Rutte: We kunnen weer op vakantie, maar ga ‘wijs op reis’
videoNederlanders kunnen weer op vakantie in veel landen binnen Europa vanaf 15 juni. Dat heeft premier Mark Rutte zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Wel zei hij dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.”
Delen per e-mail
,,We kunnen deze zomer weer op vakantie”, zei Rutte. ,,Maar overweeg wel, als dat kan, buiten de zomervakantie te gaan. De vakantie wordt anders dan anders. Bereid je goed voor, ken de regels in het land van bestemming. Ga wijs op reis. De zomer van 2020 wordt er één van ontspannen, maar niet verslappen.”
Nu nog zijn alleen ‘noodzakelijke reizen’ toegestaan, daaraan is bij de reisadviezen code oranje gekoppeld. Vanaf 15 juni wordt dit advies voor veel landen veranderd in code geel, waardoor familiebezoeken en vakantiereizen weer zijn toegestaan. De verplichting om twee weken in quarantaine te gaan bij terugkeer in Nederland vervalt.
De veranderde regels gelden voor de meeste landen in de Schengenzone, daaronder vallen 26 Europese landen, waaronder naast de Benelux vakantielanden als Duitsland, Italië, Noorwegen en Zwitserland. Reizen buiten de EU worden nog steeds afgeraden door het kabinet.
Frankrijk en Spanje volgen waarschijnlijk na 15 juni, maar Rutte noemde daarvoor nog geen datum. Die landen moeten namelijk nog een formeel besluit nemen of Nederlandse toeristen welkom zijn deze zomer.
Marokko en Turkije
Het besluit betekent wel dat voor Marokko en Turkije code oranje blijft gelden, net als voor de VS. Ook weigeren sommige landen Nederlandse toeristen, zo blijft Denemarken op slot. Dat geldt ook voor het Verenigd Koninkrijk.
Rutte zei dat voor Zweden ook geldt dat het reisadvies daarvoor oranje blijft. In dat land zijn veel ziektegevallen en zijn veel minder coronamaatregelen genomen. Reizen naar het Caribische deel van het Koninkrijk (Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao, Aruba en St. Maarten) moeten vanaf 15 juni ook weer mogelijk zijn.
Nederland houdt met het besluit gelijke tred met andere landen binnen Europa. Zo is Portugal sinds eind mei open voor toeristen, Italië vanaf vandaag, Duitsland volgt volgens plan ook vanaf 15 juni, Spanje houdt 1 juli aan.
Rutte verwees naar de website Nederlandwereldwijd.nl voor de adviezen per land. Hij gaf daarbij ook een waarschuwing af. Nederlanders die in het buitenland zijn wanneer daar de corona-epidemie oplaait, worden niet gerepatrieerd. ,,Dat gaan we niet doen.”
Scholen
Het besluit om basisscholen weer volledig te openen, wordt gestaafd door onderzoek van het RIVM. Dat heeft geconcludeerd dat kinderen geen belangrijke rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Onderzoekers volgden voor die studie 54 gezinnen met een of meer coronapatiënten.
Daaruit blijkt dat het virus vooral wordt verspreid tussen volwassenen, die ongeveer dezelfde leeftijd hebben. Kinderen worden weliswaar besmet, maar veel minder vaak dan volwassenen. Binnen gezinnen hebben ouders vooral hun kinderen besmet, niet andersom. ,,Bij het griepvirus zie je dat kinderen het virus vaak aan elkaar of aan volwassenen doorgeven. Dat lijkt bij het coronavirus dus veel minder het geval”, aldus het RIVM.
Verzorgingstehuizen
Het kabinet gaat ook eerder dan verwacht meer bezoek toestaan in verzorgingstehuizen. Het plan is nu om al vanaf 15 juni meerdere bezoekers toe te staan, dat stond eerder gepland op 15 juli. Voorwaarde is wel dat er geen corona mag zijn geconstateerd in het tehuis.
Hoeveel weet jij over de maatregelen die sinds 1 juni gelden? Doe de quiz:
Voor Matthijs ten Brink, de directeur van de Sunweb Group, kwam het nieuws uit de persconferentie als een grote verrassing:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Regering nog in gesprek met Brussel over steun KLM
De Nederlandse regering is nog steeds in gesprek met de Europese Commissie over de voorwaarden voor verdere staatssteun aan KLM. Dat bevestigt het ministerie van Financiën. Zondag werd bekend dat de Franse regering al wel een akkoord heeft bereikt over een door de staat gesteund herfinancieringspakket om Air France door de coronacrisis te helpen. -
PREMIUM
Op reis in Europa: per land wat wel en niet kan deze zomer
We mogen vanaf 15 juni weer naar veel landen op vakantie in Europa. Althans, van ons kabinet. Want Nederlanders zijn nog niet in alle Schengenlanden welkom, ook broeden regeringen soms nog op een officieel besluit. Een overzicht van onze correspondenten ter plekke. -
PREMIUM
Werk aan de winkel voor Rutte: ‘Hij is hét symbool van de bestuurscultuur’
Het Binnenhof schudt op zijn grondvesten. Nu de premier zwaar onder vuur ligt, wankelt ook het vertrouwen in de politieke mores en de Haagse bestuurscultuur. ,,Mark Rutte is daar het symbool van, maar aan deze regentencultuur hebben alle partijen min of meer bijgedragen.’’ -
PREMIUM
Stoppen met antidepressiva? ‘Iedereen kan afbouwen, als je je maar goed voorbereidt’
Met antidepressiva beginnen is één ding, ermee stoppen is óók een grote stap. Marianne ter Mors (38), een van de 1,2 miljoen Nederlanders die deze pillen slikken, schreef er een boek over. ,,Pas na vijf maanden voelde ik me weer de oude.’’ -
Opinie
Andere premier eisen is gelijk aan kiezersbedrog
Na het aftreden van het kabinet over de toeslagenaffaire leek het logisch dat dit de verkiezingen zou bepalen. De kiezer heeft VVD-leider Rutte echter over zijn gehele beleid beoordeeld, stelt J. H. Klein Molekamp.
-
podcast
Rutte is weg van de afgrond, Tjeenk raapt scherven en versoepelingen krijgen we niet
Even liep hij langs de afgrond, maar VVD-leider Mark Rutte is nog niet afgeschreven in de formatie. Zijn imago heeft wel de zoveelste deuk opgelopen door zijn leugen over Pieter Omtzigt. Want wéér haperde Ruttes geheugen: hij had wel degelijk over de CDA’er gesproken in de formatie, terwijl hij had bezworen dat het niet zo was. -
PREMIUM
Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’
Martijn van Gemst (40) laat mensen die hun smaak hebben verloren weer proeven. Net nadat hij een speciale opleiding hiervoor afrondde, verloor hij zélf zijn smaak door corona. Even was hij in ‘complete paniek’, tot hij besloot zichzelf te onderzoeken. Met succes. ,,Als je het allerliefst friet met mayonaise eet, maar je proeft het niet meer, dan zorg ik ervoor dat je het wél weer ervaart.” -
eigen tuin eerst
Geen zin in de buxusmot? Er zijn genoeg alternatieven voor de plant
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.