Rutte over ‘beeldenstorm’: Je kunt de geschiedenis niet wegwerken
videoEr zijn ‘delen in onze geschiedenis waar we niet trots op zijn’, maar het omvertrekken van standbeelden van helden van weleer is ‘niet de oplossing’. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.
Delen per e-mail
Activisten van het Helden van Nooit-kunstcollectief hebben gisteravond in Rotterdam een standbeeld van Piet Hein beklad, net als het beeld van Pim Fortuyn en de gevel van het Witte de With Center for Contemporary Art in de Witte de Withstraat.
De vernielingen volgen op een heuse ‘beeldenstorm’ in een groot aantal landen. Zo werden in Engeland en de VS beelden zelfs van hun sokkel getrokken.
Rutte ‘begrijpt de emoties’, zo zei hij zojuist. ,,Maar het omver trekken van beelden is niet de oplossing. In onze geschiedenis zitten plussen en minnen. Als er in onze geschiedenis delen zitten waar we niet meer trots op zijn, dan moeten we het daar over kunnen hebben. Maar je kunt ook de verschillende aspecten noemen van iemand. Je kunt niet de geschiedenis wegwerken.”
Rutte noemde expliciet de geschiedenis van de VOC. ,,Onze rijkdom in de 17de eeuw, de specerijenhandel, daar ligt een geweldige geschiedenis. De enorme welvaart die we hier ontwikkeld hebben, hangt sterk samen met onze handel en activiteiten daar. Ga je dan al die gebouwen die we daarvan betaald hebben omlaag halen? We kunnen uitleggen hoe de financiering tot stand is gekomen. We kunnen dat verklaren op websites bijvoorbeeld.”
Context
De premier ziet dat het racisme-debat ‘heftig wordt gevoerd’. ,,Als het gaat om standbeelden: ja, die mensen hebben plussen en minnen. Je moet het namelijk wel in de context van die tijd plaatsen. Mijn oproep is: leg het uit.”
Minister Ferd Grapperhaus zei na de ministerraad eveneens een ‘serieus debat’ te willen voeren. ,,We kunnen discussiëren over de vraag: is dat een standbeeld dat wij nog willen hebben? Of hebben we iemand op een voetstuk gezet die eigenlijk totaal verkeerde dingen deed. Dat is wel iets wat je moet zetten in de tijd waarin dat plaatshad, maar daar moet je het over kunnen hebben.”
Op de vraag of Grapperhaus zelf zeevaarder Piet Hein nog wel tot een held rekent, blijft hij terughoudend. ,,Piet Hein is voor mij ook een liedje...want hij heeft de zilvervloot gewonnen, Dat zongen we altijd voordat we ‘Holland Hup’ zongen, maar goed, het feit dat we nu ‘Holland Hup’ zingen in plaats van Piet Hein, misschien zegt dat ook wel wat, ik weet het niet. Je hebt wel met een veranderende tijd te maken. Maar hij is wel onze geschiedenis. Dus wat we er ook vinden, daar zit hij wel in.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lijstje 7 historische figuren waar we liever niet meer naar vernoemen
Overal in Amsterdam dragen straten, bruggen, tunnels en beelden de namen van mannen uit ons koloniale verleden. Deze helden van vroeger staan in de huidige tijd ter discussie. Maar waarom zijn ze omstreden? Zeven koloniale figuren in hun historische context. -
PREMIUM
video Beelden van Belgische koning beklad: ‘Je zet toch ook geen beeld van Hitler in Berlijn?’
In België keren antiracisme-demonstranten zich tegen standbeelden van koning Leopold II. Er gaan in de politiek nu stemmen op om de beelden te verwijderen. Tegelijkertijd moet er in het onderwijs meer aandacht komen voor het koloniale verleden van België. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
PREMIUM
Kabinet betaalt letterlijk hoge prijs voor toeslagenrapport: 1,3 miljard euro erbij
Het demissionaire kabinet trekt vanwege de toeslagenaffaire nog even flink de portemonnee. Alleen al de compensatie voor slachtoffers kost dit jaar 900 miljoen euro extra. Door extra uitgaven aan royalere informatieverstrekking en betere dienstverlening bedraagt het totale prijskaartje voor dit jaar 1,3 miljard euro. -
VIDEO/LIVE Harde kritiek op premier in Toeslagendebat: ‘Is dit de nieuwe Rutte-doctrine?’
Premier Mark Rutte krijgt het voor de kiezen in de Tweede Kamer vandaag. In een debat over de kabinetsval na de toeslagenaffaire richten veel partijen hun pijlen op de premier die tien jaar aan het hoofd stond van kabinetten die volgens critici een cultuur van roekeloze fraudejacht en stelselmatige geheimhouding kweekten. ‘Een clustercatastrofe’.
-
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
PREMIUM
video Nieuwe beeldenstorm: ‘Foute helden’ moeten het ontgelden
De protesten tegen racisme zijn ontaard in een ware beeldenstorm. Op tal van plekken werden afgelopen dagen historische ‘foute helden’ van hun sokkel getrokken of beschadigd. Ook het beeld van Jan Pietserszoon Coen in Hoorn staat weer ter discussie.