Volledig scherm
Vertrekkend minister van Volksgezondheid Edith Schippers (foto) maakt op de valreep nog een deal over vergoeding Orkambi. © Dijkstra bv

Schippers laat middel tegen taai slijm toe tot basispakket

Dossier OrkambiZorgminister Edith Schippers heeft besloten om het middel Orkambi toe te laten tot het basispakket. Zij heeft met de Amerikaanse fabrikant Vertex afspraken kunnen maken over de prijs van het medicijn tegen taai slijm. Onderdeel van de deal is dat de financiële details vertrouwelijk blijven.

Minister Edith Schippers (VWS): ,,Ik ben ongelooflijk blij voor de patiënten dat het alsnog gelukt is. Hun geduld is immers zwaar op de proef gesteld. De overeenkomst is natuurlijk in de allereerste plaats in het belang van mensen met de ziekte en hun familie. Maar gelet op overeenkomst met de fabrikant is het ook in het belang van de premiebetaler en van de betaalbaarheid van de zorg.”

De minister noemt het ‘jammer’ dat de prijsafspraak vertrouwelijk moet blijven, maar anders zou er geen deal zijn.

In mei 2017 besloten Nederland en België om de toen lopende gezamenlijke onderhandelingen met Vertex te beëindigen. Begin juli startte Schippers vervolgonderhandelingen over de prijs van het middel. Twee weken geleden liepen die onderhandelingen nog vast toen Vertex een bod van Schippers niet accepteerde.

Orkambi is een middel dat bij een deel van de patiënten met cystische fibrose (CF) kan worden ingezet. In Nederland betreft het ongeveer 750 patiënten.

De deal van minister Schippers met de fabrikant komt aan de vooravond van haar vertrek. Ondanks dat financiële details ontbreken, ligt het niet voor de hand dat de bewindsvrouw op Volksgezondheid water bij de wijn heeft gedaan over de prijs. De afgelopen tijd hield zij telkens voet bij stuk over het 'reële bod' dat er lag richting Vertex. 

Opname in het pakket gebeurt per 1 november 2017.

  1. Planbureau slaat terug na blunder energierekening: verkeerde cijfers geen probleem

    Planbureau slaat terug na blunder energiere­ke­ning: verkeerde cijfers geen probleem

    Dat er bij de doorrekening van de klimaatplannen is uitgegaan van achterhaalde cijfers, is geen probleem. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een verklaring op de website. Volgens de rekenmeesters maken de foute gegevens op de lange termijn tot 2030 nauwelijks verschil. Er wordt dan ook vastgehouden aan de oude energiecijfers voor de ramingen, zodat er geen 'verwarring en onrust’ ontstaat.