Volledig scherm
Een leswagen bij het CBR © ANP

SGP: Gezondheidsverklaring te laat? Rijbewijs standaard verlengd

Senioren die door getreuzel bij het CBR te laat een gezondheidsverklaring ontvangen, moeten standaard een tijdelijke verlenging van het rijbewijs krijgen. Dat vindt de SGP in de Tweede Kamer.  

Voor mensen van wie het rijbewijs verloopt op of na hun vijfenzeventigste verjaardag, is voor verlenging nodig dat ze laten beoordelen of ze nog gezond genoeg zijn om te blijven rijden. Dat kan via een Gezondheidsverklaring.

Enkele weken geleden meldde de ANBO, een belangenorganisatie voor ouderen, dat  senioren die bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) aankloppen voor een verlenging, te maken krijgen met een administratieve warboel

Beterschap

Sinds begin deze maand behandelt het CBR alle aanvragen van 75-plussers in het nieuwe snelle digitale systeem, in navolging van de beroepschauffeurs voor wie de organisatie sinds januari die hele route gedigitaliseerd heeft.

Voor de christelijke partij is dat niet genoeg. Kamerlid Chris Stoffer stelt vandaag voor tijdens een Kamerdebat dat er geen gat mag vallen tussen het oude en het nieuwe rijbewijs.

Als de automobilist gewoon tijdig zijn aanvraag heeft ingediend. moet die standaard een tijdelijke verlenging krijgen. Zo niet, dan moeten in ieder geval kosten voor onder meer alternatief vervoer vergoed kunnen", aldus de parlementariër.

De Tweede Kamer praat vanavond over de situatie bij het CBR.

Volledig scherm
Chris Stoffer is Kamerlid namens de SGP © Ruben Schipper
  1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
    Opinie

    Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

    In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.