Volledig scherm
Fotocollage AD © ad

Rutte 'overtuigd' van noodzaak afschaffing dividendbelasting

Premier Mark Rutte ‘snapt’ de kritiek op het afschaffen van de dividendbelasting, maar blijft ‘overtuigd’ van de noodzaak van die maatregel. ,,Ik snap dat er veel vragen zijn. Het gaat om fors geld. Maar ik knok voor Nederlandse banen en denk dat dit hierbij helpt.’’

Quote

Andere landen zijn ook bezig zich aantrekke­lij­ker te maken voor bedrijven om zich te vestigen

Dat heeft Rutte gezegd tijdens zijn wekelijks persconferentie. Hij moet volgende week de Tweede Kamer opnieuw uitleg geven over het besluit om de dividendbelasting af te schaffen.

Directe aanleiding voor nieuwe kritiek op die maatregel is het bericht dat een aantal multinationals de formerende partijen onder druk heeft gezet om die omstreden maatregel in het regeerakkoord op te nemen. Bedrijven als Shell en Unilever zouden overwegen om hun hoofdkantoor uit Nederland terug te trekken. Afschaffing van de dividendbelasting, wat gunstig is voor aandeelhouders, zou dat kunnen voorkomen. GroenLinks-leider Jesse Klaver zegt in reactie daarop dat het kabinet ‘chantabel’ is gebleken voor grote bedrijven.

Geen namen

Rutte houdt vol dat hij geen namen gaat noemen van bedrijven die bij hem hebben gelobbyd voor afschaffing van de dividendbelasting. ,,Die gesprekken hebben een vertrouwelijk karakter. Als een bedrijf dat wil melden is dat prima, maar het is niet aan mij.’’

Wel blijft Rutte vierkant achter zijn besluit staan, ondanks kritiek dat er geen bewijzen zijn dat de afschaffing effect heeft. Economen betwijfelen dit en het CPB zegt hiervoor geen bewijs te hebben. Rutte: ,,Andere landen zijn ook bezig zich aantrekkelijker te maken voor bedrijven om zich te vestigen, Frankrijk verlaagt de vennootschapsbelasting, wij staan dus echt achter onze offensieve argumenten.’’ Volgens de premier is de maatregel ‘een succes’ als over een paar jaar blijkt dat buitenlandse bedrijven zich in ons land hebben gevestigd.

De oppositie hekelt de maatregel ook omdat het schrappen van de dividendbelasting niet in de verkiezingsprogramma's van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stond, maar wel in het regeerakkoord landde. Het plan scheelt 1,4 miljard euro aan belastinginkomsten per jaar.

Het debat met de premier is op woensdagmiddag.