Volledig scherm
Mark Rutte te gast bij Buitenhof. © NPO

Rutte voelde ‘pure emotie’ bij stoere uitspraak in elkaar slaan relschoppers

Premier Mark Rutte sprak uit ‘emotie’ toen hij zei dat hij raddraaiers die met oud en nieuw hulpverleners belagen ,,het liefst allemaal persoonlijk in elkaar zou slaan’'. Hij ‘verexcuseert’ zich er ook niet voor, zei hij vandaag in het tv-programma Buitenhof.

VVD-premier Mark Rutte gaat geen excuses aanbieden voor zijn forse uitspraken van afgelopen vrijdag dat hij de relschoppers van Oud en Nieuw graag zelf te lijf was gegaan. Het was niet ingestudeerd, zei Rutte zondag in Buitenhof. ,,Ik verexcuseer me er niet voor. Ik voelde die emotie. Ik denk dat mensen op straat dit snappen, omdat zij het ook zo voelen.’’

De kritiek die Rutte kreeg was niet mals. Van binnen en buiten de coalitie: Segers van de ChristenUnie noemde het ,,niet helemaal premier-waardig’’, PvdA-leider Asscher karakteriseerde het als ,,sneue praatjes.’’ GroenLinksaanvoerder Jesse Klaver wilde een vuurwerkverbod in plaats van verbaal geweld van de premier.

Rutte zei vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie letterlijk: ,,Ik zou het liefst allemaal persoonlijk in elkaar willen slaan die lui die dat doen. Maar dat gaat niet.’’ CDA-leider Sybrand Buma liet weten dat Rutte als premier ,,niet de suggestie moet wekken dat je er op los kunt slaan.’’

Ook de politiebond ACP voelde zich ongelukkig met de stoere uitspraken van Rutte. ,,Het probleem wordt er niet kleiner van,’’ zei ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. ,,Wat wel zou helpen is als hij besluit tot een landelijk verbod van vuurwerk.’’

Rutte krijgt regelmatig kritiek als hij de taal van de straat tot zich neemt in verkiezingstijd. Zijn verweer is dan dat hij begrijpt wat er gebeurt en meevoelt.

Bekijk hier de uitspraak:

 1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
  commentaar

  Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

  Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.
 1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
  Opinie

  Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

  In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.