Volledig scherm
Saga Norén (Sofia Helin) en Kees van der Staaij. © ZDF/ANP (montage)

SGP wil ontmoeting The Bridge-actrice na oproep sluiting Amsterdamse Wallen

SGP-voorman Kees van der Staaij is blij met de oproep van de Zweedse The Bridge-actrice Sofia Helin om zo snel mogelijk een einde te maken aan de prostitutie op de Amsterdamse Wallen. De Christelijke partijleider wil graag kennis maken met Helin, die over een paar weken een bezoek aan Nederland brengt. 

Quote

Dank je Sofia Helin, dat je je uitspreekt tegen de uitbuiting van jonge vrouwen op de Amsterdam­se Wallen

Kees van der Staaij
Volledig scherm
Kees van der Staaij © Guus Schoonewille

Van der Staaij sprak Helin vanmiddag op Twitter in het Engels aan. 'Dank je Sofia Helin, dat je je uitspreekt tegen de uitbuiting van jonge vrouwen op de Amsterdamse Wallen. Onze partij zou je graag willen ontmoeten als je binnenkort in Nederland bent.' De politicus laat desgevraagd weten nog geen afspraak te hebben gemaakt met Helin, maar er wel op te hopen dat het nog lukt. 

Ook ChristenUnie-partijleider Gert-Jan Segers sprak zijn bewondering uit voor de actrice, die in
The Bridge rechercheur Saga Noren speelt. 'Als een buitenstaander je een spiegel voorhoudt, moet je er altijd even goed in kijken', aldus Segers. 

Helin zei vandaag tegen deze krant dat de gemeente Amsterdam 'deze vorm van vrouwenhandel' zo 
snel mogelijk moet sluiten,,Als jullie in Amsterdam die uitbuiting als een toeristische attractie beschouwen, maak er dan maar een museum van, zodat de mensen kunnen zien hoe erg het vroeger was."

#MeToo

De actrice, die zich vaker inzet voor mensenrechten, was een van de initiatiefnemers van een recente petitie over de #MeToo-discussie. Daarin spraken 200 Scandinavische actrices zich uit tegen seksueel misbruik van vrouwen in de filmwereld.

Helin, die over een paar weken in Nederland is voor de promotie van het vierde seizoen van The Bridge, is bloedserieus over haar oproep. ,,Ik zal dan, desnoods op de nationale televisie, de kwestie van jullie beleid rond de vrouwenhandel weer aankaarten."