Volledig scherm
Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus zaaide veel onrust in Den Haag. © ANP

Rutte verdedigt Grapperhaus: emotie over kalifaatkinderen 'terecht'

UpdateMinister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft afgelopen dinsdag zijn emotie de boventoon laten voeren in een uitzending van PauwHij had niet de suggestie willen wekken dat wordt onderzocht hoe de kinderen eventueel terug naar Nederland kunnen worden gehaald, zei hij vandaag voorafgaand aan de ministerraad. Premier Rutte verdedigde de emoties van de minister vanmiddag.

Grapperhaus sprak in de uitzending over kinderen van Nederlandse Syriëgangers die in kampen in Noord-Syrië vastzitten. Zijn uitspraken deden veel stof opwaaien, want ze impliceerden dat het kabinet onderzoekt of kinderen van Nederlandse Syriëgangers uit Syrische kampen gehaald kunnen worden. ,,De kinderen moeten daar weg. Ze moeten daar niet in een kamp zitten."

Zeker in Den Haag leidden de uitspraken van Grapperhaus tot veel ophef. ,,Ik ben, en dat weet ook de kinderombudsvrouw, al geruime tijd met de NCTV aan het onderzoeken hoe dat precies ligt en hoe  men op veilige wijze zou kunnen verwezenlijken dat die kinderen kunnen terugkeren'', zei hij bij Pauw.

Rutte heeft begrip

Premier Mark Rutte verdedigde de 'emotionele' ontboezemingen van Grapperhaus vanmiddag. ,,Nou is iemand een keer niet helemaal kapotgemediatraind, is het weer niet goed'', klaagde Rutte. ,,Dat iemand die emotie nog eens een keer laat zien, is toch prima?''

Rutte houdt vol dat Grapperhaus en hij wel degelijk op één lijn zitten. ,,Natuurlijk zou je het liefste willen dat die kinderen weer veilig zouden zijn. Maar het is simpelweg te gevaarlijk om daar Nederlandse militairen of diplomaten heen te sturen. Daar zijn we het ook over eens.'' Dat Grapperhaus daarbij zijn emotie laat spreken is volgens Rutte 'terecht'.

Specifieke casus

Rutte en Grapperhaus benadrukken dat de laatste het bij Pauw had over een specifieke casus van een vrouw die met haar kind in een kamp zit, en waar de rechter in Rotterdam vorige maand een uitspraak over deed. Die stelde in april dat Nederland om uitlevering van jihadiste Ilham B. uit Gouda moet vragen. Zij zit met haar twee kinderen in een vluchtelingenkamp in Noord-Syrië. Het Openbaar Ministerie wil haar in Nederland berechten. Het ministerie van Justitie onderzoekt nu wat die uitspraak in de praktijk betekent.