Rutte vindt excuses Wiebes na pijnlijke uitglijder ‘passend’
Premier Mark Rutte vindt het ‘passend’ dat minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) zijn excuses heeft aangeboden voor een pijnlijke uitglijder eerder deze week in Groningen. Die provincie werd opgeschrikt door een voor Nederlandse begrippen forse aardbeving, die vervolgens door de minister ‘een bevinkje’ werd genoemd.
Groningen wordt al jaren geplaagd door aardbevingen als gevolg van gaswinning, met veel schade aan woningen en andere gebouwen tot gevolg. De schadeafhandeling verloopt traag en stroperig en ook de beloofde versterking van onveilig geworden huizen wil maar niet op gang komen.
Minister Wiebes werkt er naar eigen zeggen nu al hard aan om het tempo op te voeren en zei gisteren tijdens een bezoek aan Groningen dat hij maatregelen niet ‘aan de hand van één bevinkje’ naar voren kan halen. Al op de dag zelf erkende hij dat dit een ‘domme verspreking’ was die geen recht deed aan de problemen die veel Groningers ondervinden.
Vanochtend bood de minister nogmaals excuses aan. ,,Dat vind ik ook passend”, aldus Rutte. ,,Want het is echt verschrikkelijk wat er gebeurd is.” Een verspreking kan een minister die zo onder druk staat volgens de premier altijd een keer overkomen: ,,Maar deze was wel echt heel erg ongelukkig.”
‘Kille bureaucraten’
Veel Groningers konden hun oren niet geloven na de blunder van Wiebes. Ook het Groningse SP-Kamerlid Sandra Beckerman reageerde woedend. ,,BEVINKJE?!’’, liet ze via Twitter weten. ,,Groningen heeft barmhartige leiders nodig, geen kille bureaucraten. Maar wat zegt verantwoordelijk minister Wiebes over gisteren? ‘Een BEVINKJE’ en hij kan geen concrete oplossingen noemen. Volstrekt onacceptabel. Volstrekt onvoldoende.’’
Na de commotie noemde Wiebes de verspreking erg vervelend. ,,Ik heb eerder juist benadrukt hoe heftig deze beving is voor de bewoners’’, liet hij weten. ,,Ik probeerde duidelijk te maken dat deze ene beving niet aanleiding is om nu opeens iets uit de mouw te toveren, maar dat we al maanden continu zoeken naar mogelijkheden voor verbetering en versnelling. Dat verdienen de Groningers.’’
Forse aardbeving
De forse aardbeving bij het dorp Westerwijtwerd van woensdag had een kracht van 3,4 op de schaal van Richter. Na de beving kwamen 912 schademeldingen binnen, waarvan er 40 zo ernstig waren dat er melding werd gedaan van een zogenoemde acuut onveilige situatie (AOS). Dertien van deze meldingen zijn inmiddels geïnspecteerd, waarbij in drie gevallen werd bevestigd dat er inderdaad sprake was van een onveilige situatie.
Rutte zegt dat de beving van afgelopen week nog maar eens onderstreept hoe nodig het is dat de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk stopt. Het kabinet besloot vorig jaar tot een stapsgewijze afbouw. Dat kost tijd omdat bedrijven en huishoudens de gelegenheid moeten hebben om over te schakelen op alternatieven. ,,We liggen voor op schema”, aldus de minister-president. ,,Maar we blijven zoeken naar extra maatregelen om de afbouw van de gaswinning te versnellen.”
Ook bij de schadeafhandeling en de versterking moet het tempo volgens Rutte omhoog. Dat vindt ook de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen, die vandaag een bezoek bracht aan onder andere Loppersum. ,,Dat juridisch geneuzel over één enkele scheur moet maar eens afgelopen zijn. Het wordt nu echt tijd dat er wat gebeurt in Groningen. Het duurt allemaal onaanvaardbaar lang”, vindt Van Zutphen. ,,Sommige mensen zijn al zeven jaar bezig hun schades vergoed te krijgen. Dat geeft het gevoel dat er bewuste vertragingstactiek gespeeld wordt, en dat de hele operatie gedreven wordt door geld.”
Volgens Van Zutphen ligt de oplossing in het coulanter beoordelen van de schades. ,,Erken desnoods alle schades. En beoordeel pas achteraf of de erkenning terecht was”, oppert de ombudsman als oplossing.
Emoties
Van Zutphen zegt vooral geraakt te zijn door de emoties bij de mensen die hij sprak. ,,Moeders die zich zorgen maken over hun kinderen, omdat ze bang zijn ‘s avonds te gaan slapen. Je hoort bij die vrouwen de emotie in hun stem, en je ziet de angst in hun ogen.”
De ombudsman heeft de Groningers beloofd zo snel mogelijk terug te komen. ,,Ik laat Groningen niet meer los. Die belofte heb ik vrijdag gedaan. Ik kom op korte termijn terug” Het is volgens Van Zutphen te vroeg om te praten over stappen die hij wil nemen. ,,Ik wil eerst alles op een rijtje zetten. Maar dat er wat moet gebeuren, staat vast.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe aardbevingen in Groningen, ruim 840 schademeldingen
Afgelopen nacht hebben zich weer twee aardbevingen voorgedaan in Groningen. Deze waren met een kracht van 0,9 en 1,1. wel veel lichter dan de beving van gisteren (3,4). Dat meldt het KNMI. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
CU-leden willen dat Kamerfractie eerder motie van wantrouwen tegen ministers steunt
De Kamerleden van de ChristenUnie moeten strenger controleren of kabinetsleden integer handelen. In het uiterste geval moet de fractie niet schuwen moties van wantrouwen of afkeuring te steunen tegen bewindspersonen die bijdragen aan een ‘onbetrouwbare bestuurscultuur’. -
commentaar29
Ook telefoonverkeer hoort controleerbaar te zijn
Mark Rutte woont al bijna dertig jaar in hetzelfde appartement, zweert nog bij zijn oude Saab en gebruikte tot voor kort nog een ouderwetse mobiele telefoon waarmee hij niet op internet kon. Onlangs moest hij een nieuwe televisie kopen, omdat zijn oude beeldbuis het moderne tv-signaal niet meer kon verwerken. Het is juist die hang naar ‘alles bij het oude laten’ die Rutte nu in de problemen brengt, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
Homoseksuele mannen die veilig seks hebben met meerdere bedpartners mogen ook bloed doneren
Alle homoseksuele mannen, ook als ze meerdere bedpartners hebben, mogen vanaf 2023 gewoon bloed doneren indien ze veilige seks hebben. Niet langer worden mannen uitgesloten van het doneren van bloed of plasma vanwege hun seksuele geaardheid. Voortaan is het gedrag leidend, zo laat minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer weten.
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
5
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
AARDBEVING
Wiebes blundert met ‘bevinkje’ in Groningen
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken heeft een pijnlijke uitglijder gemaakt. Bij een bezoek aan het aardbevingsgebied in Groningen sprak hij van een ‘bevinkje’. Groningers zijn woest, de minister heeft het zelf over een verspreking.