Volledig scherm
Rijksmuseum © ANP

Scholierenbezoek Rijksmuseum en Kamer belangrijk, maar niet verplicht

Alle scholieren zouden tijdens hun leerplichtige jaren minimaal een keer op schoolreisje moeten naar het Rijksmuseum in Amsterdam en de Tweede Kamer in Den Haag. De formerende partijen willen dat er op die manier meer aandacht komt voor de Nederlandse geschiedenis en de grondwet.

Quote

We willen het niet verplich­ten, want dan zou er ook een sanctie op staan. Dat willen we niet

Het bezoek aan het museum en het parlement wordt in het regeerakkoord niet verplicht gesteld, zeggen ingewijden. Om dat te verankeren, moet eerst nieuw beleid worden gemaakt. ,,We willen het ook niet verplichten, want dan zou er ook een sanctie op staan. Dat willen we niet. We willen het stimuleren”, zegt een bron dichtbij de onderhandelaars.

Het plan van beoogd kabinet-Rutte III komt voort uit de verkiezingscampagne, waar de Nederlandse identiteit een thema was. D66 heeft het zelfs expliciet in het partijprogramma staan: 'Geen kind verlaat wat ons betreft de middelbare school zonder het Rijksmuseum te hebben bezocht.' Al eerder werd bekend dat scholieren het Wilhelmus moeten gaan leren. 

Kosten

De PO Raad, de koepelorganisatie van basisscholen, vraagt zich af of de bezoekjes aan het Rijks en de Tweede Kamer vastgelegd worden in het curriculum. ,,Dan zou het wél verplicht worden”, stelt een woordvoerder. Maar de vraag is dan ook: wie de excursies moet betalen. ,,Als een school uit Zuid-Limburg moet zorgen dat alle leerlingen naar Amsterdam gaan en ze moeten dat zelf betalen, dan speelt het nieuwe kabinet Sinterklaas met geld van de scholen.”

Rijksmuseumdirecteur Taco Dibbits zegt in reactie de scholieren met 'open armen' te zullen ontvangen. ,,Dit zou echt fantastisch zijn. Het is een droom, die ik in 2008 heb uitgesproken, die werkelijkheid wordt. Ieder kind heeft recht op kunst. In Nederland dreigt dit in het onderwijs tussen de wal en het schip te vallen, terwijl het een belangrijk onderdeel is van de beschaving.''

Capaciteitsprobleem

Naast de kosten lijkt op korte termijn ook de capaciteit van de Kamer roet in het eten te gaan gooien. ProDemos, de organisatie die de rondleidingen op het Binnenhof verzorgt, verwacht dit jaar in totaal zo'n 92.000 scholieren te hebben rondgeleid. Een snelle rekensom op basis van de nieuwe plannen leert dat dat aantal zal moeten stijgen naar zeker 180.000 leerlingen per jaar. ,,Je kan dat niet binnen een jaar even opschalen", aldus een woordvoerder. ,,De grootste beperking zit nu bij de Kamer zelf, dus de capaciteit zal vooral daar groter moeten worden gemaakt." 

  1. Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast koningspaar

    Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast konings­paar

    Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zou naar India reizen om een grote handelsmissie te begeleiden, maar ze wijkt vrijwel geen moment van koninllijke zijde. Bij het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan India brengen zouden ze het gezelschap hebben van minister Blok (Buitenlandse Zaken), maar hij sluit pas morgenavond aan. Blok bleef langer in Europa voor overleg over de crisis in het noorden van Syrië.