Rutte: ‘Stop vanaf nu met handen schudden’

videoAlle Nederlanders moeten stoppen met handen schudden en inwoners van Noord-Brabant moeten vanaf nu zoveel mogelijk vanuit huis werken. Met die noodmaatregelen hoopt het kabinet de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen.

De meest betrokken ministers en het hoofd van het RIVM kwamen vanavond voor een crisisvergadering bijeen in Den Haag. Volgens premier Rutte is dit ‘nog lang niet voorbij’. ,,We zitten nog steeds in de fase waarin we proberen de ziekte in te dammen. Dat kan alleen als we dat met zijn zeventien miljoenen doen. Ik vraag u scherp te letten op de algemene hygiënemaatregelen die we allemaal kunnen nemen: handen wassen, vaker dan gewend. In de elleboog niezen en papieren zakdoekjes gebruiken. Daar komt nu een extra maatregel bij: stop met handen schudden. Doe wat u wilt, voet zoenen of ellebogen geven. Maar we stoppen nu met handen schudden.’’

Hoe lastig dat is blijkt direct na de persconfectie, waar Rutte RIVM-directeur Jaap van Dissel met een handdruk bedankt voor zijn aanwezigheid. ,,Dat mag niet meer”, zegt Van Dissel. Rutte reageert direct lachend met,,Sorry sorry!’. De beelden zie je bovenaan dit artikel.

Thuis werken

Daarnaast roept het kabinet inwoners van de provincie Noord-Brabant op vanaf nu ‘zoveel mogelijk thuis te werken’. In die provincie zijn de meeste mensen besmet. Eerder al werden alle Brabanders die zich ziek voelen of milde klachten hebben opgeroepen om binnen te blijven. Die oproep blijft in elk geval nog zeven dagen, tot maandag 16 maart, van kracht. ,,Zo voorkomen we dat het virus zich verder kan verspreiden’’, zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel.

Lees ook: Heeft het dragen van een mondkapje zin? En andere vragen over het coronavirus

Niet nodig

Volgens Rutte komen er de komende tijd mogelijk nog extra maatregelen bij. Maar vooralsnog zijn die niet nodig, benadrukte Rutte. ,,We beschikken over de meest deskundige mensen op dit terrein in de wereld. Het is verstandig hun adviezen op te volgen. We zijn een nuchter volkje. We zitten niet te wachten op symboolmaatregelen die nu niet nodig zijn. We willen maatregelen die werken.’’

De maatregelen die voor Noord-Brabant gelden, zijn niet voor de rest van het land van kracht. Het kabinet hoopt dat het huidige pakket aan voorzorgsmaatregelen genoeg is om verdere verspreiding van het Covid19-virus tegen te gaan. Vandaag kwamen er weer 56 besmettingen bij. De teller staat inmiddels op 321 besmette personen. Van hen zijn vier mensen overleden.

Bij het crisisoverleg was ook burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch aanwezig. Hij zal morgen samen met de andere veiligheidsregio's in Brabant overleggen of geplande evenementen in de regio wel kunnen doorgaan. Volgens Rutte is het de bedoeling dat er zo min mogelijk wordt afgelast, maar gaat het om ‘maatwerk'.

Premier Mark Rutte roept op te stoppen met handen schudden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan
Volledig scherm
Premier Mark Rutte roept op te stoppen met handen schudden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan © ANP

Bekijk hieronder al onze video’s over het coronavirus: