Rutte wil door: ‘Ik ben strijdbaar’
Mark Rutte wil door als VVD-leider en blijft namens zijn partij premierskandidaat, ook al wil zijn huidige coalitiepartner ChristenUnie niet meer met hem in een nieuw kabinet. ,,Ik ben strijdbaar”, zei Rutte tegen NOS en RTL. ,,Dat is mijn gevoel vandaag en dat hou ik vast.”
Delen per e-mail
Wel zei hij dat ‘de afgelopen dagen’ hem ‘niet onbewogen’ laten. Het raakt hem, zegt Rutte, met name het telefoontje van Segers ‘zo ineens, out of the blue’. ,,Op Goede Vrijdag, dat doet wel wat met me.” Maar hij benadrukt dat Nederland ‘voor heel grote problemen’ staat. ,,Met corona, en hoe we na corona het land met elkaar weer opbouwen.”
Bij die onderhandelingen moeten volgens Rutte de vraagstukken die Segers belangrijk vindt ook aan de orde komen. ,,Zoals macht en tegenmacht, de bestuurscultuur. Ik heb daar zelf radicale ideeën over, die ik ook bij de formatie zal inbrengen. Mijn partij heeft daar radicale ideeën over.”
Strijd om ideeën
Bij de formatie moet het daarom ‘om de inhoud’ gaan. ,,Redelijke partijen onderhandelen, sluiten dan compromissen, dat is een strijd om ideeën. Het is een goede traditie dat het personeelsbeleid, die de partijen naar voren schuiven, aan de partijen zélf is.”
In de VVD heeft Rutte de ‘volledige steun’, laat de partijtop vandaag weten. Partijvoorzitter Christianne van der Wal en waarnemend fractievoorzitter Sophie Hermans erkennen in een gezamenlijke verklaring dat er fouten zijn gemaakt. ,,Waar het om gaat is dat de intenties oprecht zijn. En dat er van fouten geleerd wordt. Dat geldt voor onze partij en dat geldt in de eerste plaats voor Mark Rutte zelf.”
Open vizier
Zij benadrukken dat Rutte de man is die Nederland ‘tien jaar lang door verschillende grote crises heeft geloodst’. ,,Die met open vizier politiek bedrijft en vele partijen en meningen heeft weten te verbinden in oplossingen voor Nederland.” Eerder spraken ook andere VVD’ers hun steun uit voor Rutte.
Het personeelsbeleid is aan de partijen zélf
De positie van Rutte staat ter discussie nu steeds meer partijen niet meer met hem om tafel willen voor de vorming van een nieuw kabinet. Alle oppositiepartijen steunden donderdag- op vrijdagnacht de motie van wantrouwen die werd ingediend in het debat over de Ollongren-notitie. Vandaag liet ook de ChristenUnie, die al vier jaar samenwerkt met Rutte, weten dat niet nogmaals te willen doen.
Ruttes VVD werd met 34 zetels de grootste partij, Rutte kreeg zelf 1,9 miljoen stemmen. Zonder de VVD is het vormen van een coalitie lastig, er zijn dan minimaal zeven partijen nodig. Zelf zegt Rutte een positie als oppositieleider ook niet uit te sluiten.
Bekijk hieronder onze video’s over de formatie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft haar negen beste tips
Hoe moeilijk is gezond proberen te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha. -
PREMIUMANALYSE
VVD zal zijn sterkste politicus niet aan de dijk zetten, er staat voor Rutte ook geen opvolger klaar
De vorming van een nieuw kabinet is een ingewikkeld schaakspel geworden. Partijen hebben zich diep ingegraven en een oplossing is niet in zicht. -
PREMIUM
Rutte blijft: deze drie redenen houden de premier in het Torentje
Wie dacht dat Rutte zou sneuvelen na zijn zoveelste loopje met de waarheid, is bedrogen uitgekomen. Waarom blijft hij aan? En: waarom kan hij toch niet helemaal gerust het paasweekeinde in? -
PREMIUM
Formatie muurvast na ‘snelle conclusie’ ChristenUnie in wat bezinningsweekend moest zijn
Nu de ChristenUnie de deur naar nog eens regeren met Mark Rutte dichtgooit, wordt de formatie wel heel gecompliceerd. De ‘snelle conclusie’ van de kleinste regeringspartij zorgt voor ergernis. Andere partijen wachten nu af. -
Martin Bosma (PVV) wil Kamer-voorzitter worden
PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat maakte hij bekend op Twitter. Het is de tweede keer dat Bosma zich in de strijd werpt.
-
Imagoschade op de werkvloer: schuld bekennen of niet?
Na een leugen over de formatie heeft de reputatie van premier Rutte een flinke deuk opgelopen. Soortgelijke incidenten doen zich natuurlijk ook op het werk voor; iemand maakt een fout (klein of groot), liegt daarover en het komt uit. Hoe gaan we om met blunders, en moet je eigenlijk schuld bekennen? Experts vertellen. -
AUTOTEST
Test Dacia Sandero: logisch, praktisch en scherp geprijsd
De Dacia Sandero is misschien wel de slimste nieuwe auto van dit moment: hij biedt meer ruimte en een betere uitrusting voor een lagere aanschafprijs. Bovendien rijdt hij verdienstelijk en is hij voordelig in het gebruik. -
DEBAT FORMATIECRASH
Dit geheime formatiedossier bracht Rutte in de problemen
VVD-leider Rutte ligt zwaar onder vuur nu blijkt dat hij wel degelijk over de positie van Pieter Omtzigt speculeerde: ,,Je moet wat met Omtzigt, minister maken”, zei Rutte tijdens de verkenning. Maar in het debat stelt Rutte dat hij zich dit niet kan herinneren, een fors deel van de Kamer dreigt het vertrouwen in de premier op te zeggen. Ook coalitiepartners CDA en D66 zijn fel.