Rutte vindt dat kabinet, ondanks toeslagenaffaire, kan aanblijven
Het kabinet komt dinsdagavond laat bijeen om zich te beraden over de toeslagenaffaire. De spanning in de Rolzaal loopt op. Mogelijk strandt Rutte-3 alsnog in het zicht van de haven.
Delen per e-mail
Het vernietigende onderzoeksrapport over de toeslagenaffaire zet de verhoudingen in de regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie flink onder druk. Ingewijden schatten de kans dat het kabinet het overleeft ‘fifty fifty’.
Tijdens een coalitie-overleg maandagochtend konden niet alle partijen beloven dat ze het kabinet unaniem zullen steunen als er volgende week tijdens een debat over de affaire een motie van wantrouwen wordt ingediend.
De vertrouwensvraag ligt serieus op tafel, voor het hele kabinet
Dat die motie er komt, is al zeker. Oppositiepartijen PVV, SP en GroenLinks hebben al aangekondigd dat het kabinet zou moeten opstappen om de affaire. En de motie kan waarschijnlijk rekenen op veel steun. Zo heeft PvdA-leider Lodewijk Asscher (die zelf als minister in het vorige kabinet ook verantwoordelijk was voor de uit de hand gelopen fraudejacht op ouders die kinderopvangtoeslag aanvroegen) al gezegd zo’n motie mogelijk te steunen. En ook SGP-leider Kees van der Staaij gaf al een waarschuwing: ,,De vertrouwensvraag ligt serieus op tafel, voor het hele kabinet.’’
Motie van wantrouwen
Een gebaar van hoog symbolische waarde
Aangezien de regeringscoalitie slechts 75 Kamerleden heeft, zouden die allemaal tegen de motie van wantrouwen moeten stemmen om hem te doen sneuvelen. Eén afwijkende stem en de motie kan zo maar een meerderheid krijgen. Bij de ChristenUnie heeft onder andere scheidend Kamerlid Joël Voordewind al gezegd dat de geloofwaardigheid van het kabinet op tafel ligt, al heeft hij volgens partijgenoten nergens mee gedreigd.
De regeringspartijen hebben aan elkaar gevraagd of zij ervoor instaan dat hun volledige Kamerfracties het kabinet blijven steunen tot aan de verkiezingen op 17 maart. De ChristenUnie wilde dat volgens aanwezigen maandagochtend nog niet beloven. En ook het CDA niet. ,,Er is veel naar het plafond gekeken als er een vraag werd gesteld’’, aldus een bron. Terwijl ook de D66-fractie de handen vrij wil houden voor het debat van volgende week, zeggen enkele fractieleden.
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff noemde het aftreden van het kabinet zo vlak voor de verkiezingen onlangs op Radio 1 nog ‘een gebaar van hoog symbolische waarde’. Maar dat neemt niet weg dat de spanning in de coalitie wel oploopt.
Belastingdienst
Het rapport van de commissie-Van Dam naar de toeslagenaffaire was hard. Duizenden ouders die kinderopvangtoeslag aanvroegen zijn jarenlang gemangeld door de Belastingdienst die hen ten onrechte bestempelde als fraudeur. Ook werden ouders onnodig hard geraakt door de strenge wetgeving als ze één administratief foutje hadden gemaakt. Duizenden gezinnen kwamen zo in de financiële problemen. Ook omdat de Belastingdienst hen niet de kans gaf te bewijzen dat ze niets fout hadden gedaan.
De commissie legde de schuld overigens niet alleen bij het kabinet, maar ook bij de Tweede Kamer en zelfs bij de rechter die allemaal te weinig oog hadden voor de ouders. Toch spitst de discussie in Den Haag zich nu al een maand toe op de vraag: kan het kabinet nog aanblijven?
Premier Mark Rutte houdt zich naar buiten toe nog op de vlakte. Intern heeft hij echter gezegd niet voor aftreden te zijn, omdat het kabinet volgens hem de pandemie zo lang mogelijk missionair moet bestrijden.
Volgens tv-programma Nieuwsuur vindt de VVD ook het aftreden van minister Eric Wiebes, destijds staatssecretaris van Financiën, te zwaar. Zeker niet nu Nederland in een forse crisis zit.
Komende vrijdag komt het kabinet met een inhoudelijk antwoord op de onderzoeksrapport. Wel heeft het al beloofd dat getroffen ouders sneller worden gecompenseerd. Overigens heeft Rutte vrijdag in een persconferentie nog gezegd dat ‘de politieke vraag’ of het kabinet aan kan blijven, in eerste instantie een zaak is van de ministerraad zelf en niet van de vier regeringsfracties in de Tweede Kamer.
Bekijk hieronder al onze video's over de toeslagenaffaire:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Basisscholen en kinderopvang blijven dicht tot 8 februari
De basisscholen en de kinderopvangcentra blijven dicht tot 8 februari, en gaan dus niet eerder open. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde tegen de vervroegde opening, omdat de huidige situatie het niet toelaat. Dat advies wordt overgenomen. -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
Asscher wil door als PvdA-lijsttrekker ondanks rol in kinderopvangtoeslagaffaire
Lodewijk Asscher wil door als PvdA-leider, zo schrijft hij in een brief aan alle leden van de partij. Zijn lijsttrekkerschap stond in delen van de partij ter discussie, vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire.
-
PREMIUM
Val kabinet geeft Pieter Omtzigt geen voldoening: ‘De staat functioneert niet meer’
Pieter Omtzigt is een hoofdrolspeler in het blootleggen van de toeslagenaffaire. Maar voldoening geeft het opstappen van kabinet-Rutte III het CDA-Kamerlid niet. „Ik wil dat er ook echt een keer iets verandert in de manier van politiek bedrijven.” -
Kabinet weer bijeen op Catshuis om toeslagenaffaire
Een groot deel van het kabinet komt vandaag voor de tweede keer bijeen om te praten over de affaire rondom de kinderopvangtoeslag. -
OM: geen strafrechtelijk onderzoek naar Belastingdienst in verband met toeslagenaffaire
Het Openbaar Ministerie gaat geen strafrechtelijk onderzoek instellen naar de Belastingdienst en zijn ambtenaren in verband met de kinderopvangtoeslagaffaire. ,,Na een zorgvuldige beoordeling van de feiten en omstandigheden komt het OM niet tot een strafrechtelijke verdenking”, laat het OM in een toelichting weten.