Volledig scherm
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie) © ANP

Schouten komt boeren tegemoet vanwege droogte

Boeren mogen extra veevoergewassen zaaien voor de winter en langer mest uitrijden over grasland. Daarmee komt minister Schouten van Landbouw tegemoet aan de roep van agrariërs om steun vanwege de extreme droogte.

De Europese Commissie heeft donderdag groen licht gegeven voor maatregelen om Nederlandse boeren en tuinders te helpen. ,,De afgelopen dagen zijn we heel hard aan het werk geweest om duidelijkheid te bieden, want voor de boeren telt nu elke dag”, zegt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Tot nu toe was het verboden om na 1 september mest uit te rijden over grasland, omdat dit schadelijk kan zijn voor het milieu. ,,Afhankelijk van de grondsoort mogen boeren tot eind september mest uitrijden”, heeft Schouten besloten. ,,Dat biedt soelaas.”

Maïsoogst mislukt

Daarnaast mogen agrariërs extra veevoergewassen zaaien en oogsten, om te zorgen dat het vee genoeg te eten heeft in de winter. Door de droogte is de maïsoogst in grote delen van het land mislukt. Hoewel het inmiddels heeft geregend, kennen veel gebieden momenteel nog een neerslagtekort van zo’n driehonderd millimeter.

De besluiten van Schouten volgen na een smeekbede van boerenorganisatie LTO. Volgens LTO heeft de minister te traag gehandeld. ,,Eindelijk”, verzucht LTO-voorman Marc Calon. ,,Deze besluiten hadden echt veel eerder genomen moeten worden.”

Minister Schouten deed in Brussel een beroep op overmacht. Daardoor hoeft ze niet te wachten op formele goedkeuring van de Europese Commissie. Die toestemming volgt waarschijnlijk pas half september. ,,Dat duurt ons te lang. We hebben meer flexibiliteit door een beroep te doen op overmacht.”

Duitsland trekt portemonnee 

In Duitsland heeft de regering deze week 340 miljoen euro uitgetrokken voor noodhulp aan boeren vanwege de droogte. Nederland volgt dit voorbeeld niet, zo geeft Schouten aan. ,,Wij geven al steun aan de boeren doordat wij als overheid 65 procent van de premie betalen voor de weersverzekering”, zegt ze.

Op dit moment heeft ongeveer 10 procent van de boeren en tuinders die weersverzekering afgesloten. ,,Het klopt dat deze verzekering nog niet heel breed wordt afgenomen”, aldus Schouten. ,,Ik ga onderzoeken wat er moet gebeuren om de weersverzekering aantrekkelijker te maken. Daarover ga ik de boeren en de Tweede Kamer informeren.”

  1. Kamerfractie VVD staat niet te springen om rijksgeld in nieuwe stadsbrug Rotterdam te steken

    Kamerfrac­tie VVD staat niet te springen om rijksgeld in nieuwe stadsbrug Rotterdam te steken

    De VVD-fractie in de Tweede Kamer vindt dat er niet zomaar 200 miljoen euro rijksgeld kan worden gestoken in een nieuwe stadsbrug in Rotterdam. Dat zegt VVD-Kamerlid Remco Dijkstra, woordvoerder mobiliteit, in een reactie op het akkoord dat de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam vorige week hebben bereikt over de komst van een oeververbinding tussen Rotterdam-Kralingen en –Feijenoord.