Volledig scherm
PREMIUM
© Ruben L. Oppenheimer

Rutte raakt zijn scherpte kwijt

VIDEODe affaire rond Halbe Zijlstra raakt ook premier Mark Rutte. Zijn politieke antenne liet hem in de steek. Wie lang aan de macht is, verliest soms het zicht op de werkelijkheid.

Volledig scherm
Premier Mark Rutte na afloop van het debat over het aftreden van Halbe Zijlstra. © ANP

Rutte heeft er een vaste uitdrukking voor. Hij is als premier 'de minister van Algemene Zaken, niet van álle zaken'. Geheel volgens dat mantra bemoeide Rutte zich naar eigen zeggen niet al te veel met de leugen van de inmiddels gevallen minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra. Toen die twee weken geleden opbiechtte dat hij vanaf 2016 had gelogen dat hij in een datsja met Vladimir Poetin was beland, hield Rutte zich afzijdig.

Nogal verwonderlijk voor een premier die te boek staat als een enorme controlfreak die altijd gespitst is op politieke valkuilen. Als Rutte ook maar de zweem van een probleem ruikt, belt en sms't hij zich een breuk. Voormalig minister Edith Schippers nam zelfs de telefoon niet meer op als Rutte vijf keer in een kwartier belde om te checken of een potentieel politiek brandje al was gesmoord. En diezelfde Rutte zou het nu aan Zijlstra hebben overgelaten om met een biecht in de Volkskrant te komen?