Segers en Pechtold sluiten liever geen compromis

UpdateDe partijleiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn vanochtend na drie weken vakantie weer aan de onderhandelingstafel gegaan. Vooral op medisch-ethisch gebied zit de formatie nog muurvast. 

Geen van de partijleiders durft voor binnenkomst in het Haagse Johan de Witthuis te zeggen of er voor Prinsjesdag een nieuw kabinet zal zijn. ,,Over medisch-ethische kwesties zijn er hele grote verschillen. Over geld kun je compromissen sluiten, maar over principes niet. Daar draait het onder meer om'', zegt Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.

Pechtold wil uitruilen

D66-leider Alexander Pechtold sluit zich daarbij aan. Zijn partij verschilt behoorlijk met de ChristenUnie over thema's als voltooid leven, meerouderschap voor homoparen en het kweken van embryo's. Pechtold wil daar geen 'vage' compromissen over sluiten, zei hij vanmiddag na een één-op-ééngesprek met Segers. 

Pechtold ziet er meer in uitruilen: dat zijn partij op het ene onderwerp zijn zin krijgt en de ChristenUnie op een ander onderwerp. ,,Als je probeert bij moeilijke kwesties in het midden te komen, dan moet je je afvragen of je er allebei überhaupt wat mee hebt.''

Pechtold waarschuwt tegelijkertijd dat de onderhandelaars zich niet moeten blindstaren op principes. ,,Als je als minderheid alleen maar in je eigen gelijk blijft hangen, dan wordt Nederland er niet beter van.''

Verder onderhandelen of niet

Vanmiddag zijn kopstukken uit de gassector aangeschoven bij de onderhandelaars: de inspecteur-generaal van Staatstoezicht op de Mijnen, een topmanager van Gasunie en een topambtenaar van het ministerie van Economische Zaken.

Het belooft een spannende week te worden. Het moment nadert dat de partijen moeten kiezen of verder onderhandelen zin heeft of niet. ,,Je kunt op een onderwerp niet blijven zeggen: punt één staat mij aan, maar punt drie niet. We komen deze of volgende week op het punt dat je moet zeggen: we gaan ervoor en zoeken een compromis'', aldus een bron tegen deze krant. 

Volledig scherm
© ANP