Screening agent strenger om corruptie tegen te gaan
Politieagenten worden binnenkort strenger en vaker gecontroleerd op hun betrouwbaarheid. Het kabinet wil op die manier corruptie voorkomen, een meerderheid in de Tweede Kamer schaart zich hierachter.
Reden is een reeks aan corruptieschandalen bij de politie, waaronder die rond politiemol Mark M. in 2015 die drie jaar lang politiegegevens verkocht aan criminelen.
Daarnaast is een lek in het beveiligingsteam van PVV-leider Geert Wilders direct aanleiding. Beveiliger Faris K. bleek informatie over Wilders’ beveiliging te hebben gedeeld en was bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) aangenomen terwijl hij al eens was veroordeeld voor het lekken van politie-informatie.
Agenten worden straks vaker en nauwgezetter tegen het licht gehouden, schrijft het kabinet in het wetsvoorstel.
Zwaarder
Straks komt er bijvoorbeeld een waarschuwing bij een chef als een agent al is veroordeeld. Dat was nu nog geen automatisme. Daarnaast moet er ‘incidenteel’ weer een zogenoemd betrouwbaarheidsonderzoek kunnen worden gedaan, als ‘feiten of omstandigheden dit rechtvaardigen’. En anders na ‘het verstrijken van een bepaalde termijn’. Bovendien wordt bij een gevoeliger of hogere functie een ‘zwaarder screeningsregime’ toegepast.
,,Het gaat er om dat er nog intensiever controle mogelijk wordt, op meer momenten en met meer instrumenten’’, zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie).
Het gaat er om dat er nog intensiever controle mogelijk wordt, op meer momenten en met meer instrumenten
Ook moeten agenten zelf melding doen als er ‘relevante wijzigingen’ zijn in hun ‘financiële positie’, als ze lid worden van een motorclub of bijvoorbeeld met een verslaving kampen. Ook moeten zij alarm slaan als er mensen in hun directe omgeving ‘risicovolle personen’ blijken te zijn. Agenten die niet door een screening kwamen, konden eerder niet worden ontslagen. Straks kan dat wel.
Kosten
Ook externe beveiligers of experts die werken voor de politie en in aanraking komen met vertrouwelijke of gevoelige informatie, zullen (vaker) een betrouwbaarheidsonderzoek moeten ondergaan.
De invoering van de nieuwe regels gaat ongeveer 460.000 euro kosten, schat het kabinet in. Daarna zijn er jaarlijkse kosten.
In de Tweede Kamer is ruime steun voor het plan. ,,Vertrouwen is goed, maar controle is beter’’, zei PVV-Tweede Kamerlid Lilian Helder. ,,Niet alle denkbare integriteitsschendingen zullen te voorkomen zijn, maar we denken dat dit voorstel wel veel problemen kan voorkomen’’, denkt VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
Heibel bij JA21? Nee, klinkt het in koor: ‘Dit is geen coup ofzo’
Onrust bij JA21? Een brief van leden over verandering van de interne partijregels is door een deel van de partijtop ondertekend, maar niet door partijleiders Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. -
PREMIUM2
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUM
Hoe de BBB ook Vlaanderen op z'n kop zet
In België heeft een kopie van BBB op Facebook al 14.000 leden, inclusief de minister van Landbouw. Ook de christendemocraten trekken lessen uit het verkiezingssucces van Caroline van der Plas. -
Opinie
Is arbeidsmigratie een noodzaak of heel slecht?
Bij de discussie over arbeidsmigratie wordt nooit gekeken naar de landen waar de migranten vandaan komen. In veel landen is een tekort aan arbeidskrachten, stellen Joost Eerdmans en Stefan Berlijn.
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
-
-
Parkeerterreinen krijgen metamorfose, als het aan de Kamer ligt: zo veel mogelijk zonnepanelen
Parkeerterreinen in ons land moeten zo veel mogelijk worden overdekt met zonnepanelen. De Tweede Kamer wil dat het kabinet dat de komende jaren gaat verplichten. -
Update met video176
‘Crisis? Nee hoor’, kabinet heeft wel een idee waar onvrede van de kiezer vandaan komt
Het mocht vooral geen crisisoverleg heten, maar de top van het kabinet was dinsdagavond bijeen om een ‘antwoord’ te vinden op de verkiezingswinst van BBB. Die heeft brede onvrede bij de kiezer zichtbaar gemaakt, denken de ministers.