Volledig scherm
Minister Schultz van Haegen © anp

Schultz: Kwaliteit drinkwater niet onder druk door vondst GenX

De drinkwaterkwaliteit voldoet ruim aan de veiligheidseisen en staat niet onder druk. Dat benadrukt demissionair minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen in reactie op Kamervragen over de vondst van GenX in drinkwater op zeker zes plekken in Zuid-Holland.

Volledig scherm
Chemiebedrijf Chemours © Stephan Tellier

SP-Kamerlid Cem Lacin had Kamervragen gesteld over de vondst van de omstreden stof in het drinkwater, dat door onderzoek van het AD aan het licht kwam. ,,Het is bizar dat er op die plaatsen in ons drinkwater chemische stoffen zitten'', zei hij eerder al. De stof wordt gebruikt en geloosd door het chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. 

Schultz van Haegen begrijpt dat er zorgen zijn maar benadrukt in de brief dat het om lage waarden gaat. Ons drinkwater is dus nog gewoon veilig, bevestigt ze de conclusie van 
toxicologen en drinkwaterbedrijven. 'De drinkwaterkwaliteit voldoet dan ook ruim aan de veiligheidseisen en staat niet onder druk', schrijft ze

Verbetering

Dat betekent niet dat er geen werk te doen is, stelt de bewindsvrouw. 'Ik ben continu met de drinkwaterbedrijven in overleg over ons gezamenlijk streven naar de best mogelijke drinkwaterkwaliteit en onze lange termijn ambitie naar zo laag mogelijke risico’s.' Daarbij wordt volgens haar onder meer gekeken naar verbetering van de monitoring en de zuiveringssystemen. 

Een Kamermeerderheid heeft zich uitgesproken voor een grootschalig onderzoek om precies in kaart te brengen of en hoeveel GenX er in het drinkwater zit. Ook doet het RIVM al verder onderzoek naar de risico’s van bepaalde hoeveelheden GenX in drinkwater. Dat onderzoek zou binnen enkele weken afgerond moeten zijn, schrijft Schultz van Haegen, die belooft de resultaten direct te delen met de Kamer.