Volledig scherm
VVD-leider Mark Rutte tijdens het Tweede Kamerdebat waarin hij officieel tot formateur werd benoemd. © ANP

Rutte: verdeling man/vrouw in kabinet is bijzaak

Beoogd minister-president Mark Rutte streeft er niet naar evenveel mannen als vrouwen op te nemen in zijn nieuwe kabinet. Als VVD-voorman staat voor hem de kwaliteit van kandidaten voorop, zei hij vanavond in een korte persconferentie.

Rutte, die eerder vandaag tot formateur werd benoemd, benadrukte als VVD'er te spreken. ,,Mijn streven is de beste mensen te vinden. De verdeling man/vrouw is secundair." Wel zei hij zich te kunnen voorstellen dat D66, CDA en ChristenUnie mogelijk een andere afweging maken en juist wel naar afspiegeling kijken.

Verdeling

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het vandaag eens geworden over de verdeling van de posten, zei Rutte. Hij waarschuwt echter dat er nog geschoven kan worden als de gedroomde kandidaat 'nee' zegt of een goede kandidaat beter bij een ander ministerie past. 

Vanaf nu zullen de partijleiders mensen gaan benaderen om bewindspersoon te worden. Deels zal dat proces zich telefonisch voltrekken omdat Rutte zelf in ieder geval er nog even een paar dagen tussenuit gaat tijdens het herfstreces, komende week. Volgende week vrijdag komen de partijleiders weer samen om de ploeg compleet te maken. Daarna ontvangt formateur Rutte in drie dagen tijd alle kandidaat-bewindspersonen.

Vicepremiers

Als eersten zullen de drie vicepremiers, van elke partij één, zich bij Rutte vervoegen. Het is nog niet duidelijk wie CDA, D66 en ChristenUnie afvaardigen. Zij zullen eerst nog onderzocht moeten worden door de inlichtingendienst AIVD. Dat geldt ook voor alle andere bewindspersonen.

In totaal telt Rutte III straks 16 ministers en 8 staatssecretarissen. De VVD levert als grootste partij de meeste bewindslieden (6 ministers en 3 staatssecretarissen), de ChristenUnie als juniorpartner de minste (respectievelijk 2 en 1). CDA en D66 leveren elk 4 ministers en 2 staatssecretarissen.