Schouten: In 2030 moet stikstofprobleem voor de helft zijn opgelost
Minister Schouten van Landbouw wil dat in 2030 nog maar maximaal de helft van alle natuur in Nederland met een stikstofprobleem kampt. Daarvoor tast het kabinet diep in de buidel: de komende tien jaar gaat 5 miljard euro naar onder meer natuurherstel en uitkoopregelingen voor boeren.
Dat heeft het kabinet vanmiddag besloten. Eerder deze week lekte al uit dat er miljarden in de stikstofaanpak worden geïnvesteerd. ,,Het kabinet snapt dat velen op dit moment heel andere vragen en zorgen hebben dan over stikstof”, zegt minister Carola Schouten. ,,De coronacrisis raakt vele sectoren, ook de sectoren die kampen met de stikstofproblematiek, zoals de bouw, industrie, transport en landbouw.” Maar, zegt de minister, ‘het kabinet probeert ook vooruit te kijken naar de periode na de coronacrisis’.
Om te voorkomen dat de woningbouw in Nederland op slot komt te zitten, wordt tot 2030 jaarlijks zo’n 500 miljoen euro uitgetrokken om stikstofruimte vrij te maken. Het grootste deel gaat naar natuurherstel: het afgraven van verzuurde grond, het verlagen van de grondwaterstanden en het aanplanten van nieuw bos.
Melkveehouders
Ook gaat een fors bedrag, de komende tien jaar zo’n 2 miljard euro, naar zogenoemde bronmaatregelen. Daarmee worden onder meer melkveehouders uitgekocht en krijgen boeren subsidie voor duurzamere stallen. Ook worden machines in de bouw elektrisch, binnenvaartschepen schoner en gaan vliegtuigen vaker elektrisch taxiën.
Door een uitspraak van de Raad van State kwamen vorig jaar duizenden bouwprojecten in Nederland stil te liggen. De hoogste rechter zette een streep door het vergunningensysteem in Nederland, omdat te weinig rekening werd gehouden met stikstofvervuiling. De landbouw levert met 41 procent de grootste bijdrage aan de stikstofneerslag in de natuur.
Vooral boeren kwamen in het verweer tegen de aangekondigde stikstofmaatregelen. Een oproep van regeringspartij D66 om de veestapel te halveren, zette veel kwaad bloed. Hoewel de maatregelen minder ingrijpend zijn dan groene partijen willen, zijn boerenorganisaties nog altijd boos over de huidige stikstofplannen van het kabinet.
Toekomstperspectief
Natuurorganisaties hebben gemengde gevoelens bij de stikstofmaatregelen. Ze laten weten blij te zijn met de miljarden voor natuurherstel, maar ze vinden dat er nog altijd te weinig wordt gedaan aan het verlagen van de stikstofuitstoot. Boerenorganisatie LTO vreest dat boeren door de stikstofaanpak te weinig toekomstperspectief hebben. ,,Het kabinet komt toekomstgerichte ondernemers nu enigszins tegemoet, maar geeft vooral veel geld uit aan natuur en de vrijwillige uitkoop van maximaal enkele honderden stoppers’’, klaagt LTO-voorzitter Marc Calon.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Prinsjesdag ‘verhuist’ naar Koninklijke Schouwburg: meer plek voor gasten en feestelijke sfeer
Prinsjesdag vindt dit jaar plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Vanwege de verbouwing van het Binnenhof moet worden uitgeweken: de schouwburg moet plaats bieden aan evenveel ‘ceremonieel’ én ruim 800 gasten. -
PREMIUMmet video
Kritische kinderen in bijzonder vragenuur: 'Het staat op camera, dus nu moet je wel’
Een keer geen kale koppen en grijze haren in de Tweede Kamer, want vandaag mochten kinderen de ministers ondervragen in de bekende blauwe stoelen van de Kamerleden. Met ingewikkelde vragen en kritische interrupties maakten de ondervragertjes het niet makkelijk voor het kabinet . -
PREMIUMmet video's73
Landelijk lachgasverbod vertraagd, artsen luiden noodklok: ‘We zien twintigers met hartinfarcten’
Het door het vorige kabinet aangekondigde verbod op lachgas is opnieuw vertraagd en kan nu op zijn vroegst 1 januari 2023 ingaan. Artsen en verslavingsexperts manen het kabinet en Tweede Kamer om haast te maken. Het kabinet roept gemeenten alvast op een lokaal verbod in te stellen. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
CU-leden willen dat Kamerfractie eerder motie van wantrouwen tegen ministers steunt
De Kamerleden van de ChristenUnie moeten strenger controleren of kabinetsleden integer handelen. In het uiterste geval moet de fractie niet schuwen moties van wantrouwen of afkeuring te steunen tegen bewindspersonen die bijdragen aan een ‘onbetrouwbare bestuurscultuur’. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUM
Nederland lijkt niet klaar voor nieuwe coronagolf: ‘Bereid je voor op het ergste’
Het kabinet houdt sterk rekening met een nieuwe opleving van het coronavirus in het najaar. Maar Nederland lijkt er niet klaar voor, vrezen experts en Kamerleden. ‘Lockdown is niet ver weg’.