SCP: Coronacrisis zaait verdeeldheid, overheid moet voorkomen dat vlam in pan slaat
InterviewDe coronacrisis kan grote verdeeldheid zaaien tussen verschillende bevolkingsgroepen, waarschuwt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De overheid moet voorkomen dat de vlam in de pan slaat.
Terwijl in de eerste crisismaanden saamhorigheid heerste, is het vertrouwen in de medemens tijdens de tweede golf beduidend afgenomen, constateren onderzoekers in het rapport Een jaar met corona dat het SCP vandaag publiceert. Zo namen niet alleen de spanningen tussen jong en oud toe, maar ook tussen mensen met een kwetsbare en een goede gezondheid.
Een groot deel van de Nederlanders legt de schuld voor het hoge aantal virusinfecties onder jongeren vooral bij de jeugd zelf, dankzij hun ‘coronafeestjes’. Eerder in de crisis waren juist mensen van Aziatische afkomst de gebeten hond, omdat het zou gaan om een ‘Chinees’ virus.
SCP-directeur Kim Putters zegt daarover: ,,Heel vaak gaat een crisis gepaard met stigmatisering, ook nu. Daarom zeggen we tegen de overheid: let hier op, want zondebokken aanwijzen in een crisis kan ertoe leiden dat de spanningen tussen bevolkingsgroepen oplopen. Die wrijving is er al, maar escaleert gelukkig nog niet.”
Volgens het SCP daalt het vertrouwen in andere mensen en lopen de spanningen op (tussen jong en oud, gezond en kwetsbaar, anders...). Merk jij dat ook aan de mensen om je heen?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat niet als censuur, maar omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Je naam invullen, kan door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Beduidend ontevredener
Bij een aantal groepen heeft de langdurige crisis er echt ingehakt, constateert het Sociaal en Cultureel Planbureau ook. Bijvoorbeeld jongvolwassenen zijn beduidend ontevredener over hun leven dan voor de coronacrisis en worstelen met problemen op het gebied van werk en inkomen. Ouderen zien op hun beurt hun kleinkinderen ineens veel minder vaak en hebben minder sociale contacten.
De angst voor het virus berokkent ons emotionele schade, aldus Putters. ,,Mensen hebben het afgelopen jaar steeds vaker ervaren dat iemand in hun omgeving het virus kreeg - sommigen moesten hiervoor zelfs naar een digitale begrafenis. Ik denk dat we niet moeten onderschatten hoe groot het effect daarvan op ons welzijn op langere termijn kan zijn.”
Met één jaar coronacrisis achter de rug constateert SCP-directeur Kim Putters dat onze samenleving veerkrachtig is. Tegelijk wordt de sociale nood bij bepaalde groepen steeds groter. ,,De wrijving is er al, maar escaleert gelukkig nog niet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vijlbrief dient claim in tegen NAM voor 'openstaande' 190 miljoen euro in Groningen-dossier
Het kabinet zet juridische stappen tegen de NAM (de Nederlandse Aardolie Maatschappij van Shell en ExxonMobil) voor de 190 miljoen euro die het bedrijf volgens de Staat moet betalen. Het gaat om geld voor versterking en herstel van bevingsschade in Groningen als gevolg van de gaswinning. De staat brengt een deel hiervan in rekening bij de NAM. -
Kim Putters opnieuw invloedrijkste Nederlander: 74 vrouwen op lijst
Kim Putters is weer de invloedrijkste Nederlander. De 47-jarige directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) voert voor het tweede jaar op rij de Volkskrant Top 200 aan. De lijst staat dit jaar vooral in het teken van de coronacrisis, met OMT-voorzitter Jaap van Dissel nieuw op nummer 2. Van Dissel is de hoogste binnenkomer. -
PREMIUMSCP-BAAS
Kim Putters: ‘Deze crisis is zo diep dat die op iedereen impact zal hebben’
De coronacrisis beïnvloedt tot nu toe slechts beperkt ons levensgeluk, ziet Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hij waarschuwt wel: ,,De rek raakt eruit en de klap kan nog komen.” -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
KLM lost laatste deel lening Nederlandse staat af
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft de lening die het eerder kreeg van de Nederlandse staat om door de coronacrisis te komen volledig afgelost. De maatschappij maakte bekend het laatste deel van 277 miljoen euro naar Den Haag te hebben overgemaakt.
-
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
parlementaire enquête
Jorritsma herinnert zich niet alles, maar weet wel: ‘Zelf aantonen mijnbouwschade was in belang burger’
Dat gedupeerden van gas- of oliewinning jarenlang zelf moesten bewijzen dat ze schade aan hun huis hadden was in het belang van die burgers zelf. Dat verklaarde oud-minister Annemarie Jorritsma vanmiddag tijdens het verhoor door de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen.
11 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerA Lock
Duijvestijn
Th vd Wiel
Henry Koster
M.A. Elders-Poldervaart