Seks met lijk moet strafbaar worden, zeggen onderzoekers
Seks met een overleden persoon zou strafbaar moeten worden, stellen onderzoekers. Nu is dat nog niet zo.
Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), dat onderzoek doet voor het ministerie van Justitie, pleit er nu alsnog voor. Directe aanleiding was een zaak die vorig jaar aan het licht kwam: een 18-jarige man had zich vergrepen aan een overleden 76-jarige vrouw. Via een dna-match werd hij gevonden, maar hij ging vrijuit omdat necrofilie hier niet strafbaar is. Hoe vaak het voorkomt, is onbekend.
Er is overigens meer dat nu niet onder de wet valt, als het gaat om de lichamen van overleden personen. Zo is er niets geregeld in de wet om het lijk van iemand te verkopen. Zo is er volgens de onderzoekers een ‘lichaamsmakelaar’ actief in Nederland, die gedoneerde lichamen ter beschikking stelt aan bedrijven voor wetenschappelijk onderzoek of het onderwijs. Ook is over het tentoonstellen van overleden personen, denk aan de tentoonstelling Body Worlds, niets wettelijk vastgelegd. Het maken van afbeeldingen van lijken, het bevuilen van een lijk (‘spugen of urineren’, noemen onderzoekers) en het onbevoegd ‘aanpassen van het lijk’, denk aan het veranderen van het haar, komt evenmin in wetten voor.
Als ‘voorwerp’ behandeld
Volgens onderzoekers is het een debat waard waar grenzen zouden moeten komen te liggen, maar over necrofilie is het WODC helder: dat zou verboden kunnen worden gemaakt. In Duitsland, Frankrijk, Zweden en de VS is dat bijvoorbeeld het geval.
Nu nog wordt een lijk voor onze wet als een ‘voorwerp’ behandeld. Maar de onderzoekers stellen dat een lijk, hoewel iemand niet meer leeft, voor de wet ergens tussen een persoon en een voorwerp zou moeten gaan gelden.
De onderzoekers pleiten ervoor dat over ‘zedenmisdrijven’ een ‘nieuwe bepaling opgenomen’ wordt waarin het ‘verrichten van seksuele handelingen met een lijk strafbaar wordt gesteld’. ,,Necroseksuele gedragingen met overleden lichamen maken ernstig inbreuk op het nawerkende recht op lichamelijke integriteit, terwijl nabestaanden in de nagedachtenis van de overledene worden aangetast.”
Een passende straf zou een maximale gevangenisstraf van vier jaar kunnen worden, of een geldboete van de vierde categorie.
Straffen voor het verbergen
Het WODC pleit er ook voor dat de straffen voor het verbergen van een lijk worden verhoogd. Zo speelde er in 2019 een zaak waarbij een dader een lichaam in stukken had gezaagd, verbrandde, ‘de restanten in beton’ goot en daarna in een kanaal dumpte. De rechtbank kon toen maar twee jaar cel opleggen, wat zij te kort vond, maar dat was het maximum. De rechter vond het te min vanwege ‘de gruwelijke wijze waarop de verdachte te werk was gegaan’.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Britse elektricien bekent twee moorden en seksueel misbruik van tientallen lijken
Een 67-jarige Britse elektricien heeft donderdag de moord op twee jonge vrouwen en tientallen aanrandingen van lijken in mortuaria toegegeven. Volgens lokale media gaat het om een ongekende zaak in de geschiedenis van de Britse rechtspraak. -
21
Voor elke demonstrant gelden dezelfde regels
Opruiing is verboden in ons land. Zomaar een weg blokkeren eveneens. Dat Kamerleden roepen dat de aanhouding van zeven klimaatactivisten in strijd is met het demonstratierecht, getuigt van weinig kennis van de regels, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
‘Deal VS en Nederland over exportverbod; nieuwe chipmachines van ASML mogen niet naar China’
De Verenigde Staten hebben een akkoord bereikt met Nederland en Japan over beperkingen van de export van chiptechnologie naar China. De landen hebben in Washington afgesproken dat bepaalde machines, van onder meer ASML, niet meer aan China mogen worden verkocht. Dat meldt persbureau Bloomberg. -
Onderwijsminister sluit smartphoneverbod in de klas niet langer uit
Onderwijsminister Dennis Wiersma sluit het niet meer helemaal uit dat er een verbod komt om smartphones te gebruiken in de klas. In november was Wiersma samen met een meerderheid van de Kamer tegen het voorstel van het CDA en de PVV. Dat was aan de leraren zelf, vond hij. Maar de minister hoort signalen dat het leraren amper lukt de smartphone eigenstandig uit de klas te weren. Hij wil daarom in gesprek met onder meer scholen en staat open voor een verbod als daar grote behoefte aan is. -
Koken & Eten
Op kruidenpotjes zitten ook bacteriën: maak ze schoon als je voedselvergiftiging wilt voorkomen
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
PREMIUM20
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Kamer en minister Dijkgraaf: ‘Lat moet omhoog op de pabo’
Partijen van links tot rechts in de Tweede Kamer maken zich zorgen over de kwaliteit van het lesprogramma op de pabo, de hogeschoolopleiding tot juf of meester, en de taalarmoede onder pabostudenten. Onderwijsminister Dijkgraaf vindt dat het niveau van de basisvaardigheden boven elke twijfel verheven moet zijn, zowel op de lerarenopleidingen als op scholen.