Volledig scherm
Melanie Schultz © anp

Schultz heeft nog niet nagedacht over topbaan Schiphol

Vertrekkend verkeersminister Melanie Schultz is vooralsnog niet benaderd om de nieuwe topvrouw van Schiphol te worden. ,,Ik heb er derhalve niet over nagedacht en zie daar op basis van speculaties ook geen aanleiding toe”, zegt Schultz in antwoord op Kamervragen.

Quote

Er geldt een afkoelings­pe­ri­o­de van twee jaar voor het lobbyen op het eigen beleidster­rein

Eind vorige week schreef deze krant dat onder meer Schultz in beeld zou zijn voor de functie, nadat Jos Nijhuis bekendmaakte dat hij begin volgend jaar opstapt als topbestuurder bij het luchthavenbedrijf.

GroenLinks stelde daarover vragen aan de minister en haar collega, afzwaaiend minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. De partij wilde bijvoorbeeld weten of er een ‘afkoelingsperiode’ bestaat voor oud-bewindspersonen en of Schultz zich afgelopen jaren met het dossier Schiphol heeft bemoeid.

Afkoelingsperiode

,,Het kabinetsbeleid is dat er een afkoelingsperiode van twee jaar geldt voor het lobbyen op het eigen beleidsterrein”, luidt het antwoord. ,,Het is aan bewindspersonen zelf om te bepalen, op basis van hun eigen integriteit, of en op welke termijn het verstandig is om werkzaam te zijn op hetzelfde beleidsterrein.”

Schultz laat verder weten het luchtvaartdossier de afgelopen tien jaar niet in haar portefeuille te hebben gehad, wel het beleid rond ruimtelijk ordening op rijksniveau.

GroenLinks meldt tevreden te zijn met de antwoorden van Schultz. ,,Met name omdat ook zij refereert aan een afkoelingsperiode. Haar antwoorden maken het zo goed als onmogelijk hierna alsnog de overstap te maken, dat zou immers haar integriteit op het spel zetten.”