Volledig scherm
© ANP

Schippers: Formatie duurt nog wel even

Informateur Edith Schippers (VVD) heeft donderdagavond koning Willem-Alexander bijgepraat over de voortgang van haar gesprekken met de politieke leiders om tot een kabinet te komen. 

Het gesprek, waarover geen inhoudelijke mededelingen werden gedaan, had plaats in villa Eikenhorst in Wassenaar, de woning van de koning en diens gezin. 

Eerder op de dag zei Schippers dat er nog altijd ‘grote verschillen’ bestaan tussen de vier partijen die proberen een kabinet te formeren. ,,Dit proces is niet zomaar klaar”, zei informateur Edith Schippers zojuist tijdens haar wekelijkse persconferentie over de voortgang van de formatie.

Migratie

VVD, CDA, D66 en GroenLinks begonnen vorige week vrijdag aan de gesprekken. ,,Er is nog totaal geen zicht op welke uitkomst dan ook. Er zijn nog geen fiches ingevuld of afgetikt”, zei Schippers over de onderhandelingen. ,,In die fase zitten we nog helemaal niet.”

Wel zijn er afgelopen week 'zes tot acht onderwerpen' de revue gepasseerd. Volgens haar is vooral gesproken over de financiële ruimte die er de komende jaren is. Daarnaast kwamen de arbeidsmarkt, migratie, het klimaat en de tegenstellingen in de samenleving aan de orde. 

Quote

Er is nog totaal geen zicht op welke uitkomst dan ook. Er zijn nog geen fiches ingevuld of afgetikt

Informateur Edith Schippers

Deskundigen

Pas sinds gisteren wordt er echt onderhandeld. Eerst gaven de onderhandelaars de vloer aan een aantal experts en adviseurs van de overheid om hun visie geven op de toestand van het land. Schippers zei dat er mogelijk nog meer deskundigen worden uitgenodigd om ‘vanuit de praktijk’ hun licht over onderwerpen te laten schijnen.

Dat de onderhandelaars eind april een weekje pauzeren is volgens Schippers nodig omdat de politici net uit de verkiezingscampagne komen, waarin ze bovendien hun familie weinig hebben gezien. Ze zei niet meer te weten wie met het idee voor de ‘formatievakantie’ op de proppen kwam. Maar een paar dagen rust kan de kans van slagen bevorderen, denkt Schippers. 

Groen Links-leider Jesse Klaver is blij met een rustdag op vrijdag, schreef hij. 'We hebben afgesproken niet op vrijdag te vergaderen. Fijn, want dan ben ik het liefst bij mijn kinderen. Zeker als het zulk lekker weer is.'

Vaart

VVD-secondant Halbe Zijlstra zei vanmiddag optimistisch dat er ‘vaart’ wordt gemaakt en ook volgens Klaver gaat het ‘de goede kant’ op. 'Tegelijkertijd merken we natuurlijk ook dat wij echt een andere visie hebben dan Rutte en Buma.' Over de inhoud van de gesprekken hullen de acht deelnemers zich in stilzwijgen. Door niets naar buiten te brengen – zelfs de agenda is geheim – wordt de kans groter geacht dat deze formatiepoging kans van slagen heeft.