Volledig scherm
Premier Mark Rutte © ANP

Rutte: Onderhandelen over backstop héél lastig

De Europese Unie zal het Verenigd Koninkrijk geen enkele toezegging doen over de zogeheten ‘backstop’. Dat zei premier Mark Rutte vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. 

De Britse regering van Theresa May wil opnieuw onderhandelen met de EU over het brexit-akkoord nadat het Britse parlement dat enkele weken geleden wegstemde. Het belangrijkste bezwaar de is backstop, een afspraak dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese douane-unie blijft zolang er geen oplossing is voor het openhouden van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Brussel voelt echter niets voor heronderhandelingen. Rutte beaamt dat. ,,De Europese Unie zit op één lijn’’, aldus de premier. ,,Ik ben bezorgd waar de Britten mee komen, want het lijkt er op dat ze toch weer willen morrelen aan de backstop. Maar dat zal héél lastig worden. Niet omdat wij halsstarrig zijn, maar omdat deze afspraak een logisch gevolg is van wat het Verenigd Koninkrijk zelf wil.’’

Alternatief

Het Britse parlement stemde dinsdagavond met 317 tegen 301 stemmen voor een door May gesteunde motie waarin stond dat er ‘alternatieve regelingen’ moet worden gevonden voor dat noodplan. De tijd dringt, want het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie op 29 maart.

De kans op aanpassingen van de huidige overeenkomst is echter klein. ,,We hebben het in november gezegd, we hebben het in december gezegd, we hebben het na de eerste stemming in het Lagerhuis gezegd en we zeggen het vandaag opnieuw: dit blijft de beste en enige deal die mogelijk is’’, aldus voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Maatregelen

Rutte greep de persconferentie aan opnieuw te benadrukken dat Nederlandse bedrijven maatregelen treffen, mocht het op een ‘no deal’-brexit uitdraaien. ,,Alsjeblieft bedrijven, bereid je voor. Als het fout gaat, dan hebben die exporterende bedrijven echt een probleem. Dat kunnen wij niet doen voor ze.’’

De premier deed een paar weken geleden dezelfde oproep. Bedrijven zouden volgens hem met elk scenario rekening moeten houden, dus ook een variant waarin Europa en het Verenigd Koninkrijk er niet uit komen. ,,De bal rolt naar de klif van Dover, kortom het slechtste scenario’’, zei hij toen. Het kabinet probeert de schade te beperken, maar ‘er zullen hoe dan ook consequenties zijn voor bedrijven’.