Rutte wil druk op Brits parlement opvoeren

videoDe EU is bereid om de Britse premier Theresa May meer tijd te geven voor de brexit onder voorwaarde dat het Britse parlement de brexitdeal goedkeurt die May in november met Brussel sloot. 

Dat zei premier Mark Rutte bij het begin van de EU-top in Brussel. ,,Ik wil de druk vooral bij het Britse parlement leggen.’’ Rutte weigerde te speculeren wat de EU zal doen als het Lagerhuis, dat de principeovereenkomst al twee keer heeft afgewezen, dat opnieuw zou doen. ,,Dan zetten we weer een volgende stap.’’

Volgens bondskanselier Angela Merkel moet de EU ‘tot het laatste uur proberen tot een ordelijke brexit te komen.’ Als het Britse parlement niet instemt met Mays deal, dan ‘zullen we beslissen wat we nog kunnen doen.’

Wat de Franse president Emmanuel Macron betreft is het bij een derde nee afgelopen en wordt iedereen naar een vertrek zonder deal geleid. ,,Dat is zeker.’’ Hij zei wel open te staan voor een kort, technisch uitstel. ,,We kunnen niet in deze situatie blijven. De EU moet ook verder.’’

Uitstel

May heeft de EU gevraagd om uitstel van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dat staat nu op 29 maart gepland, maar zij wil de deadline verplaatsen naar 30 juni. De andere leiders moeten daar unaniem mee instemmen. Rutte verwacht dat de 27 EU-leiders ‘vandaag een knikje zullen geven’ richting May.

De premier zei in Brussel te zijn om een kort uitstel te bespreken om het Lagerhuis tijd te geven ‘te leveren’. Rutte zei dat de EU begrijpt dat er meer tijd nodig is om een goedgekeurde deal juridisch in Britse wetten te ‘verankeren’.

Het verzoek van May om uitstel van de brexit tot 30 juni roept veel vragen en mogelijk politieke complicaties op, liet  EU-president Donald Tusk eerder al weten nadat hij de andere regeringen had geraadpleegd. De andere EU-leiders moeten formeel instemmen met uitstel, slechts één veto is genoeg om het uitstel van tafel te krijgen.

Artikel gaat verder onder de foto

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn.
Volledig scherm
De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn. © EPA

Corbyn

Behalve de Britse premier May is ook oppositieleider Jeremy Corbyn vandaag in Brussel. Hij zal daar aan diverse Europese leiders het alternatieve brexitplan van de Labourpartij voorleggen.

Volgens zijn partij spreekt Corbyn onder anderen met zeven regeringsleiders en de secretaris-generaal van de Europese Commissie, Martin Selmayr.

Een eerder alternatief plan van Labour werd in het Lagerhuis weggestemd. De grootste oppositiepartij wilde daarin onder meer dat het Verenigd Koninkrijk na de brexit deel blijft uitmaken van een douane-unie met de Europese Unie.

Premier Mark Rutte arriveert op de EU-top in Brussel.
Volledig scherm
Premier Mark Rutte arriveert op de EU-top in Brussel. © AP