Rutte moet hard onderhandelen voor sobere EU-begroting
Ooit mocht er geen euro extra meer naar Griekenland, vandaag geen euro extra naar Europa. De inzet van premier Mark Rutte bij de start van de onderhandelingen over de Europese meerjarenbegroting 2021/2027 is hoog en bij voorbaat onhoudbaar.
Rutte beseft dat zelf maar al te goed, want zo hard als op de Griekse euro legt hij zich deze keer niet vast: hij gaat, beloofde hij gisteren de Kamer, wel ‘vreselijk zijn best doen’. Rutte weet ook dat als hij vandaag in Brussel aanschuift bij zijn 26 collega-leiders (zonder de Britten, die zijn straks toch weg) hij met zijn streven naar budgettaire nulgroei zwaar in de minderheid zit.
Mét de Europese Commissie vinden veruit de meeste lidstaten 100- à 200 miljard extra over een periode van zeven jaar niet overdreven. Er staat immers veel nieuw beleid op stapel: een Europese migratie-aanpak, Europese defensiesamenwerking, Europese bewaking van de buitengrenzen. Daarbovenop komt een gat van dik 90 miljard (op totaal 1.000 miljard over de lopende zeven jaar) door het vertrek van de Britten.
Hogere afdracht
Voor veel landen is een hogere afdracht onder die omstandigheden onvermijdelijk. Of ze profiteren zodanig van ‘Brussel’ in de vorm van landbouw- of economische steun, dat ze alleen daarom al voor een groter budget zijn. Vooralsnog zitten enkel Denemarken, Zweden en Oostenrijk in het Nederlandse nulgroeikamp.
De Europese meerjarenbegrotingen zijn elke zeven jaar een slagveld. Aan de lopende gingen 29 maanden snoeiharde onderhandelingen vooraf. De laatste eindjes worden meestal nachtwerk, met het mes op tafel. Daar zijn we nog ver vandaan, wellicht komt de eindsprint pas na de Europese verkiezingen, ergens midden volgend jaar.
De informele top van morgen wordt niet veel meer dan een rituele openingsdans. EU-president Donald Tusk hoopt de discussie te kunnen concentreren rond drie vragen: welke taken de nieuwe meerjarenbegroting moet dekken, hoe hoog ze moet zijn en wanneer ze klaar moet zijn. Tusk zelf wil een ‘moderne’ begroting, met veel geld voor digitalisering, onderzoek en innovatie, zodat Europa concurrerend blijft. Daarin vinden hij en Rutte elkaar volledig.
Maar Ruttes ambities gaan zeker nog verder: Met Macron in Parijs kan misschien eindelijk het mes in de kostbare landbouwsubsidies, het klimaat is ook gunstig om steun aan achtergebleven regio’s in het zuiden, midden en oosten te koppelen aan broodnodige economische hervormingen. Als Rutte dat allemaal kan binnenhalen, vindt hij wellicht een paar euro extra voor Europa niet eens zo erg meer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
PREMIUMMet video37
Het geld is op, en dus verliest dit dorp tweederde van zijn bruggen: ‘Alsof we er hier niet toe doen’
Het kloppend hart van het Groningse Pekela bloedt. Liefst 21 van de 34 bruggen over het Pekelderdiep, het kanaal dat de gemeente doorsnijdt, dreigen te verdwijnen. De reden, zoals wel vaker hier: geldgebrek. Het voedt de gedachte onder de inwoners dat niemand naar ze omkijkt. ,,Alsof we er hier niet toe doen.”Pekela -
PREMIUMhuisarts vertelt
Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
Door BBB uitgezochte verkenners zijn allemaal níét-leden: ‘Ze moeten neutraal zijn’
Na de eclatante zege bij de provinciale verkiezingen - de partij won overal - heeft de BoerBurgerBeweging al in tien van de twaalf provincies verkenners aangesteld die moeten onderzoeken met welke partijen er te praten valt. Wat blijkt: geen van allen zijn ze lid van de BBB. -
25
Minister wil dat altijd tweede begeleider meekijkt in kinderopvang: desnoods groepen sluiten bij personeelstekort
Minister van Sociale Zaken Karien van Gennip wil vasthouden aan de regel dat er in de kinderopvang altijd iemand meekijkt of meeluistert met de pedagogisch medewerker. Kinderopvanglocaties moeten in het uiterste geval groepen sluiten als zij zich niet aan dit vierogenprincipe kunnen houden. Het personeelstekort in de sector mag geen excuus zijn.
-
PREMIUManalyse70
Na de ‘schreeuw van de kiezer’ fluistert kabinet: we hebben u gehoord, maar antwoord is er nog niet
Na de winst van BBB worstelt het kabinet met een antwoord. Een gehavend CDA wil opnieuw onderhandelen, de VVD zet de deur op een kier. Maar tijd kopen is nu het devies. -
-
-
Van Rij ontkent belasting van 0,25 procent voor Uber, maar hoeveel dan wel blijft onduidelijk
Als de Belastingdienst ‘amicale’ banden heeft gehad met vervoersbedrijf Uber, dan had dat niet gemoeten, zegt staatssecretaris Marnix van Rij. Maar hij ontkent dat Uber extreem lage belasting over zijn winst hoefde te betalen. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt.