Rutte verwacht geen hardere opstelling EU richting Turkije
Premier Mark Rutte denkt niet dat de 28 lidstaten van de Europese Unie stevigere stappen zullen zetten richting Turkije vanwege de inval in Noord-Syrië. Een Kamermeerderheid vindt het opschorten van de wapenleveranties niet genoeg en pleit voor sancties.
Delen per e-mail
Op vragen van de Kamer over een debat over de Europese top van donderdag en vrijdag zei Rutte ook ‘niet tevreden’ te zijn. ,,Ik had ook meer gewild.” Volgens Rutte was het tijdens een bijeenkomst met buitenlandministers in Luxemburg de Nederlandse inzet om de pre-onderhandelingssteun aan Turkije in te trekken. Als kandidaat-lidstaat krijgt Turkije al geld van Brussel.
Toch denkt Rutte niet dat de regeringsleiders in Brussel tot andere conclusies gaan komen. ,,Ik heb niet de verwachting dat donderdag en vrijdag zomaar het politieke speelveld verandert – tenzij de situatie nog verder verslechtert. Al is het lastig voor te stellen dat het nóg verder verslechtert.”
Volgens Rutte was het nog een prestatie om alle 28 lidstaten te laten komen tot een veroordeling en een ‘de facto opschorting van de wapenleveranties’. ,,Gelukkig maar.”
Kamer kritisch
Kamerleden van regeringspartijen waren daar gisteren juist kritisch over. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind spreekt er te weinig daadkracht van de EU uit. ,,Too little”, sneert hij. ,,Dit gaat de Turkse opmars in Syrië niet stoppen vrees ik.”
Ook volgens D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zijn ‘echte sancties’ nodig. Volgens VVD-Kamerlid Sven Koopmans, die het akkoord ook een onvoldoende geeft, had de EU moeten besluiten de toetredingssubsidies aan Turkije stop te zetten. ,,Dat zou de Turkse president Erdogan wel raken waar het pijn doet.”
Volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zou Erdogan de veroordeling ‘heel vervelend vinden’. ,,Er leven bij Turkije ook aspiraties om bij de EU aangesloten te raken. En de Europese Unie heeft eigenlijk nooit een NAVO-land veroordeeld.” Woensdagavond houdt de Kamer nog een apart debat over de Turkse inval in Noord-Syrië.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nederland schort wapenexport Turkije op
Nederland schort de wapenexport naar Turkije op. Zolang het land bezig is met een militaire operatie in Noord-Syrië zullen geen exportvergunningen worden afgegeven. -
VIDEO
Kaag schrapt Qatar uit handelsmissie nadat ze zich uitsprak voor boycot WK
De geplande virtuele handelsmissie naar Qatar, later deze maand, gaat niet door. Dat meldde Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vanmorgen in de AD-webserie ‘Gamen met politici'. Het land is stilzwijgend geschrapt uit het rijtje Golfstaten waaraan minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking met Nederlandse ondernemers een digitaal bezoek zou brengen. Dat gebeurde nadat Kaag zich als D66-lijsttrekker uitsprak vóór een boycot van het WK voetbal in Qatar. -
Video
EU schort wapenleveranties aan Turkije op en veroordeelt militaire operatie in Syrië
Alle 28 lidstaten van de Europese Unie leveren voorlopig geen wapens meer aan Turkije die in Syrië kunnen worden ingezet. Ook veroordeelt de EU de Turkse ‘unilaterale militaire actie’ in het noorden van Syrië. -
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt.
-
Opinie
WMO moet gratis voor wie op het minimum zit
Door de invoering van een abonnementstarief dreigen veel mensen zorg via de WMO te verliezen. Voor veel van hen is 19 euro per maand teveel, stelt Maureen van der Pligt. Hanteer een nultarief voor minima. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUM
De loonkloof in het onderwijs gaapt nog steeds
De loonkloof tussen basisschoolleraren en hun collega’s op de middelbare school was hét onderwerp van de formatie in 2017. Maar het gat gaapt nog steeds. Welke partijen willen het dichten en helpt dat eigenlijk tegen het lerarentekort?