Volledig scherm
Kamerlid Martin van Rooijen droeg een lichtbril om fit te blijven tijdens zijn urenlange betoog. © ANP

Senaat nu laatste strohalm voor omstreden wet-Hillen

PVV en 50Plus zijn er niet in geslaagd de afschaffing van de wet-Hillen in de Tweede Kamer te traineren. De stemming van vandaag over de 'aflosboete' lijkt een gelopen race, hoewel de Eerste Kamer er ook mee moet instemmen. En die houdt van ordentelijke wetgeving.

De hoestpastilles, druivensuikers en andere pepmiddelen in zijn meegebrachte boodschappentas mochten niet baten. 50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen praatte zich woensdagnacht tevergeefs 4,5 uur de blaren op de tong om de 'aflosboete' een jaar uitgesteld te krijgen. De beloofde 15 uur haalde de 75-jarige echter niet. Vooralsnog gaat het schrappen van het belastingvoordeel voor mensen met een (bijna) hypotheekvrij huis vanaf 1 januari 2019 gewoon door.

Want ook PVV-Kamerlid Edgar Mulder slaagde er niet in zijn aangevraagde 20 uur spreektijd vol te maken: hij werd op voorspraak van de VVD afgekapt, vanwege een inhoudelijk tekortschietende bijdrage. Het met veel tamtam aangekondigde marathondebat van minstens 35 uur werd zo een doordeweeks duurloopje, met de regeringspartijen als triomfator.

Tien minuten

Gisteravond werd er ook over gedebatteerd, maar de regeringspartijen hadden de spreektijden beperkt tot maximaal tien minuten, zodat niets een stemming vandaag in de weg zou staan. Daardoor kan de omstreden wet precies op tijd worden aangenomen om ook de Eerste Kamer er nog voor de kerst over te laten stemmen. Die haast is volgens staatssecretaris Menno Snel van Financiën geboden om de Belastingdienst voldoende tijd te geven de systemen aan te passen. In 30 jaar tijd kan de wet-Hillen dan helemaal worden afgeschaft.

De eerste horde mag dan zijn genomen, zeker van zijn zaak kan Snel niet zijn. Dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hem in de Tweede Kamer zouden helpen, was geen wonder: die fracties hebben immers getekend voor het regeerakkoord. De collega's in de Eerste Kamer hebben dat echter niet. Zij worden ook geacht anders naar wetgeving te kijken. Kwaliteit, zorgvuldigheid en consistentie van wetgeving staan daarbij voorop.

En daar valt nog wel wat op af te dingen. Zeker wat zorgvuldigheid betreft, verdient de wetsbehandeling tot dusver geen schoonheidsprijs, meent de voltallige oppositie. In drie weken tijd werd de afschaffing van de wet-Hillen door de Tweede Kamer gejaagd. Dat is ongekend snel. Van Rooijen haalde nachten door om schriftelijke vragen op tijd aan te kunnen leveren. Zelfs de SGP had geen goed woord over voor de bloedspoed van Snel. Dat geeft te denken.

Onbetrouwbaar

Quote

De overheid toont zich onbetrouw­baar door elke keer de regels te veranderen

Prangender zijn echter de inhoudelijke bezwaren die SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf aanvoerde. ,,De overheid toont zich onbetrouwbaar door elke keer de regels te veranderen", meent hij, verwijzend naar de voortdurende aanpassing van de fiscale spelregels omtrent de eigen woning. De wet-Hillen is amper twaalf jaar oud. Sindsdien paste de overheid de bijleenregels aan, moesten nieuwe kopers verplicht aflossen en werd de hypotheekrenteaftrek versoberd. Die laatste maatregel wil dit kabinet flink versnellen. Huiseigenaren weten niet meer waar ze aan toe zijn, waarschuwde hoogleraar fiscale economie Leo Stevens in een hoorzitting.

Voor dit type argumenten zijn senatoren doorgaans gevoelig. Bovendien: uitstel kost eenmalig grofweg 30 miljoen euro. Dat is kleingeld op een rijksbegroting van bijna 275 miljard euro.

Van Rooijen is ervan overtuigd dat Snel straks met een beter verhaal moet komen: ,,Let maar op, dit is pas begonnen", dreigt hij. De oud-KVP'er kan het weten. Hij was staatssecretaris van Financiën in het kabinet-Den Uyl en heeft goede contacten in de Senaat, waar hij voor zijn overstap naar de Tweede Kamer deel van uitmaakte. Lachend: ,,Ach, ik hoor weleens wat."