VVD, CDA en D66
Dit is niemands favoriet, maar juist Rutte zelf heeft met kabinet-Rutte II laten zien dat het wel kan. VVD en PvdA hadden geen meerderheid in de Eerste Kamer, waardoor ze akkoorden moesten sluiten met de oppositie om bezuinigingsmaatregelen aangenomen te krijgen. Dit kabinet gaat desondanks de geschiedenisboeken in als zo ongeveer de meest hervormende regering sinds de Tweede Wereldoorlog.
Maar een erg rustige kabinetsperiode wordt het met dit plan niet. Rutte II wist zich van tevoren nooit verzekerd van steun en moest steeds D66, ChristenUnie en SGP tegemoet komen om hun medewerking te kopen. Deze oppositiepartijen streken vervolgens met de eer. En dan hebben we Rutte I nog niet eens genoemd. Dat minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV viel direct, toen Geert Wilders zijn handen ervan af trok.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMONDERZOEK/met video77
Gapende kloof stad, platteland en politiek: vooral boeren zijn het vertrouwen kwijt
Nederland kampt met diepe verdeeldheid tussen (Rand)stad, platteland en de politiek. Vooral boeren lijken zich af te keren van andere groepen in de samenleving, blijkt uit uitgebreid onderzoek van deze site en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst. De kloof wordt dus diep gevoeld, maar er is ook hoop. -
Met video15
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Met video
Zaak-De Mos: expert partijdonaties wil meer transparantie, sponsor op campagnebus ‘volstaat niet’
Op dag twee van de megazaak tegen Richard de Mos draait het dinsdag vooral om partijdonaties: wat kan wel, wat niet en wat is het grijze gebied? Een expert moet daarover duiding geven, al gaat het volgens het OM niet zozeer om de giften zelf, maar vooral om de vraag: wat deed de politieke partij terug voor de partijsponsoren? -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
reacties met video
Politiek trekt zich kloof tussen stad en platteland aan: ‘Er is veel meer dat ons verbindt dan ons scheidt’
Het kabinet wil ‘alles op alles’ zetten om de gevoelde kloof tussen het platteland en de (Rand)stad kleiner te maken, zegt stikstofminister Christianne van der Wal. Daarmee reageert ze op het onderzoek van deze krant en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst, waaruit blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders die gevoelsmatige afstand ervaart.
-
Nederland overweegt Duitse tanks te kopen voor slagveld Oekraïne
Het kabinet overweegt Duitse tanks te kopen voor het Oekraïense slagveld. Het gaat om de achttien tanks die de Nederlandse krijgsmacht nu leaset van Duitsland. -
-
-
Minister en Tweede Kamer willen meer aandacht voor Holocaust op school
Scholen moeten meer aandacht geven aan de Holocaust. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat na onderzoek waaruit blijkt dat bijna een kwart van de Nederlandse jongeren twijfelt aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Minister Wiersma (Onderwijs) wil ‘steviger inzet'. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.