Rutte richting ‘cruciaal’ weekend: blijf écht thuis
videoPremier Mark Rutte heeft opnieuw met klem opgeroepen om dit weekeinde zoveel mogelijk ‘thuis te blijven’.
Hij zei dat tijdens zijn wekelijkse persconferentie.
Na het vorige weekend zag het kabinet noodzaak om striktere regels op te leggen en boetes in te stellen voor mensen die toch met groepen op straat gaan, of te weinig afstand houden.
Het advies om afstand te houden werd dat weekeinde door velen in de wind geslagen. In bossen, parken en op stranden waren grote groepen mensen tegelijkertijd aan het wandelen gegaan. Het gevaar op besmetting is daardoor vele malen groter.
Rutte begrijpt de neiging er dit weekend op uit te trekken, maar waarschuwt toch. ,,Ik snap hoe ingrijpend het is, maar mijn oproep blijft: blijf thuis.”
Rutte zei eerder dat als er toch niet geluisterd zou worden, een volgende stap een volledige lockdown zou zijn. Maar hij wil daar het liefst niet aan. In die zin is het komende weekeinde cruciaal.
Rutte wilde op zo’n maatregel nu niet vooruitlopen. Hij ziet tot zijn vreugde nu al ‘een kentering’. Meer mensen houden afstand of blijven binnen, stelt hij. ,,Je merkt ook dat het rustiger is op straat, de politie merkt dat ook. Er is echt een verschil tussen voor en na het vorige weekend, dus ik vertrouw op het gezonde verstand van mensen. Weet ook dat er gehandhaafd kan worden nu. Maar laat het niet zo ver komen. Houd je er zelf aan.”
De premier wil niet speculeren over wat er gaat gebeuren als zijn oproep toch genegeerd wordt. ,,Dat zijn ‘als-dan-vragen’ waar ik niet op in wil gaan. Maar ik heb echt goede hoop.”
Netflix
Ook minister Ferd Grapperhaus (Justitie) hamerde er na de ministerraad op: blijf uit elkaars buurt. ,,Leg je er bij neer dat het een saaier weekend wordt. Lees een boek, heb een goed gesprek, zet Netflix aan, maar blijf zoveel mogelijk binnen.”
Luister ook naar de nieuwste aflevering van Achter het Verhaal over de coronacrisis:
Winkelen
Opmerkelijk genoeg zei minister Eric Wiebes (Economische Zaken) deze week wel dat mensen kunnen blijven winkelen. Hij bedoelde dat niet als aanmoediging, zo verduidelijkte hij vanmiddag. ,,Ik wil wel zeggen dat sommige aankopen nodig blijven, dus blijf die ook doen. Maak van winkelen geen uitje, maar we hebben ook bedrijvigheid nodig om Nederland vitaal te houden.” Hij sprak van de ‘anderhalve-meter-economie’.
Premier Rutte haalde ook nog uit naar mensen die hebben gespuugd en gehoest richting controleurs in het openbaar vervoer en naar agenten. ,,Dat is echt onaanvaardbaar en echt zó asociaal. Dat heeft een enorme impact. Er worden gelukkig ook pittige straffen tegen geëist.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
84
Onvrede over stikstofplannen is geen excuus om anderen in gevaar te brengen
De intimidatie door sommige boeren neemt steeds verontrustender vormen aan, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUM
Experts: Je kunt niet alle Natura2000-gebieden ten koste van alles overeind houden
De eisen die Europa aan beschermde natuur stelt, zetten het kabinet en daarmee de Nederlandse boeren klem. Premier Mark Rutte zou daarom hoogstpersoonlijk in Brussel moeten onderhandelen over de Nederlandse Natura2000-gebieden. Dat stellen deskundigen tegenover deze site. -
video
RIVM: 112 nieuwe sterfgevallen, 349 nieuwe opnames van coronapatiënten
De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 112 nieuwe officiële registraties gedaan van personen die zijn overleden ten gevolge van het coronavirus Covid-19. Het totaal overleden patiënten komt daarmee op 546. Dat meldt het RIVM in de dagelijkse update. 2500 Covid-19 patiënten zijn opgenomen of opgenomen geweest in een ziekenhuis. Een stijging van 349. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom wéér een coronaprik? En 4 andere vragen over de nieuwe vaccinatiecampagne
Vanaf september krijgen alle 12-plussers een nieuwe coronavaccinatie. Wordt dat de laatste coronaprik? En waarom is het nog nodig met de veel mildere omikronvariant? Vijf vragen.
-
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Gevluchte Oekraïense ouder kan kinderopvangtoeslag aanvragen
Oekraïense vluchtelingen van wie de partner in het door oorlog verscheurde land is achtergebleven, kunnen hier straks kinderopvangtoeslag krijgen als ze werken. Daarvoor heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een wetswijziging gepubliceerd. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.