Volledig scherm
Rutte en Merkel tijdens een eerdere ontmoeting © EPA

Rutte overlegt met Merkel en haar opvolger over topposities Europa

Premier Mark Rutte heeft vandaag in Berlijn een werklunch met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Het is ter voorbereiding van twee bijeenkomsten van Europese staats- en regeringsleiders eind deze maand en medio volgende maand.

De toekomstige agenda van de Europese Unie zal worden besproken net als de verdeling van de belangrijkste Europese topposities. Na de Europese verkiezingen van volgende week komt er een nieuwe Europese Commissie. Verder spreken ze spreken over onder meer migratie, klimaat, interne markt en veiligheid.

Verder maakt Rutte ook nog kennis met Annegret Kramp-Karrenbauer, de vermoedelijke opvolger van Merkel als regeringsleider. Ze is eind vorig jaar al Merkel opgevolgd als leider van haar partij CDU. Daarmee maakt Kramp-Karrenbauer een grote kans de nieuwe bondskanselier te worden. Merkel is aan haar laatste termijn als bondskanselier bezig.

  1. Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast koningspaar

    Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast konings­paar

    Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zou naar India reizen om een grote handelsmissie te begeleiden, maar ze wijkt vrijwel geen moment van koninllijke zijde. Bij het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan India brengen zouden ze het gezelschap hebben van minister Blok (Buitenlandse Zaken), maar hij sluit pas morgenavond aan. Blok bleef langer in Europa voor overleg over de crisis in het noorden van Syrië.